Np. W DCI nie ma temperatury powietrza na wlocie .
Jak to nie ma "Intake Air Temperature". Przejrzyj kolego ten post: http://www.daciaklub.pl/f...ussie&start=135 , tam jest opisane jak mierzyłem temperaturę, zewnętrzną bez użycia dodatkowego termometru.
Jak to nie ma "Intake Air Temperature". Przejrzyj kolego ten post: http://www.daciaklub.pl/f...ussie&start=135 , tam jest opisane jak mierzyłem temperaturę, zewnętrzną bez użycia dodatkowego termometru.
Ale ty masz Dastera 110 . W DCI 85 nie ma. Sprawdzałem w dwóch MCV.
(w fiacie Punto i Seacie odczyty "Intake Air Temperature" miałem)
Z tego co widać to ELM 327 z jakimś darmowym softem do diagnostyki silników.
Z Dusterem się połączysz ale tylko z silnikiem.
Jak chcesz sprawdzić to zapraszam do mnie.
Zobaczysz oferowany kabel i różne softy.
Możemy spróbować też DDT ale to już na innym kablu.
Jeśli chodzi o ELM 327 to rozwijany jest pomału polski soft MaxiTest.
Ten soft obsługuje różna auta ale tylko po ELM 327.
Na razie dla aut ze stajni Renault można sprawdzić tylko silnik.
Docelowo ma być więcej opcji.
Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się, że mają tylko jednego piszącego programistę dlatego soft rozwijany jest pomału.
To co widać w opisie na razie nie działa w pełni - w/g informacji uzyskanej telefonicznie.
dzięki za propozycję , póki co - nic niepokojącego się nie dzieje a zalinkowana wyżej oferta mnie zainteresowała i pomyślałem, że za takie pieniądze warto mieć... z propozycji chętnie skorzystam... (niestety tel. do Ciebie gdzieś mi "wybył" )
To już może lepiej ELM327 na BT (bluetooth). Wtedy nawet będziesz mógł używać smartphone. Na Google Play jest od groma aplikacji, które łączą się przez BT z OBD2. Ja używam takiego, kosztował 103 PLN (obecnie można znaleźć taniej). Stosuję go również z oprogramowaniem na laptopie.
To już może lepiej ELM327 na BT (bluetooth). Wtedy nawet będziesz mógł używać smartphone
jest to jakaś alternatywa ale... nie używam smartphone a tylko do tego celu "wejść" w jego ponowne posiadanie (kiedyś posiadałem przez ok. miesiąc ale na moje potrzeby był zupełnie niewykorzystywany i został sprzedany) - to traci sens ...
Koledzy nie zapominajcie, że komputer pokładowy ma jeszcze historię polączeń z nim dostępną w niektórych przypadkach tylko dla serwisu, więc na gwarancji to bym się trochę powstrzymał. Niech komuś z serwisu przyjdzie tam zaglądnąć jak będziemy za bardzo madrzy (o usterce) i co w tedy - po gwarancji.
Przesadzasz, Marku - jeśli daćkowy ma taki rejestr, to zapewne zapisuje także historię działań, więc samo zaglądanie do niego nie może stać się podstawą do utraty gwarancji. Jeśli zaś nie ma... (;
(Trzeba by po prostu sprawdzić w dokumentacji, ale nie mam teraz czasu /:).
...ktoś w końcu to sprawdził? Bo wiecie, auto na gwarancji a dane z OBD by się przydały... :)
Wysłany: 2012-12-16, 12:55 pytanie o opinię dot. zestawu diagnostycznego...
pytanie do znawców tematu:
znalazłem tanią ofertę na zakup zestawu diagnostycznego o parametrach (podanych):
zestaw diagnostyczny do samochodu zawierający:
– interfejs Euroscan ELM 327 USB 2012,
– oprogramowanie Maxitest OBD2 PL,
Najnowsza wersja z 2012 roku, pozbawiona błędów z poprzednich wersji,
Odczyt i kasowanie usterek – sposób na uniknięcie poważnej awarii,
Dokładną charakterystykę działania znajdziesz w opisie,
Niezbędny w każdym garażu i warsztacie samochodowym,
Uniwersalne urządzenie – diagnostyka wszystkich aut osobowych i dostawczych z OBD2,
Współpracuje z ponad 1000 modeli aut, m. in:
– auta europejskie benzynowe wyprodukowane od 2000/2001 r.,
– auta europejskie diesle od 2003/2004 r.,
– auta amerykańskie benzynowe od 1996 r.,
– auta amerykańskie diesle od 2003/2004 r.,
– auta azjatyckie od 1996 r.,
– pełną listę modeli aut znajdziesz tutaj,
Oprogramowanie w polskiej wersji językowej,
Wygodne podłączanie do komputera za pomocą kabla USB,
------------------------------------
jeżeli ktoś zna taki zestaw to proszę o opinię/ocenę jego przydatności ...
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-19, 12:06
Ja sobie kupiłem ELM'a do Kangoo dci. Z oryginalnym oprogramowaniem też kodów nie znalazł. Z elektrody ściągnąłem oprogramowanie do Chryslera i nie dość, że wszystko odczytał, to jeszcze kontrolkę potrafił skasować
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Kostka ta łączy się blootothem z telefonem i pokazuje wszystko o naszym aucie np.:średnie spalanie, spalanie w danym momencie, sprężanie turbiny, prędkość, błędy i 100 innych . Z ciekawości wpieliśmy tę kostkę do schowka dustera 1.6 benzyna(bo tam jest wejście serwisowe) i co się okazało ze świetnie działa. Reasumując jak ktoś ma wersję bez kompa to na swoim telefonie już go ma bo widzi wszystko jak na normalnych zegarach.
Ostatnio zmieniony przez bebe 2013-05-07, 17:51, w całości zmieniany 2 razy
Czy po podłączenie tej kostki uzyskam dostęp do spalania?
Po samym podłączeniu - nie (;
Jeżeli do kostki podłączysz jakieś urządzenie wyświetlające dane OBD - to też od razu nie, bo komputer nie podaje takiego parametru bezpośrednio.
Można natomiast uzyskać pomiar zużycia paliwa chwilowego i średniego jeżeli urządzenie podłączone do kostki będzie potrafiło je sobie wyliczyć z dostępnych danych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum