drugi link umożliwia sprawdzenie różnych dostępnych akcesorii do Dustera w tym również porzerzenia którę Cię interesują, oferowane tam kosztują 900,00 pln brutto bez montażu...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-23, 16:23
jeśli decydujesz się na wydatek związany z osłonami nadkoli, warto (szczególnie w przypadku zjeżdżania z ubitych szlaków) zainwestować również w SZEROKIE osłony drzwi
a.jpg
Plik ściągnięto 320 raz(y) 40,97 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-12-23, 16:26, w całości zmieniany 1 raz
PS-Warto by wspomnieć że w tych nadkolach pięknie gromadzi się sól i inne syfy, a że dacia nie ma ocynku, po kilku latach może to wyglądać tak:
Warto więc przemyśleć taką inwestycję, tym bardziej że nawet ocynk czasem soli i chemii nie wytrzymuje. Teoretycznie powinien, ale niech ktoś mi powie, czym sypali zeszłej zimy autostradę A4 - wystarczyło że przejechałem ją dwa razy od Katowic do Opola i skończyło się PRZEŻARCIEM kleju w przednich NOWYCH reflektorach od Helli...Nie chce wiedzieć co się dzieje w zakamarkach auta czy pod takimi nakładkami.
PS-W innych markach mówią na to sierpy.
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2013-01-02, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
U mnie dealer zatrzymał Dustera (wspólnie zmieniliśmy odbiór) o jeden dzień aby nakładki a raczej klej związał w cieple - bez wystawiania na zewnątrz. Generalnie wizualnie wszystko wygląda dobrze. Muszę obejrzeć kawałek po kawałku nakładki na nadkola i drzwi, ale to rozsądne że dealer pomyślał o dodatkowym czasie na złapanie kleju żeby nie odpadły po miesiącu. A jak będzie to zobaczymy.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 824 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2013-01-11, 14:08 Re: Nakładki Duster
TomaszDuster napisał/a:
U mnie dealer zatrzymał Dustera (wspólnie zmieniliśmy odbiór) o jeden dzień aby nakładki a raczej klej związał w cieple - bez wystawiania na zewnątrz. Generalnie wizualnie wszystko wygląda dobrze. Muszę obejrzeć kawałek po kawałku nakładki na nadkola i drzwi, ale to rozsądne że dealer pomyślał o dodatkowym czasie na złapanie kleju żeby nie odpadły po miesiącu. A jak będzie to zobaczymy.
Fachowy dealer!!. Jednak jeśli w trakcie użytkowania autka coś Ci się odklei - nie przejmuj się. Kup sobie dobry klej i "zrób to sam". Moje nakładki trzymały się dobrze do momentu pobytu we Włoszech. Trzy godziny w korku na autostradzie w pełnym słońcu ok. 50 st. C lub więcej (zderzaka nie można było dotknąć gołą ręką) spowodowały, że dobrze trzymający klej wypłynął spod nakładki. Pomógł klej "Patex Fix" :) - ale na szczęście tylko na części nielakierowane!
Witam Kolegę ze Śląska
Dzięki za radę. Zaczyna się zima, więc zobaczymy jak klej wytrzyma mrozy i sól. Nakładki wybrałem z uwagi na wspomniane zarzucanie błotem/piachem po drzwiach, ale również by głupi ludzie uderzający swoimi drzwiami na parkingach nie zrobili z mojego samochodu obijaka z każdej strony. Zwłaszcza na parkingach marketów dostaje się nieźle po 'rogach'
mam dustera ambiance zderzak nielakierowany czarny i chciałem się zapytać czy muszę mieć cały zestaw dokładnie mi chodzi o te kawałki na zderzak, jak byłoby zakończone bez tych końcowych części
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-02-10, 22:46
czerwonymi kreskami zaznaczyłem miejsca podziału poszczególnych elementów, przy nielakierowanych zderzakach moim zdaniem zbędne wydają się te skrajne, zaznaczone czerwonymi strzałkami
czy muszę mieć cały zestaw dokładnie mi chodzi o te kawałki na zderzak
Jako nowe, obie części na jednym błotniku pokazane na fotce można kupić wyłącznie razem - mają wspólny numer referencyjny.
(Plus osobny na cały komplet 4 nakładek do jednego auta).
Cytat:
jak byłoby zakończone bez tych końcowych części
Technicznie, na pewno istnieje możliwość niemontowania ich - ale baaaardzo wątpię, żeby to miało większy sens, bo poprzedni element najprawdopodobniej nie będzie dobrze wyglądał: nie jest wszak odpowiednio ukształtowany, żeby jego przednia część miała dobre zakończenie...
Wysłany: 2013-02-11, 09:06
o tym nie pomyślałem - fakt,jeśli nie założy się skrajnych elementów, nie będzie ciągłości, równej powierzchni i pierwszy kawałek - ten za zderzakiem będzie po prostu odstawał
Po moich obserwacjach uważam że to źle zainwestowane pieniądze.Nadkola miały chronić przed obiciami: kamienie,parking itp.w tej chwili widze że pod plastykiem siedzi woda.Wystarczy docisnąć mocniej palcem i widać jak górą wyciska sie krople.A na myjni byłem tydzień temu.Namoknięta jest ta taśma samoprzylepna lub też woda zatrzymała sie nad taśmą.Nasuwają sie dwa rozwiązania:jakieś dokładne uszczelnienie z góry ,tylko czym i jaką techniką?aby to finezyjnie wyszło(tylko nie palcem)silikon który tu omawialiście podobno szkodzi na lakier.Lub też demontaż i pozostawić gołe nadkola.
Po moich obserwacjach uważam że to źle zainwestowane pieniądze.
Nie źle zainwestowane tylko źle założone.
Od zewnątrz i wewnątrz trzeba po zamontowaniu przejechać cieniutko silikonem bezbarwnym i już woda się nie dostaje.
Jeżeli ci to montowało ASO, to się nie dziw. Zrobili to najszybciej jak się tylko dało.
Po moich obserwacjach uważam że to źle zainwestowane pieniądze.
Nie źle zainwestowane tylko źle założone.
Od zewnątrz i wewnątrz trzeba po zamontowaniu przejechać cieniutko silikonem bezbarwnym i już woda się nie dostaje.
Patent z silikonem to patent Daciaklub, nikt w ASO nie robi tego,no chyba że sie zapłaci dodatko itp.Na filmie pokazowym również tego nie ma.To ja się pytam jakim silikonem?Tylko proszę nie pisać pierwszy lepszy bezbarwny z Casto.Sam to wykonam najlepiej.
Zrobili to najszybciej -zgadza się.Czekałem pod kasą.
Z forum znalezione....,,jeżeli używamy silikonów tych najzwyklejszych tzn octowych (strasznie smierdza) to pod tym silikonem bedzie sie gromadzilo ognisko KOROZJI!,,.......
Ostatnio zmieniony przez GerardC 2013-02-14, 16:17, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum