Witam wszystkich serdecznie. Forum Dacii czytam od kilku miesięcy od kiedy to dość przypadkowo miałem okazję odbyć jazdę próbną Dacią Lodgy. Wtedy to zaczęła dojrzewać u mnie myśl o zmianie dotychczasowego Scenica II na Lodzie. Niestety (a może w sumie stety) Scenic pomógł mi podjąć decyzję kiedy na trasie zepsuła się w nim turbina, wyciągnęła w przeciągu kilku sekund cały olej z silnika przy okazji go zacierając.
Dlatego od soboty jestem użytkownikiem 7 osobowej Dacii Lodgy Prestige 1.2 Tce. Autem, jego przestronnością a jednocześnie jego prostotą jestem zachwycony. Zdjęcia przy okazji wrzucę do odpowiedniego działu .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez mick 2013-10-30, 12:43, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-10-30, 17:02
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-10-30, 17:35
Cześć
Powiedz mi jak oceniasz Dacię vs Scenica. Chodzi mi o ocenę jakości wykonania, komfortu jazdy itd. Bardzo mnie ciekawi porównanie właśnie tych dwóch marek i modeli. Prośba o rzetelne odczucia, a nie cukrowanie
Cześć
Powiedz mi jak oceniasz Dacię vs Scenica. Chodzi mi o ocenę jakości wykonania, komfortu jazdy itd. Bardzo mnie ciekawi porównanie właśnie tych dwóch marek i modeli. Prośba o rzetelne odczucia, a nie cukrowanie
Scenic, jak dla mnie bardzo komfortowe auto, bardziej miękkie od Dacii (miałem wersje krótką). W 10-letnim Scenicu kabina wydawała podobne odgłosy do nowej Daćki. Wykończenie kabiny też na innym poziomie choć konsola środkowa Scenica sprawiała wrażenie kjakby któś ją przeszczepił z bardzo taniego auta. Jako że w Scenicu był diesel to siłą rzeczy było głośniej. Na plus Dacii mimo wszystko ocenie kanapę drugiego rzędu ( w scenicu 3 oddzielne fotele ale trochę za wąskie jak dla mnie) Tego czego mi najbardziej brakuje w Dacii to schowków. W Scenicu były dosłownie wszędzie, pod podłogą 4 szt, pod fotelami szufladki, ogromny schowek w podłokietniku, podnoszona podłoga w bagażniku gdzie można było ulokować trójkąt apteczkę, gaśnice itp. Żonie natomiast brakuje cieszącej się złą sławą karty hands free (kluczyk wyjmowała z torby jak się jej bateria skończyła :) ) Natomiast na plus Dacii należy zaliczyć prostotę. Nie ma tu hamulca elektrycznego, który się psuł mi nagminnie, czujników ciśnienia w kołach które pokazywały błędy jak się pogoda zmieniała i innych czujników zamków elektrycznych i podobnych dupereli. A co jest..... Przede wszystkim cisza. Jak na razie jestem zauroczony silnikiem 1.2TCe jego kulturą pracy i osiągami. Media nav też robi dobre wrażenie podobnie jak przestronność.
Mam nadzieje że choć trochę pomogłem
djquest napisał/a:
Witaj,
Łódź wita Łódź.
My również planujemy kupić Lodgy .
Niech się dobrze sprawuje .
Witam serdecznie
Tu nie ma co planować tylko trzeba zamawiać. Jak zepsuł mi się Scenic to na następny dzięń byłem w salonie celem zamówienia Lodgy. Trochę mina mi zrzedła jak usłyszałem termin odbioru na początek marca przyszłego roku.
Ostatnio zmieniony przez mick 2013-10-30, 19:00, w całości zmieniany 1 raz
syl [Usunięty]
Wysłany: 2013-10-30, 20:12
I wszystko zostaje w rodzinie...
Jako pierwsza (i jak dotąd jedyna) żona mick-a i od soboty użytkownik wspomnianej wyżej Dacii, Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Witajcie
Ja przedwczoraj zmieniłem (z pewnym żalem) MCV na Lodzię, ale jeszcze wcześniej przez trzy lata miałem Espace II. Porównując tamto auto (rocznik 1995) i obecne muszę z dużym uznaniem podkreślić walory Dacii. Owszem schowków jest mniej, brakuje mi indywidualnego składania foteli w III rzędzie, ale auto jest przestronniejsze, siedzenia składa się bajecznie łatwo (nie mają z tym problemu nawet dzieciaki), miejsca pomiędzy rzędami siedzeń też jest o dziwo więcej niż w Espace. Pozytywnie zaskakuje Media Nav, zresztą sam kokpit jest już całkiem przyzwoicie dopracowany. Nawet takie coś jak mechanizm podnoszenia pokrywy silnika!
Życzę szerokości i zadowolenia z autka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum