Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
300 nowych fotoradarów na drogach od sierpnia 2012
Autor Wiadomość
chriskb 

Marka: Dacia
Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-01-21, 09:01   

Gimbo,

Masz rację Duster jest brzydki i to go chyba wyróżnia w tłumie SUV-ów obecnie na drodze. Poza tym jest cholernie skuteczny w swojej prostocie i możliwościach jezdnych.

wiciu_r 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6Mpi
Rocznik: 2012
Wysłany: 2013-01-21, 15:20   

Dla mnie Duster to taki budżetowy odpowiednik starego Land Rovera Defendera.
Piękna prosta karoseria spełniająca określone założenia. Jak widzę kolejną odmianę hondy crv to mdli mnie prawie jak na widok passata, a Dusterek wzbudza bardzo pozytywne emocje, na drodze prawie jak promyk słońca między chmurami.

Dyziek 

Marka: Cactus i Passeratti
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2013-01-21, 16:10   

Dla mnie Matiz to budzetowy odpowiednik Lincolna Navigatora...

Czlowieku, sa pewne granice fantazji.

Gimbo 

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002
Wysłany: 2013-01-23, 09:06   

Dyziek napisał/a:
Dla mnie Matiz to budzetowy odpowiednik Lincolna Navigatora...

Czlowieku, sa pewne granice fantazji.

Myślę, że autor miał coś innego na myśli.

Jeśli chodzi o obecnie produkowane samochody, to jedynie Dacia Sandero mi się spodobała. Mam na myśli wygląd zewnętrzny. Pozostałe są jakieś nudne i nie wzbudzają żadnych emocji. Dacię chciałbym przetestować :)

Jakoś przemawia do mnie opcja posiadania auta możliwie najtańszego, bezawaryjnego, które ma mnie wozić, a nie wyglądać prestiżowo czy udowadniać cokolwiek.

Duster i tak mi się nie podoba. Jest brzydki.

RenaultDacia 

Marka: Renault
Model: Megane Scenic I
Silnik: 1.6 8V 90 KM LPG
Rocznik: 1998
Wysłany: 2013-01-23, 22:48   

Gimbo -> mam tak samo z nową Sandero - też na pierwszym miejscu stawiam tanie, bezawaryjne auto, która ma mnie wozić a nie cokolwiek udowadniać. Pewnie gdybym miał pensję z dodatkowym zerem na końcu mój światopogląd w kwestii pojazdów by się zmienił, ale póki co nic się na to nie zanosi ;)

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2013-01-24, 10:37   

Ale się nam zrobił Off Topic :mrgreen:

Gimbo 

Wysłany: 2013-01-24, 10:42   

RenaultDacia napisał/a:
też na pierwszym miejscu stawiam tanie, bezawaryjne auto, która ma mnie wozić a nie cokolwiek udowadniać

To też jest bardzo ważne. Nienawidzę aut, w których nie można nic zrobić bez pomocy serwisu czy specjalnych narzędzi. Swoją Cari sam serwisuję i ma się bardzo dobrze.
Nowy Sandero ma jeszcze jedną zaletę - bardzo mi się podoba. Jest to pierwsze auto od bardzo dawna, którego wygląd tak mi się spodobał.

Zastanawiam się nad zmianą głównie z powodu chęci ograniczenia kosztów. Chociaż nie wiem czy tak się da... Myślałem o wersji z LPG, wtedy miesięcznie oszczędzałbym na samym paliwie ponad 100zł. Niestety sama instalacja zwróci się po ok. dwóch latach, do tego dojdą wyższe koszty przeglądów i wiele innych rzeczy.

Doszedłem do wniosku, że Sandero byłby dobrym wyborem (ale lepszym będzie Sander/Logan kombi) z tego prostego powodu, że jeżdżę stosunkowo mało, a najdłuższe wyjazdy nie przekraczają 100km.

Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy jest sens kupować Sandero Stepway... czy różnica w użytkowaniu w porównaniu do "zwykłego" jest zauważalna...

Jeśli chodzi o off-topic - Dacia nie ma zbyt mocnych silników, wiec prędkości osiągane przez te auta nie będą zawrotne, co przyczyni się do oszczędności na mandatach ;)

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-01-30, 19:31   Jak walczyć z fotoradarami

Jest to dość ciekawy tekst pokazujący kruczki prawne które można wykorzystać do walki z rostowski photography .
Od siebie dodam że naprawdę działa ponieważ w Polsce zwykle nie mają wszystkich zezwoleń .
Sposób na fotoradary

Skopiuje dla potomnych

Cytat:
"Szanowny Panie Komendancie,

W dniu 22.07.2012 o godz. 19.30, zostało zrobione zdjęcie (rzekomo mojego pojazdu) o Numerze Rej. 12PIGS43 i przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie, obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru - pomiar prędkości - może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został faktycznie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości. Jednak - do rzeczy:

Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać /ani marki ani modelu pojazdu ani rodzaju nadwozia/, a także nie mam moż­liwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podob­nie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „od tyłu” / „z przodu”), więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdję­cia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości.

Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Komendę Policji w Pacanowie do użycia fotoradaru marki /nazwa marki fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/ w dn. 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/ lub podanie odpo­wiednich aktów prawnych, na mocy których Komenda Policji w Pacanowie dokonała pomiaru prędkości. A także dokumen­tu zezwalającego funkcjonariuszom Komendy Policji w Pacanowie na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z póź­niejszymi zmianami).

Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zda­rzenia/.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.

Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomia­ru.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Pań­stwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, któ­rym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.

Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu 22.07.2012 (ze szczególnym uwzględnieniem go­dzin /zakres godzinowy przed i po godzinie zdarzenia/), która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. tempe­ratury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to /tu wymienić np. że w miesiącu kiedy nastąpiło zdarzenie/ był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc ist­nieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urzą­dzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw We­wnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej. Pomijam fakt, że wysłana do mnie korespondencja była podpisana faksem, a nie oryginalnym podpi­sem funkcjonariusza Policji. Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru. Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezacho­wanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczy­wistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wy­maganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.

Proszę o dokładne informacje - czy w przesłanej przez Państwa dokumentacji prędkość zarejestrowanego pojazdu jest już po­mniejszona o błąd pomiarowy, który dla urządzenia /nazwa fotoradaru/ wynosi ± /podać błąd pomiarowy urządzenia/ km/h (dla prędkości poniżej 100 km)?

Na jakiej podstawie prawnej Komenda Policji w Pacanowie wystawia wezwanie i mandat karny? Proszę o podanie stosow­nych regulacji prawnych.

Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru marki /nazwa fotoradaru/ o numerze /numer foto­radaru/, a także czy Komenda Policji w Pacanowie sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.

Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana Komendanta z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania / mandatu karnego, a także odno­śnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru.

Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporzą­dzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma.

W przypadku braku przesłania ww. dokumentacji będę mieć podstawy do przypuszczenia, iż Komenda Policji w Pacanowie nie posiada ww. dokumentów a jednocześnie, że doszło po prostu do próby wyłudzenia grzywny (przez Urzędników Admini­stracji Terenowej w celu podreperowania moim kosztem - budżetu Państwa oraz Gminy Pacanów - co stanowi podstawę (i jest moim prawnym obowiązkiem) do złożenia w Prokuraturze doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 300 KK.

Oczekując na Państwa odpowiedź, pozostaję

Z poważaniem,

Jan Koza-Kozłowski"
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-01-30, 20:08, w całości zmieniany 1 raz  

BLACHA_997 

Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025
Wysłany: 2013-01-30, 19:57   

Po pierwsze: było już na forum.

Po drugie: Cyt: "Od sibie dodam że naprawdę działa ponieważ w polsce zwyklę nie mają wszystkich zezwoleń". Nie bądź taki pewny gdyż zamiana MK na grzywnę sądową nie zawsze się opłaca :lol: :lol: :lol:

No i po trzecie: administratorem fotoradarów nie jest Policja tylko Inspekcja Transportu Drogowego :-P :-P
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2013-01-30, 20:03, w całości zmieniany 3 razy  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-01-30, 21:08   

Po czwarte: można po prostu się ogarnąć i nie łamać przepisów, ale wiem, to szaleństwo. :)

Gimbo 

Wysłany: 2013-01-30, 21:57   

Niektóre nawigacje mają mapy fotoradarów, jednak nie jest to zbyt dobre rozwiazanie - szybko tracą na aktualności.

Myślę, że dobrym pomysłem jest aplikacja Yanosik na Androida (to nie jest reklama, często jej używam przy dłuższych wyjazdach i dobrze pokazuje lokalizacje fotoradarów i kontroli drogowych).

Dodatkowo można zainwestować w CB-Radio, a profesjonaliści - w antyradar ;-)

Jeśli ograniczymy prędkość, to i tak nie ma gwarancji, że nie dostaniemy jakiegoś zdjęcia.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-01-30, 22:30   

Gimbo napisał/a:
Jeśli ograniczymy prędkość, to i tak nie ma gwarancji, że nie dostaniemy jakiegoś zdjęcia.

Bo nie wystarczy zejść ze 120 na 90 jeśli ograniczenie jest 60 d:

Proszę o przykład radaru cykającego fotki przy jeździe zgodnej z przepisami - zrobimy zgłoszenie odpowiednim służbom, kol. BLACHA na pewno nas fachowo wesprze...

eplus 

Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wysłany: 2013-01-30, 23:05   

Kol. Blacha kiedyś tu pisał, że jest strażakiem, a było też już o tym w sieci, że w jakiejś wiosce fotoradar fotografuje WSZYSTKIE pojazdy, po czym straż wiejska wypatruje, kto gadał przez komórkę, a kto nie zapiął pasów.

WhiteDragon 

Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2013-01-30, 23:27   

Te instrukcje działają nie tylko w Pacanowie. Trzeba zmienić Policję na ITD. No i ja bym raczej nie powoływał się na to że tablice rejestracyjne to element łatwo wymienialny - i co - akurat na pojazd takiej marki i typu jakim się poruszam?!
Jednak używając mózgu można sporo z tego wykorzystać.

Piotr_K 

Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2013-01-30, 23:37   

Lżej by się żyło, gdyby były tylko takie radary ;)))

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-01-30, 23:57   

eplus napisał/a:
Kol. Blacha kiedyś tu pisał, że jest strażakiem

Mylisz osoby.

eplus napisał/a:
kto gadał przez komórkę, a kto nie zapiął pasów

A. Jest to jazda zgodna z przepisami.
B. Dają wtedy mandat za przekroczenie prędkości.

keikan 

Model: Duster II 4x4 / Sandero II / Sandero III
Silnik: 1,3 150KM / 1,2 16V / 1.0 LPG 100 Eco-G
Rocznik: 2020 / 2014 / 2024
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-01-31, 07:31   

eplus napisał/a:
Kol. Blacha kiedyś tu pisał, że jest strażakiem, a było też już o tym w sieci, że w jakiejś wiosce fotoradar fotografuje WSZYSTKIE pojazdy, po czym straż wiejska wypatruje, kto gadał przez komórkę, a kto nie zapiął pasów.

Była kiedyś taka akcja.. Gostek jechał autem wolno - nawet wolniej niż przepisy pozwalały. Fotoradar pstryknął mu fotkę. Facet widząc, że fotopstryczek jest rozregulowany chciał sobie zrobić jaja, zawrócił i jeszcze raz dał sobie pstryknąć foktę - tym razem w wyciągniętym środkowym palcem w geście "FU" i tak ze 3 razy...

Zdziwił się potem, że dostał jednak mandat... z brak pasów ;-)

p.s.

co do fotoradarów - ja mam navigację, która ostrzega przed fotoradarami i przy okazji przypomina o prawidłowej prędkości... Ale i tak bardziej przydawało mi się to przy 180 KM pod maską... Dusterem jeździ się jakby "dostojniej"...

Tak czy inaczej - 50 km/h .... hmmmm - bez komentarza

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=18768
Ostatnio zmieniony przez keikan 2013-01-31, 07:33, w całości zmieniany 1 raz  

Gimbo 

Wysłany: 2013-01-31, 08:42   

keikan napisał/a:
Tak czy inaczej - 50 km/h .... hmmmm - bez komentarza

Mnie parę razy uratowała jazda z prędkością ok. 50km/h po mieście. Kilkakrotnie debile zajeżdżali mi drogę przy zmianie pasa... jechałem wówczas motocyklem, więc spotkanie z samochodem mogłoby być trochę bolesne. Dla własnego bezpieczeństwa jeżdżę wolniej jeśli widzę w pobliżu jakiekolwiek samochody.

TomaszDuster 

Silnik: 1.6
Rocznik: ---
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2013-02-01, 11:24   

Najgorsze jest to, że idioci na górze zajmują się dojeniem ludzi poprzez radary a nikt nie pilnuje bezpieczeństwa na drodze. Policja jest coraz mniej widoczna w trudnych/niebezpiecznych miejscach. Co ja mówię... tam Policji w ogóle nie ma.... Potrafią tylko stawiać radary żeby nas doić...
Ale jest druga jeszcze gorsza sprawa... narastające zbydlęcenie Polaków za kierownicą... Nie było tego 15 lat temu (a jeździłem wtedy takim mikrusem jak Tico i nie było problemu) a z roku na rok jest coraz gorzej. Najgorsza sytuacja (spośród miast które odwiedzam) jest w Szczecinie. Nie wiem skąd ci ludzie się biorą, ale na tych samych trasach czyli jadąc z pracy codziennie widuje się coraz większą ilość bandytów. Wymuszanie, zajeżdżanie drogi, zatrzymywanie na środku drogi zeby iść do kiosku, 100 km/h po osiedlowych ulicach itd... Masakra...
Przez lata jeździłem co roku kilka (7-8) razy przez Polskę i jest coraz gorzej. Najprzyjemniej jeździ się po Śląsku... Nie wiem dlaczego, ale tam jest mniej bydła za kierownicą (mówię o lokalnych rejestracjach). A w moim kochanym Szczecinie jest tego najwięcej... :-( Jeśli na trasie 5 km w centrum miasta mam codziennie kilka przypadków skrajnego bandytyzmu na drodze to rodzi się pytanie co się dzieje w Polsce z ludźmi??? :-(

Gimbo 

Wysłany: 2013-02-01, 12:29   

TomaszDuster napisał/a:
Najgorsze jest to, że idioci na górze zajmują się dojeniem ludzi poprzez radary

Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że ktoś tych "idiotów" wybrał i to po raz drugi.

TomaszDuster 

Silnik: 1.6
Rocznik: ---
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2013-02-01, 13:27   

Gimbo:
Na to niestety nie mam wpływu. Ja ręki do tego nie przyłożyłem... Najciekawsze, że gdyby były wybory teraz to pewnie złotousty władca radarów został by wybrany przez ludzi ponownie...

Gimbo 

Wysłany: 2013-02-01, 13:32   

Tak tylko wspomniałem.

Wszyscy narzekają na to, co się dzieje ale jakoś nikt nie chwali się wprost, że na tych ludzi głosował i to dzięki nim mamy teraz to, co mamy.

Żeby nie było - nie mam zamiaru nikogo przekonywać, namawiać ani pouczać. Chcę tylko zwrócić uwagę, że politycy robią to, na co pozwolą im ludzie, którzy ich wybrali.

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-02-01, 13:40   

Gimbo napisał/a:
Chcę tylko zwrócić uwagę, że politycy robią to, na co pozwolą im ludzie, którzy ich wybrali.

:lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Takie rzeczy to do działu HUMOR, bo działu POLITYKA nie ma i raczej jest niewskazany, bo to przyjazne Forum.

A żeby nie było OT, fotoradary nie są złe, ani źle postawione! Co najwyżej złe mogą być: ograniczenia, złe mogą być drogi, rozwiązania przejść dla pieszych, brak chodników na wsiach, nieoznaczeni odblaskami rowerzyści.. Fotoradar sam z siebie nie jest zły - pilnuje tylko założeń, a to tylko te mogą, ale nie muszą być błędne.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2013-02-01, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

Gimbo 

Wysłany: 2013-02-01, 14:20   

Prezes napisał/a:
A żeby nie było OT, fotoradary nie są złe, ani źle postawione!

Z tym się zgadzam.
Prezes napisał/a:
ograniczenia, złe mogą być drogi, rozwiązania przejść dla pieszych, brak chodników na wsiach,

Z tym się zgodzić nie mogę, bo eksperci w TVN mówili inaczej.
Prezes napisał/a:
nieoznaczeni odblaskami rowerzyści.

Oni zawsze są źli. Nieoznaczeni rowerzyści to pijacy, bo każdy pijak to rowerzysta! :lol:

Fotoradary są fajne, super i ekstra. Trzeba łatać dziurę budżetową, a nie myśleć o własnym portfelu i pieniądzach na życie. Budżet jest najważniejszy!
Poza tym... przecież nikt nie stawia fotoradarów aby na nich zarabiać. Chodzi tylko i wyłącznie o nasze bezpieczeństwo.

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-02-01, 15:04   

Gimbo napisał/a:
Oni zawsze są źli. Nieoznaczeni rowerzyści to pijacy, bo każdy pijak to rowerzysta! :lol:
Oj są. W nocy, w deszczu na wąskiej uliczce.. Bo nie chodzi o to, że nie lubię rowerzystów, sam rowerem kilka krajów zjeździłem :mrgreen:
Gimbo napisał/a:
Fotoradary są fajne, super i ekstra. Trzeba łatać dziurę budżetową, a nie myśleć o własnym portfelu i pieniądzach na życie. Budżet jest najważniejszy!
Poza tym... przecież nikt nie stawia fotoradarów aby na nich zarabiać. Chodzi tylko i wyłącznie o nasze bezpieczeństwo.

Dla bezpieczeństwa są ograniczenia. Fotoradary są po to, by zarabiać na niebezpieczeństwie. Nie przeczę, ale czy to znaczy, że mam jeździć niebezpiecznie? I uprzedzając pytanie - nie wydaje mi się, że zawsze jeżdżę przepisowo, ale robię postępy :-) . Jednak fotoradary są oznakowane i jeśli ktoś nie zgadza się z ograniczeniem to chociaż niech na te 500 metrów zwolni, żaden problem. A jak nie widzi znaków - to za szybko jedzie :-P Ograniczenia prędkości też czemuś służą i nie sądzę, że zarabianiu.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2013-02-01, 15:05, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu