Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2012-12-03, 07:25
Autko odebrane. Uszczelka wymieniona na gwarancji, idealnie równa. Ponoć tamta była wadliwa. Zobaczymy ale powinno być już ok.
nawet filmik montażu tej uszczelki kiedyś na forum zamieściłem
wg mnie to musi być jakaś odmiana uszczelki piankowej lub gumowo-piankowej
ewentualnie możesz sobie poszukać uszczelki rozprężnej <s style="color: red"><span style="color: black">tylko ,że nie udało mi się jej spotkać w kolorze czarnym</span></s>
jednak jest uszczelka rozprężna czarna, trochę za mocno rozprężna
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2013-03-18, 09:02
Uszczelkę wymienią ci na dobrą na gwarancji.
Ja miałem wymienianą w grudniu 2012 i od tego czasu problem ustał.
W moim serwisie stwierdzili, że trzeba wyjąć szybę ( dałem sobie spokój ).
Przykleiłem uszczelkę odwrotnie ( klej do szyby ) i problemu już nie ma.
Co to za geniusze zła stwierdzili? Może uszczelka jest OK, a do wymiany buda, której klej się nie łapie dosyć mocno?
Komitet noblowski w tym roku mnie pominął...
Niektórzy właściciele DD maja problem z tanią gąbką będąca wewnętrzną uszczelką podszybia.
LZP parts ma co prawda całkiem niedrogie rozwiązanie ale dla nasz wraz z kosztami przesyłki staje się dość drogie
koszt 16,80 Euro
Jako rozwiązanie można zastosować uszczelkę drzwiową samochodową o profilu niemieckim 3102 ( nie znam typu polskiego)
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również uszczelka drzwiowa z samochodów dostawczych rosyjskich GAZelle.
są tez uszczelki prostokątne na alledrogo
u mnie uszczelka fabrynie jest przyklejona do deski a nie do szyby i pewnie dlatego nie mam z tym problemu :D
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-05, 18:21
Mój pomysł na uszczelkę pod przednią szybą od strony kokpitu. Ma maskować dziurkę między kokpitem a szybą i może coś wygłuszać Wchodzi luźno, fajnie się dopasowuje. Materiał miękka guma typu porowatego. Zastanawiam się czy uciąć równo z ciemnym plastikiem kokpitu czy ściąć ją by ładnie się ułożyła aż po sam koniec szyby zahaczając o jasne słupki ? Jakby coś wylatywało to podkleję dwustronną taśmą klejącą do szyby w kilku miejscach. Proszę o opinie
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-05, 21:13
Dobry pomysł. Jeszcze odwrócłlem uszczelkę o 180 stopni i jest też ciekawie ... jutro za dnia foto. Jest chyba estetyczniej. Uszczelka jest samotrzymajaca się ...nic nie jest przyklejone.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2015-08-05, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 824 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2015-08-06, 17:06
Gratuluje pomysłu! Kolego daj namiar na tą uszczelkę (typ symbol lub podobne oraz gdzie to cudo kupić !) Chyba będzie to WKU czyli Wewnętrzna Kultowa Uszczelka
Wysłany: 2015-08-06, 20:45
Już zainstalowałem. Nie udało się wcisnąć pod boczne słupki więć postarałem się jakoś przyciąć i dopasować by jakoś się prezentowało. Poniżej film i klka zdjęć. Uszczelka jest ułożona jak na foto nr. 16.
Uszczelka koszt ok 16 zł za mb. W Warszawie w sklepie na Puławskiej przy skrzyżowaniu z Dolną.
Wysłany: 2015-08-07, 17:30
mekintosz napisał/a:
Uszczelka koszt ok 16 zł za mb. W Warszawie w sklepie na Puławskiej przy skrzyżowaniu z Dolną.
Wybacz, ale nie każdy wie jaki sklep znajduje się w tym miejscu. Szperałem trochę w necie ale nie znalazłem uszczelki o takim profilu. Co to za sklep? Jaki asortyment (motoryzacyjny? uszczelki okienne? czy coś innego? Będę wdzięczy gdyż bardzo ładnie ładnie ten montaż wygląda
Wysłany: 2015-11-14, 14:09
Po 4 latach ja również pożegnałem się z "firmową" uszczelką podszybia. Zastąpiła ją wyżej wskazana uszczelka gumowa. Roboty 10 -15 minut, a efekt dużo lepszy niż w oryginale. Zobaczymy jak z bieżącym użytkowaniem. Pomysł kol. mekintosz.
Gdzie mam kliknąć "pomógł"?
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2015-11-14, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum