529 km - srednie spalanie 6,1
Warunki: 4 osoby + bagaznik
1/2 trasy do krynicy drogi mało uczeszczane - spokojna jazda,
1/2 trasy do krynicy - siodemka ;), BMW i inne drogie samochody wyprzedzane bez problemu, oczysiscie mistrzowie prostej na wolnych odcinkach doganiali ;) wielokrotne wyprzedzanie z gazem wcisnietym do deski
Spowrotem Cala trasa siodemka, droga pusta.... oczywiscie kilka warszawiakow bez problemu wyprzedzilem, a pozniej.... nie mogli tego zniesc ;)
ok 20 km, po miescie
srednia predkosc 70 km/h (Dojazd do krynicy - wiadomo co sie z tym wiaze)
Jazda nie nalezala do ekonomicznych
Kilka kilometrow obwodnicy Elblaga _WYRAZNIE_ podnosi spalanie
o 0,2 litra/ 100 przy stanie licznika 200 km
Spalanie ekono:
wyjazd z miastaa + 25 km trasy + dojazd do miejsca przeznaczenia w miescie (łącznie 32 km)
Start - silnik zimny
2 osoby, brak bagazu
Predkosc ok. 70-80/h
obroty nieco ponad 2000
zuzycie paliwa 5,2 l/100
panowie ja śmigam samochodami już 23 l moja bryka grafika mcv ostatnio zeszła do 5 l.iuważam ze jest ok to ma JECHAĆ a nie zdychać a i mtak to jest tylko o 5 zł drozej od jazdy na gazie w moim starym ale cisne gaz i rwie do przodu
_________________ mcv super bryka grafit 68KM arktica
Trasa Karwia - Warszawa (430 km) z włączoną klimą 6 os. rodzina + bagaż (zmieściliśmy się włącznie z bliźniaczym wózkiem! do środka, bez trumny na dachu) powrót z 2 tyg. wakacji
średnie spalanie 5,0 l /100 km
prędkość przelotowa ok. 90-100 km/h
prędkość średnia 61 km/h
Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 213 Skąd: Powiat Piaseczno
Wysłany: 2008-07-08, 07:24
1,4 ( 75 KM ) benzyna plus gaz. Ciężka noga, jazda mieszana ( w mieście i poza ) bez klimy ( bo nie ma ) - 9,3 litra gazu/100 km.
Przejechałem 400 km, po tym dystansie weszło dokładnie 37,2 litra gazu przy cenie gazu 2,19 zł koszt tankowania wyniósł ok. 82 zł, co daje koszt 20,50 zł/100 km.
A tak w ogóle to moja Daćka spali tyle, ile jej wleję !
_________________ Poprzednie auto : Dacia Logan 1,4 MPI B+G.
Obecnie : Laguna II 1,8 16 V B+G
6 os. rodzina + bagaż (zmieściliśmy się włącznie z bliźniaczym wózkiem! do środka, bez trumny na dachu)
A jak z dynamiką tego silnika (68 kM) przy takim załadowaniu. Silnik znam tylko z thali i robi dobre wrażenie, ale MCV i 6 osób to znacznie większe obciążenie.
Wrocław - Szklarska Poręba i powrotem dwa razy, czyli 4 x 150 km. Część trasy górzysta, część po autostradzie. Na autostradzie jechałem ok. 120 km/h, na trasie 80 - 100 km/h, raczej spokojnie. Dwie dorosłe osoby i dziecko, bagażnik załadowany.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Trasa 250 km i spalanie....... 4,6 l/100
bylo nawet 4,3, ale jak zaczelismy robic postoje to troche wzroslo ;)
3 osoby + bagaznik pelny ;)
0,1 litra stracilem na przebudowach i korkach w okolicach plonska
Oczywiscie benzynka 1.4
potwierdzone przez tankowanie ;)
Coś w kwestii spalania, ale też komputera:
dystans przejechany: 3160 km
śr. prędkość: 52,9 km/h
zużyte paliwo: (wg komp) 132,1 l, (faktycznie zatankowane) 143,6 l
zużycie paliwa: (wg komp) 4,1 (tyle pokazywał, ale jak można sobie obliczyć, to dokładnie 4,18), (faktyczne zużycie) 4,54
Komputer zaniża wynik o prawie 8 %
Marka: (nie posiadam)Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 105 KM 4x4
Rocznik: 2010
Wersja: Prestige
Wysłany: 2008-07-22, 14:37
Moja mama 307-ką pomykała 10 razy dystans 5 + 5 km.Jechała z prędkością 50-60 km/h na 4. biegu przez ok. 3 km na równej,prostej,nowo położonej nawierzchni.Z danych technicznych wynika że Logan 1.6 16 V pali mniej więcej tyle co Peugeot.Wynik:komputer pokazywał 5,4-5,7 l czyli rzeczywiste zużycie wg. błędu kompa to ok.6 l.
_________________ W życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-07-25, 10:56
To rekord chyba nie do pobicia! Wieczorem wyskakuje na wyświetlaczu jedna kreseczka. Podjeżdżam na stację, patrzę na cenę litra benzyny-4,61 złp, spoglądam na pistolet, który trzymam w ręku. Drogo. Jutro czeka mnie tylko jedna dłuższa jazda. Zamiast pełnego baku tankuję dokładnie 11,97 l. Teraz mam już trzy kreseczki. Rano robię trasę do kopalni "Borynia" na obrzeżach Jastrzębia. Przez Rudę Śląską Wirek, Halemba-Bujaków-Orzesze-Stanowice. W sumie 58 km. Z powrotem już drogą szybkiego ruchu Żory-Mikołów-Ruda Kochłowice-Chorzów Batory-Katowice. 54 km. Łącznie 112 km. Ile spalam benzyny? Dokładnie jedną kreseczkę. Mniej więcej 6 litrów potrzebuję na przejechanie 112 km, średnie spalanie 5,36-5,40 l. Znajomy, który jechał ze mną długo siedział na fotelu kierowcy z głową przyklejoną do kierownicy, patrzył na wyświetlacz, i z niedowierzaniem kręcił głową. "Takie duże, kanciaste pudło ważące na pewno koło tony, tyle spala?"
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ostatnio zmieniony przez ian 2008-07-28, 13:09, w całości zmieniany 1 raz
Parę uwag o spalaniu po urlopie w Alpach. Podaję tylko część danych wg kompa, reszta jest podobna przy zbliżonych warunkach. Obciążenie 4 osoby (2 + 2 dzieci), bagażnik bardzo wyładowany. Przebiegi średnie i zużycie wg kompa, praktycznie cały czas z klimą.
- Warszawa - Bezmiechowa - 65 km/h - 7,1 l/100 km
- autostrada w Austrii z lekkimi odbiciami na boki - 115 km/h - 8,4 l/100 km
- objazd przełęczy (parę razy 700 - 2500 m npm) - 45 km/h - 7,9 l/100 km
- dojazd na nocleg: wjazd z 600 na 1800 m npm dość wąską drogą pełną zakrętów - 45 km/h - 10,0 l/100 km
Reasumując da się spokojnie zejść na nizinach przy spokojnej jeździe do 7 l/100 km. Oczywiście to nie to co diesel ale jak dla mnie i tak jest OK. Natomiast góry już oczywiście więcej a najgorzej przy większej szybkości. Chyba to jednak sprawa aerodynamiki a silnik jest ok. Swoją drogą brakuje mi 6-go biegu.
Przy okazju 2 uwagi:
- ceny paliwa: W Szwajcarii czyli niby drogim kraju benzyna 98-ka po 4 zł/litr na dobrych stacjach (to jest życie!). Ale diesel już 10-15% drożej.
- jazda w górach: Wyraźnie od 2000 m npm brak mocy czy raczej momentu. Musiałem jechać o jeden bieg niżej, np. przy 60 km/h absolutnie nie 4-ty a 3-ci.
Gość
Wysłany: 2008-07-29, 13:48
Ja nie lubie jechac ciagle kilkaset kilometrow. Zawsze staram sie znalezc rozne atrakcje na trasie. Oczywiscie wczesniej planujac noclegi, posilki. To dobry sposob by przy okazji zwiedzic troche swiata, a tez jazda staje sie przyjemniejsza.
Teraz jestem w Gdyni, pokonalem ponad 1000km od Bytomia, zwiedzajac rozne miasta zachodniej Polski. Dacia spisala sie dobrze, nawet w polnych drogach, ktorymi prowadzila mnie nawigacja.
Na uwage zasluguje fakt, ze teraz przynajmniej wiem ile pali. W trasie to srednio 6,2-6,7l/100km. Moge tez potwierdzic ze stan naszych drog to porazka. Juz nawet nie chodzi mi o dziurawosc. Zdecydowana wiekszosc to jednopasmowe jezdnie, ktore chyba idiota zaliczyl do drog ekspresowych czy nawet szybkiego ruchu. Co chwile trzeba sie czaic przy srodkowym pasie na wyprzedzanie, bo na drodze jest przeciez sporo ludzi przestrzegajacych znakow predkosci. W ogole to poroniony pomysl robic jednopasmowke. Tirow na drogach jest zatrzesienie, a nasze drogi w wiekszosci sa krete jak tampon w p$**%*zdzie. Trzeba miec sporo odwagi i glupoty w jednym.
Wazne ze nasz kraj jest piekny, obfitujac w wiele cudownych miejsc. Warto zwiedzac, jest u nas zdecydowanie wiecej do ogladania niz gdziekolwiek za granica.
nasze drogi w wiekszosci sa krete jak tampon w p$**%*zdzie.
Ja w kwestii formalnej Pomijając wyjątkowa wulgarność tego porównania i mimo, iż nie jestem kobietą, wiem, że mijasz się z prawdą. Chyba, że nie wiesz jak wygląda tampon?
Robi sie nam forum ginekologiczne
Jakaś nastolatka będzie szukać informacji o tamponach, a tu wyszukiwarka skieruje ją na ... forum Dacii.
Logana (1,4 MPI) mam 104 dni. Przejechałem w tym czasie dokładnie 8372 km i zatankowałem 528 litrów benzyny.
Średnie zużycie od początku mojej eksploatacji: 6,31 l/100 km.
Największe zużycie wyniosło: 7,74 l/100 km.
Najmniejsze zużycie (sam w to nie chciałem wierzyć) 4,05 l/100 km (na trasie 513 km).
Jestem bardzo zadowolony i z eksploatacji jak i z warunków i komfortu jazdy Loganem.
No fakt nie podalem, predkosc GPS zarejestrowal 105 km/h jako maksymalna na calej 513 km trasie.
Wiem, ze to moze byc subiektywne (raz nalane do pierwszego odbicia, drugi raz do wylania z wlewu), ale przejechalem trase Tarnowskie Góry - Gniezno i wskaznik paliwa nie opadl nawet jednej kreski - myslalem, ze nawalil.
Bardziej wiarygodny jest wynik 6,31 l/100 i tego sie trzymam :)
Gość
Wysłany: 2008-07-31, 18:47
o widzisz, ja wszystko w dobrej wierze robie ;) a drogi wierz mi sa zakrecone, jechalem 1000km to troche poznalem ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum