Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3786 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-09, 13:18
BMH napisał/a:
Dzwoniłem dziś do nazaruka z zapytaniem o pierwszy przegląd po 20 tys.km odpowiedzieli 720 zł normalnie jestem w szoku za co pytam za co.Dodam ze mam Dacie Lodgy wersje prestige disel 110.
Pytanko czy mogę serwisować autko nie u dilera Dacii i czy wtedy gwarancja bedzie aktualna?
Zadzwoń do innego serwisu z pytaniem o serwis ryczałtowy za 365 PLN.
Tylko jeśli obowiązkowa jest też wymiana filtru paliwa to pewnie cena będzie sporo wyższa.
Czyli abym Was dokładnie zrozumiał jadę do nie autoryzowanego warsztatu robię sobie przegląd po 20 tys.km i póżniej coś mi się psuję i wtedy jadę do serwisu Dacii i oni to naprawiają w ramach gwarancji?
Czyli abym Was dokładnie zrozumiał jadę do nie autoryzowanego warsztatu robię sobie przegląd po 20 tys.km i póżniej coś mi się psuję i wtedy jadę do serwisu Dacii i oni to naprawiają w ramach gwarancji?
tylko ze musisz miec od nich papier ze zrobiles to na takich i takich czesciach :) zeby potem ci nie powiedzieli ze zrobiles to niezgodnie z ich sztuka :)
Znalazłem wszystko - olej wymieniłem w "normalnym" warsztacie - robocizna 30 PLN - chłopaki się lekko zdziwili metalową osłoną spodu silnika liczyli że jest plastikowa.
Co do cen materiałów:
filtr oleju 20,oo + uszczelka korka spustowego 1,oo + 5 l oleju Mobil Super™ 3000 X1 5W-40 140,oo = 161,oo PLN
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Dzisiaj pojechałam do serwisu Dacia i Renault z zapytanie czy mam zrobić przegląd czy nie. Okazało się,że moja Dacia miała przegląd robiony 2011 przez byłego właściciela jako na gwarancji. Obecnie Dacia nie ma już gwarancji i nie ma jeszcze dużego przebiegu. W sumie powiedzieli mi jak przejadę 30tys ,to mam przyjechać na przegląd i będzie mnie ,to kosztować 500pln ( przegląd, wymiana filtra, oleju)
Po roku zrobiłem 1-szy przegląd, w ramach umowy "Moje przeglądy".
Przebieg: 16200 km
Miejsce przeglądu: Warszawa, Puławska.
Cena przeglądu: gratis (w ramach "Moje przeglądy" i gwarancji)
Zakres: zgodnie z Kartą Przeglądów (olej, filtr oleju, filtr kabinowy + robocizna)
Uwagi: poprawiono dodatkowo linkę do regulacji lewego światła (zsunęła się z prowadnicy), poprawiono okładzinę plastikową na słupku środkowym od strony kierowcy (tam, gdzie jest mocowanie pasów kierowcy), bo trochę latała i stukała, zrobiono regulację/czyszczenie na bębnach hamulcowych, bo były piski (chociaż osobiście nie słyszałem), uzupełniono płyn chłodniczy, auto umyto z zewnątrz i wyczyszczono w środku, łącznie z wymyciem dywaników gumowych.
Jestem zadowolony
No i dzisiaj mój dzień nadszedł na przegląd 1. Pierwszy przegląd po 20tyś km
2. Serwis - Renault Rosiak&Syn - Szczecin
3. Standardowy przegląd, wymiana oleju, filtra oleju, uszczelka korka, filtr kabinowy, kontrola auta.
4. Olej Elf Excelium (czy jakoś tak) + reszta filtrow i uszczelek - wszystko materiały ASO
5. Koszt całkowity 730 i tutaj mój zachwyt mija
7. Nie było wykonywane nic więcej - żadnych usterek nie zgłaszałem o dziwo
Ogólnie skasowali mnie jak za zboże nie wiem czy pojade tam jeszcze raz no może ze swoimi rzeczami to tak.
Z obsługi jestem zadowolony jak najbardziej ale nie za te pieniądze.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-06-06, 19:56
Podobnie płaciłem jak serwisowałem swoją Toyotę Yaris II w serwisie - czyli prestiż marki wzrasta
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
3. Standardowy przegląd, wymiana oleju, filtra oleju, uszczelka korka, filtr kabinowy, kontrola auta.
4. Olej Elf Excelium (czy jakoś tak) + reszta filtrow i uszczelek - wszystko materiały ASO
Ogólnie skasowali mnie jak za zboże nie wiem czy pojade tam jeszcze raz no może ze swoimi rzeczami to tak.
a to przypadkiem nie powinien byc Evolution dokładnie taki :)
No niestety tomszafa - ceny mają wywalone a raczej klient po ich usłyszeniu wywala się na plecy. Jak się dowiedziałem ile krzyczą sobie za samą wymianę oleju wraz z filtrem i uszczelką korka to jak wiesz olej kupiłem sam i resztę. Nie wiem ile życzą sobie za wymianę filtra powietrza ale to już zrobiłem sobie sam. W przyszłym roku czeka mnie wymiana rozrządu wraz z pompa wody i chyba zrobię to w ABC auto - no ale mój Leo_ś będzie miał wtedy 6 lat :) więc z serwisu to może pozostanie zrobienie przeglądu technicznego :)
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
No niestety tomszafa - ceny mają wywalone a raczej klient po ich usłyszeniu wywala się na plecy. Jak się dowiedziałem ile krzyczą sobie za samą wymianę oleju wraz z filtrem i uszczelką korka to jak wiesz olej kupiłem sam i resztę. Nie wiem ile życzą sobie za wymianę filtra powietrza ale to już zrobiłem sobie sam. W przyszłym roku czeka mnie wymiana rozrządu wraz z pompa wody i chyba zrobię to w ABC auto - no ale mój Leo_ś będzie miał wtedy 6 lat :) więc z serwisu to może pozostanie zrobienie przeglądu technicznego :)
Filtr powietrza tez bede wymienial ale to tez zrobie sam.
Chcieli mi jeszcze wycieraczki wymienić ale im grzecznie podziekowalem
Filtr powietrza tez bede wymienial ale to tez zrobie sam.
Chcieli mi jeszcze wycieraczki wymienić ale im grzecznie podziekowalem
no wiesz jak mogles :) toc chcieli zrobic to profesjonalnie do konca z odpowiednim potem rachunkiem :):):)
Mój serwis 30 000 km, bardzo sprawnie wykonany to koszt 385,48 PLN z moim olejem ELF Solaris DPF 5-W30 za 5 l zapłaciłem 117 PLN, czyli razem 502,48 PL.
W tym filtry oleju, powietrza i kabinowy za 47,89, 31,90 i 42,18 PLN odpowiednio (na dwa ostatnie dostałem zniżkę 25%). Nieszczęsna uszczelka 7,74. Robocizna 183,60 po rabacie 15% i o ten rabat nie musiałem walczyć bo sami zaproponowali.
W sumie, gdy porównam do serwisu Merca to śmieszne pieniądze.
No to chyba to jest jeden z najdroższych przeglądów po roku jakie widziałem na forum.... , strach się bać...., aczkolwiek, właśnie widziałem fv za przegląd Kia Sportage u mnie w firmie, też po roku (zwykły przegląd+ wymiana żarówki), razem 1790 pln brutto
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2013-06-07, 09:39, w całości zmieniany 1 raz
Faktycznie ciut drogo wyszło. Ja dopiero co robiłem pierwszy przegląd w Warszawie na Lewinowskiej. Za przegląd, wymianę oleju, filtra oleju, uszczelki, filtra kabinowego i żarówki świateł mijania zapłaciłem 358 zł. Doliczając olej i filtr oleju (własne) wyszło 478 zł.
Za niedługo zbliża mi się pierwszy przegląda (jeju jak szybko to zleciało )
Duster 1.5 dCi 90KM
Przy pierwszym przeglądzie czeka mnie wymiana oleju silnikowego, filtru oleju, oraz filtru kabinowego.
Oczywiście materiały eksploatacyjne zakupię we własnym zakresie.
Serwisy w Krakowie respektują to i przy moich olejach itp przegląd to koszt 230-280zł a bez 600-650zł
Chciałbym się zapytać jakie materiały zalecacie.
Oryginalne z numerami Renault czy firm takich jak Motrio, Filtron itp. oraz olej Elf jaki jest zalecany czy inna marka?
W chwili obecnej znalazlem sklep w Krakowie który ma oryginalne filtry, uszczelki Renault'owe itp
oraz uszczelka korka spustu ale tu jest moje pytanie, są dwie miedziana oraz z gumą, jedna i druga potrzebna?
W sumie nie pieniądze wiec można oby dwie zakupić
http://www.renault-czesci...(3,100,94).aspx
Jest w książce gwarancyjnej w tabeli. Zależy u którego dilera w Krakowie będziesz robił?
To powiem, tak i tak trzeba ich pilnować bo mechanicy naprawdę robią co chcą.
Jestem po wymianie oleju po dotarciu silnika / obowiązkowa wymiana oleju po 4000 - 5000 km/.
Za olej Magnatec Castrol 5W-40 + filitr olejowy z rabatem 20% i uszczelkę zapłaciłem 260,54 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum