i jak prace? posunęły się do przodu? jak tak to prosimy o zdjęcia całości
ciezka bo goraco :)
generlanie musze troche konstrukcje pozmieniac bo wymiarowa sie nie zgadza :(
tzn za mala odleglosc sie robi miedzy lampami i za daleko od obrysu sie robi ale przerobie :)
U mnie jednak próbowaliśmy zamontować te adaptery ale w sumie poszliśmy na łatwiznę i zamocowaliśmy na oryginalnych mocowaniach dodawanych do Philipsa.
Po montażu wygląda to tak:
U mnie jednak próbowaliśmy zamontować te adaptery ale w sumie poszliśmy na łatwiznę i zamocowaliśmy na oryginalnych mocowaniach dodawanych do Philipsa.
Rozstaw rozstawem, ale czy żadne przepisy nie określają na jakiej wysokości te lampki mogą być zamontowane? Przecież tutaj są zamontowane praktycznie na podwoziu. Zawsze jak widzę nadjeżdzający samochód z zamontowanymi w ten sposób swiatłami odnoszę wrażenie iż jest znacznie dalej niż jest faktycznie. A tak chyba być nie powinno?
Rozstaw rozstawem, ale czy żadne przepisy nie określają na jakiej wysokości te lampki mogą być zamontowane? Przecież tutaj są zamontowane praktycznie na podwoziu. Zawsze jak widzę nadjeżdzający samochód z zamontowanymi w ten sposób swiatłami odnoszę wrażenie iż jest znacznie dalej niż jest faktycznie. A tak chyba być nie powinno?
ludzie czy wy znacie te przepisy co i jak ??? czy tak klepiecie by klepac ???
miedzy nimi ma byc 600 od obrysu 400 (jest niestety 420) i od ziemi ma byc w granicach 250-1500 i to jest tez tyle co trza toc one w orginale sa w tym samym miejscu montowane :)
Ja jestem upierdliwy i z podanych wymiarów coś mi się nie zgadza. DD ma szerokość 1822 mm. 600 + (2 X 420) = 1440 mm. Rozumiem, że szerokość lampy DRL musi wtedy być 191 mm każda. Z tego co wiem o lampach Philips z pięcioma diodami LED to mają one szerokość 182 mm. Te na zdjęciu są z czterema diodami LED, przypuszczam, że są węższe. Jak się to podsumuje to ciężko uwieżyć, że jest zachowana min. odległość 600 mm pomiędzy lampami.
Ponieważ sam ćwiczyłem ten temat, w tym miejscy, aby zachować prawidłowe wymiary możliwy jest tylko montaż na ukos, jak to zrobił jeden z kolegów na naszym Forum.
Ja jestem upierdliwy i z podanych wymiarów coś mi się nie zgadza. DD ma szerokość 1822 mm. 600 + (2 X 420) = 1440 mm. Rozumiem, że szerokość lampy DRL musi wtedy być 191 mm każda. Z tego co wiem o lampach Philips z pięcioma diodami LED to mają one szerokość 182 mm. Te na zdjęciu są z czterema diodami LED, przypuszczam, że są węższe. Jak się to podsumuje to ciężko uwieżyć, że jest zachowana min. odległość 600 mm pomiędzy lampami.
Ponieważ sam ćwiczyłem ten temat, w tym miejscy, aby zachować prawidłowe wymiary możliwy jest tylko montaż na ukos, jak to zrobił jeden z kolegów na naszym Forum.
proponuje wziasc do reki metrowke i pomierzyc :)
bo teorie walisz nieziemskie :):)
miedzy nimi ma byc 600 od obrysu 400 (jest niestety 420) i od ziemi ma byc w granicach 250-1500 i to jest tez tyle co trza toc one w orginale sa w tym samym miejscu montowane :)
BoloSr daj se luz, przeciez wiesz, ze sprawdzalismy te wymiary i jest ok (no poza wymiarem od obrysu auta (no wlasnie obrysu) bo tego nie spelnia.
Przeciez dwoch inzynierow nie moze sie mylic w mierzeniu
BoloSr daj se luz, przeciez wiesz, ze sprawdzalismy te wymiary i jest ok (no poza wymiarem od obrysu auta (no wlasnie obrysu) bo tego nie spelnia.
Przeciez dwoch inzynierow nie moze sie mylic w mierzeniu
ale na to wychodiz ze ja i ty zle to zrobilismy a kolega to odczytal ze zdjecia jaka jest odleglosc miedzy nimi :):)
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-06-21, 10:00
chriskb napisał/a:
Lampy 4 ledowe mają szerokość 122 mm i w takim układzie jak koledzy zamontowali spokojnie spełniają warunek rozstawu min. 600 mm.
Mam zamontowane w tym miejscu i rozstaw wynosi 625 mm
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
a ja powiem tak jestem przeciwnikiem swiateł led montowanych sobie samemu i jakiś taniotek później jedzie się na trasie i nie widać wogule czy auto ma bo sa zle poustawiane albo się ledwo tla .... błąd jest taki ze nie ma przepisów dobrych na to jakiej mocy powinny być.
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
a ja powiem tak jestem przeciwnikiem swiateł led montowanych sobie samemu i jakiś taniotek później jedzie się na trasie i nie widać wogule czy auto ma bo sa zle poustawiane albo się ledwo tla .... błąd jest taki ze nie ma przepisów dobrych na to jakiej mocy powinny być.
Durny jest przepis, ze w takim kraju jak nasz trzeba jezdzic caly rok na swiatlach, ale tak jest i nic z tym nie zrobimy.
A akurat te ledy philipsa sa wedlug mnie bardzo dobrze widoczne...
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2013-06-25, 10:31
Witam
Czytam spór o wymiary, rozstawy, odległości.
Zamontowałem w ASO fabryczne LED DLR dostępne do Dustera w całej Unii Europejskiej i jakoś nie myślę że Renault zrobił sobie światła z pominięciem przepisów. Są tam gdzie są i są zgodne.
Na początku wątku są dokumenty (akurat holenderskie bo tam najpierw znalazłem) .
Co do jakości jasności Philipsow: świecą dobrze, w dobrym kierunku, są widoczne, zatapiane wielokrotnie nawet w rzeczkach podczas przejazdów pozostają szczelne i bez zaparowań, ale nie są najtańsze.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-25, 22:40
janzet napisał/a:
Zamontowałem w ASO fabryczne LED DLR dostępne do Dustera w całej Unii Europejskiej i jakoś nie myślę że Renault zrobił sobie światła z pominięciem przepisów. Są tam gdzie są i są zgodne.
W (większości) UE są zgodne, w Polsce - nie. :) Wynika to ze smętnego faktu, że nowe normy (znoszące wymóg 40 cm od krawędzi bocznej) zostały wprowadzone Dyrektywą UE, która z kolei nie ma mocy prawnej, bo konkretne przepisy muszą być wprowadzone rozporządzeniem ministra czegośtam. Ponieważ naszemu ministru nie spieszy się z klepnięciem rozporządzenia, wozimy się w takim rozkroku - w większości UE są już nowe przepisy, u nas są ciągle stare, teoretycznie ktoś mógłby się jeszcze u nas przyczepić, ale w razie co sprawa jest do wybronienia w sądzie. Poczytaj wątek o światłach do jazdy dziennej, tam męczyliśmy ten temat długo i namiętnie. ;)
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2013-06-27, 07:25
Hej Panowie to nie koncert życzeń !
Zrobiłem, skopiowałem, wykadrowałem, zmniejszyłem rozmiar aby weszły na forum a tu patrzę, czytam....na włączonych również...
to teraz są nie na włączonych
a na włączonych to znowu dajcie mi trochę czasu
A ha ! to może najpierw DD jeszcze umyję ? i od razu piszcie jaki plener chcecie... i ramkę... a może w sepii zdjęcie....
Wszystko będzie ale nie będę ich wypruwał żeby od drugiej strony zrobić zdjecie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum