Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2016-02-17, 14:35
Jak długo czekaliście (czekacie) na odbiór Dacii?
Autor Wiadomość
piotr. z 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-03-11, 09:16   

Podczas wizyty w serwisie w Gdyni spotkałem się ze sprzedawcą i w luźnej rozmowie wyszło, że teraz na DD czeka się ze trzy tygodnie ale na DS Stepway już ze trzy miesiące.

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-03-11, 10:12   

Te czasy oczekiwania na nowe auto to masakra.
Nawet jakby człowiek sobie wymyślił zmianę, coby sprzedać swój samochód z nie największą stratą i pójść do salonu kupić coś nowego, to zaraz po sprzedaży może czekać 3.. 4.. 5 miesięcy... Nie zachęca to do zmian. Wynajem auta na ten czas jest drogi, taniej kupić stare auto, ale jak kupić to ubezpieczyć, jak ubezpieczyć, to potem coś tam ponaprawiać, żeby bezpiecznie rodzinę przewieźć itd. Żeby zmieniać w miarę nowe autka, trzeba trzymać jakiegoś "prawie sztrucla" na okres zmian. Nie zawsze na to jest kasa, ochota, miejsce ,etc. Trochę po głowie mi kombi chodzi, ale czas oczekiwania odstrasza i chyba poczekać trzeba ze 2 lata na lepszą dostępność.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-03-11, 10:35   

Prezes napisał/a:

Dlatego właśnie uważam, że ten cały "kryzys w nówkach" to ściema d:

No, ewentualnie efekt - "chcieliście, to macie, skumbrie w tomacie, bęc"...

Prezes 

Wysłany: 2013-03-11, 11:14   

laisar napisał/a:
Też tak uważam. Co to za kryzys gdy popyt przewyższa podaż? Kiedyś można było to nazwać "urodzajem", "stabilizacją", "passą".. teraz zakazanym przecież sformułowaniem: "kryzysem" :-/ Chyba tylko po to, żeby wyciągać dotacje z UE czy tam skądś.. jak w Hiszpanii.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-03-11, 12:58   

Prezes napisał/a:
popyt przewyższa podaż?

To raczej przypadek rozmijania się podaży z popytem - ludzie chcą nie to, co jest, i nie wtedy, kiedy mogą dostać.

Oczywiście, można zamówić wcześniej - ale chodzi o to, że jeśli dostawa zajmuje co najmniej 3 miesiące, z czego 2 to transport, tzn. że system jest do bani.

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2013-03-11, 15:18   

laisar napisał/a:
Prezes napisał/a:

No, ewentualnie efekt - "chcieliście, to macie, skumbrie w tomacie, bęc"...

"Kryzys w nówkach" jest faktem, ale nie u Dacii - Dacia nadal jest w stanie sprzedać więcej niż jest w stanie wyprodukować, jak widac szczególnie dotyczy to Sadero Stepway 2, ale np Ford czy Fiat ograniczają znacznie produkcję i tam nie ma deficytowych modeli.

pikn1k 

Marka: Ford / Renault
Model: Focus / Grand Scenic
Silnik: 1.6 / Tce 130
Wysłany: 2013-03-11, 23:45   Re: Sandero 2 stepway - czas oczekiwania

zyga03 napisał/a:

skoro jesteś z Niemiec ( Gleiwitz ?? - polska nazwa to Gliwice ) to może najszybciej będzie w okolicach Hamburga lub Norymbergi
Polacy na Śląsku np. w Gliwicach właśnie przejęli tą partię i samochody będą w przyszłym tygodniu. Dla Niemców najbliższe terminy to wrzesień.

jak juz kolego reich do tablicy wywołałeś...
Ciekawa sprawa z wersjami wyposażenia:
dopłata za lakier metalizowany: 450 Eur;
ale mediaNav, elektryczne szyby tylne, czujniki parkowania tylne w standardzie.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-03-11, 23:53   

Moze Dacia ma zbyt małe moce przerobowe do wyprodukowania wystarczajacej ilosci modeli dla chetnych na zakup auta ? Moze jeszcze nie przestawila lini produkcyjnej na Sandero II w odpowiedniej ilosci pojazdow na dobe ? Moze przez kryzys, zastoj, oszczednosci wiecej osob sklania sie do zakupu akurat budzetowych pojazdow na trudne czasy ? Mimo wszystko jest jakas dekoniunktura, oczywiscie nie na wszystko, co potwierdza fenomen daci, ktora nie nadaza z realizacja zamowien.

zdzisiu27 

Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Wysłany: 2013-03-12, 21:42   

Prezes napisał/a:
Nawet jakby człowiek sobie wymyślił zmianę, coby sprzedać swój samochód z nie największą stratą i pójść do salonu kupić coś nowego, to zaraz po sprzedaży może czekać 3.. 4.. 5 miesięcy... Nie zachęca to do zmian. Wynajem auta na ten czas jest drogi, taniej kupić stare auto, ale jak kupić to ubezpieczyć, jak ubezpieczyć, to potem coś tam ponaprawiać, żeby bezpiecznie rodzinę przewieźć itd. Żeby zmieniać w miarę nowe autka, trzeba trzymać jakiegoś "prawie sztrucla" na okres zmian. Nie zawsze na to jest kasa, ochota, miejsce ,etc. Trochę po głowie mi kombi chodzi, ale czas oczekiwania odstrasza i chyba poczekać trzeba ze 2 lata na lepszą dostępność.

Na nowe auta się czeka, bo nikt nie robi dużych zapasów części. Cały cykl produkcyjny jest ustawiany pod zamówienia klienta. Magazyn = koszt. Leżące części = zamrożony kapitał. Dacia ma tu szczególnie, bo operuje na niskich marżach i musi pilnować, by pieniądz krążył. Tak jest teraz w bardzo wielu firmach. Nie ma co marudzić. Znajomi, którzy zamówili Stepwaya w grudniu odebrali go parę dni temu.

W moim odczuciu samochód Dacia Duster zrobi niesamowitą wręcz furorę na rynku motoryzacyjnym

Prezes 

Wysłany: 2013-03-13, 08:43   

zdzisiu27 napisał/a:
Dacia ma tu szczególnie, bo operuje na niskich marżach
Nie wydaje mi się. Niska cena samochodu nie oznacza niskiej marży. Zdaje się, że Dacia jest bardziej opłacalna od Renault i z powodu kosztów produkcji, z powodu materiałów i "pożyczania" technologii oraz z niskich nakładów na reklamę ogólnie pojętą.

A jak będą tak producenci postępować, to każdy będzie jeździł swoim nowym autem nie 2-3 lata, ale 8-10 lat, aż mu się nie będzie opłacało sprzedawać i może uda się odłożyć na połowę kolejnego nowego auta i dopiero je zamówi lub kupi od ręki na wyprzedaży rocznika, mogąc jeździć swoim aktualnym, bo wypożyczanie jest drogie.

eliot41 
Zielony listek

Model: Stepway
Silnik: 0.9
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2013-03-21, 23:00   

ja zamówiłem na początku stycznia w Krakowie, miało być pod koniec kwietnia, ale ostatecznie miesiąc temu odebrałem autko:)

Abidien 
Zielony listek

Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,5dCi
Wysłany: 2013-04-20, 13:37   

Ja zamówiłem swoją Dacie Sandero Stepway 1,5dCi 90kM 3 dni temu z terminem na początek czerwca. Wyjątkowo mi się udało ponieważ salon miał zajęte 2 miejsca z Sandero na lini produkcyjnej a klienci przeszli na Dustery. Fakt ze Dacia nie wyrabia się z produkcja bo Renault te auta chciał sprzedawać na rynki wschodnie oraz Brazylię i kraje śrdokowej Ameryki. Okazuje się jednak,że autka zaczeli kupować np. Austryjacy i Niemcy ceniąc sobie ekonomiczność tych aut. No i klops ale to tylko świadczy o tym jak przyzwoite to auta;)

kamlan 
Zielony listek

Model: Sandero II Stepway
Silnik: 1,5dCi 90KM
Wysłany: 2013-05-18, 22:43   

Panowie i Panie :-) Od piątku nowe Sandero Stepway Laureate 1,5dCi 90KM stoi w naszym garażu :-) Z tego co się orientuję to w obecnej chwili nie powinno już być większego problemu z terminami dostaw tych aut. Aczkolwiek pamiętajmy, że zaraz wakacje i będą przerwy w produkcji... heh... Ładne auto, nojka sztuka i jeszcze zapasów na placach nie ma :-) Wydaje mi się, że będzie się sprzedawać jak świeże bułeczki bo jest piękne :-) Mam tylko wrażenie, że większość będzie tak jak nasza - niebieska... Nie wiem czy się cieszyć bo to widocznie najładniejszy kolorek czy się martwić, że zniknie w tłumie innych stepwayek :-) Tak czy inaczej wiem, że musimy doposażyć nasze auto w podłokietnik, welurowe dywaniki i owiewki na przednie szyby :-) W sumie mogłem to zrobić na początku ale jakoś wyszło, że teraz dopiero będziemy dokładać...
Przy okazji to mój pierwszy post więc WITAM :-)
Ostatnio zmieniony przez kamlan 2013-05-18, 22:46, w całości zmieniany 2 razy  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2013-05-19, 06:26   

witam - gratulacje, warto założyć własny temat i się pochwalić fotkami ;-)

radzio 

Silnik: TCe 90
Wysłany: 2013-05-19, 06:49   

kamlan napisał/a:
Panowie i Panie :-) Od piątku nowe Sandero Stepway Laureate 1,5dCi 90KM stoi w naszym garażu

Gratuluję i witam.
kamlan napisał/a:
Z tego co się orientuję to w obecnej chwili nie powinno już być większego problemu z terminami dostaw tych aut. Aczkolwiek pamiętajmy, że zaraz wakacje i będą przerwy w produkcji... heh...

Tydzień temu terminy były jeszcze na "koniec września".
kalman napisał/a:
Mam tylko wrażenie, że większość będzie tak jak nasza - niebieska... Nie wiem czy się cieszyć bo to widocznie najładniejszy kolorek czy się martwić, że zniknie w tłumie innych stepwayek

Faktycznie, niebieski jest najładniejszy. A co do tłumu to chyba nie ma się czego bać - póki co to stepwayki to widok dość egzotyczny. No ale zobaczymy jak zmiany wprowadzone w drugiej wersji przełożą się na jego popularność.

radzio 

Wysłany: 2013-05-21, 16:37   

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat z pytaniem lekko lekko zmodyfikowanym : "ile czekaliścię na Dacie od momentu zakupu z salonu"? Chodzi mi o oczekiwanie na wydanie auta stojącego w salonie, nie zamawianego, oczywiście jeśli komukolwiek udało się dostąpić tego zaszczytu.

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Wysłany: 2013-05-21, 19:36   

Pół roku, ale nie chcieliśmy szybko. Była prędzej, niż było ustalone.
Ale - po pierwsze primo ;-) to było w 2011, a po drugie primo chcieliśmy odsunąć zakup aby zebrać więcej gotówki i mniej pożyczać, to się nam nie spieszyło. Ostatecznie zamiast w końcu czerwca kupiliśmy w połowie, a była do odbioru na początku czerwca

Transfogarski 

Marka: Była Dacia
Model: Był Duster 4x4
Silnik: 1.6
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2013-05-22, 12:16   

@ radzio Od momentu zapłaty całej kwoty w moim przypadku bardzo szybko (1-2 dni) do dilera przyszły papiery umożliwiające rejestrację auta (karta pojazdu, homologacja etc). Tylko ja kupowałem w Warszawie gdzie importer i diler to ta sama firma RRG. Wydanie auta następuje dopiero po ubezpieczeniu i zarejestrowaniu i dodatkowym uzbrojeniu jeśli takowe zlecisz.

radzio 

Wysłany: 2013-05-22, 15:41   

Dzięki. To jeszcze pytanie do osób które dodatkowo brały kredyt - ile trwała weryfikacja zdolności kredytowej i dlaczego krócej niż tydzień?

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wysłany: 2013-05-22, 15:44   

7 dni - ale był przy tym długi weekend.

radzio 

Wysłany: 2013-05-22, 16:06   

Dzięki. A napiszesz jeszcze jak się sprawa toczyła już po zweryfikowaniu zdolności kredytowej?

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-05-22, 17:14   

Jak się zleci wszystko dilerowi (rej., ubezp.) to 2 dni, przynajmniej w moim przypadku.

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wysłany: 2013-05-22, 17:29   

No niestety (albo raczej stety) kupowałem za gotówkę więc nie pomogę. :cry:

kyrneh 

Marka: Fiat 126p;Opel Kadett;Nexia;Dacia Logan I;II
Model: Sandero
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2013-05-24, 18:04   

Samochód nigdy nie jest dostarczany jednocześnie z dokumentami / wiadomo z jakich względów/. Od dostawy do dostarczenia dokumentów upływa najczęściej dzień lub dwa.W moim przypadku Logan był dostarczony w czwartek a dokumenty w piątek i udało się w tym samym dniu odebrac oraz zarejestrowac.

JURAND33 
Zielony listek

Marka: DACIA (-W KRÓTCE)
Model: LODGY
Silnik: 1.6
Wysłany: 2013-06-15, 10:06   DACIA LODGY-CZAS OCZEKIWANIA

Witam!
10.06.2013 podpisałem umowę na zakup Dacii Lodgy w wersji Laurette. Od dealera usłyszałem, iż auto będzie w Pl między 36-38 tygodniem roku czyli wrzesień. Mam pytanie dla osób, które zamawiały i odbierały Lodgy wcześniej- jest szansa na szybszy odbiór auta niż te planowane na 36-38 tydz. roku?
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu