A powiedz mi mekintosz jak jest podczas jazdy około 100km/h czy dysze dobrze wtedy spryskują szybę oraz czy nie ma z nimi problemu zimą? Przypadki zamarznięcia ?
Ja mam w obecnym aucie mgiełkowe spryskiwacze (co prawda nie te, bo u mnie w Peugeocie montowane są trochę inaczej) i nie ma ryzyka zabrudzenia bądź zamarznięcia - a przynajmniej jest mniejsze niż przy klasycznych dyszach.
Zdecydowanie polecam wymianę dysz na mgiełki - są zdecydowanie skuteczniejsze od strumieniowych.
Założyłem takie same do Logana MCV i niestety pryskaja trochę za nisko.
Musiałem podnieść jedną stronę dyszy o około 2mm podkładajac własnoręcznie zrobiony klin z gumy.
Teraz pryska znacznie lepiej.
Dziś zamontowałem dysze mgłowe
jest jeden problem część tej mgiełki unosi się i leci na dach ale główny strumień idzie dobrze .
Próbowałem z garażu więc może to ma tak być ?
ale mam cały mokry dach .
Jakie dysze są zastosowane w Duster'ze ph2? zwykłe czy mgłowe?
Dziś przy okazji wizyty kolegi porównałem trochę Duster'a ph1 z 2012 i 2013 i nawet między tymi rocznikami była różnica.
W 2012 dysze są dwu-strumieniowe a w 2013 trój-strumieniowe a w ph2?
Osobiście zamontowałem dziś dysze mgłowe Daciowe (ale nie wiem w jakim modelu są montowane )
Masz te z Lzparts czy te uniwersalne z allegro ?
ja mam te uniwersalna i musiałem gumkę podkładać bo za nisko psikały
do tych mgłowych polecam jeszcze zrobić taką operacja koszt 10 zł a efekt naprawdę fajny
http://www.daciaklub.pl/f...1633741#1633741
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-03-30, 19:56
ph2 ma czy 3-strumieniowe, trzeba je przestawić trochę i założyć normalnej wielkości pióra i jest spoko, bardzo ładnie kryje szybę i nie ma suchych miejsc tam gdzie chodzi ramię wycieraczki
Postanowiłem zmodyfikować troskę system spryskiwaczy przednich swoim Loganie. System fabryczny mocno mi nie odpowiadał. Zimom przy zgarniani szczotką śniegu z maski ciągle się przestawiały, a późniejsze ich ustawienie było kłopotliwe, czasochłonne i pochłaniało cenny płyn. Dlatego też postanowiłem założyć spryskiwacze na wycieraczki. Trochę czasu zajęły mi poszukiwania niestety systemy dostępne na allegro, mimo że tanie to mi nie odpowiadały ze względu na to, że miały 4 dysze, z czego dwie tryskały na a dwie pod wycieraczką.. Więc włączenie spryskiwacza powodowało, że szyba przy ruchu wycieraczki i tak była zamazana strumieniem tryskanym pod nią. Postanowiłem, więc zaadoptować wycieraczki z zamontowanymi spryskiwaczami. Wybrałem, Valeo zamawiając dwa zestawy od Peugota 405 o rozmiarze 550mm na stronę pasażera i od Renault Midlum o wymiarze 600mm po stronie kierowcy. Niestety jak się okazało od puga przyszły bez spryskiwaczy a renatki od Anglika. Więc wiozłem to, co mieli na sklepie, czyli Bosch od Mercedesa Vito o długości 650/550 spryskiwacze mają 5 dysz. Muszę przyznać, że dział to świetnie przed wcieraczką szyba jest zawsze dobrze nawilżona a zużycie płynu małe. Dodatkowo, mimo że wydatek spory, bo kosztowały mnie 115zł brutto to było warto. Wyczki idealnie zbierają wodę i są ciche nawet jak przecieram szybę na sucho to nie piszczą ani nie ząbkują na szybie po prostu silnik zwalnia bez żadnych efektów dźwiękowych. Więc warto zapłacić za firmowy towar.
Poniżej zdjęcia jak to wyszło i wgląda. Dodatkowo dokupiłem gumowy wężyk żeby je połączyć.
w1.jpg Widok na całość
Plik ściągnięto 131 raz(y) 40,47 KB
w2.jpg Spięte wężyki
Plik ściągnięto 129 raz(y) 50,95 KB
w3.jpg Widok z zewnątrz
Plik ściągnięto 105 raz(y) 130,76 KB
w4.jpg Odłączyłem fabryczny i podłączyłem własny
Plik ściągnięto 103 raz(y) 105,79 KB
w5.jpg Widok od środka
Plik ściągnięto 102 raz(y) 68,91 KB
w6.jpg
Plik ściągnięto 113 raz(y) 55,49 KB
w7.jpg Tak to pryska
Plik ściągnięto 160 raz(y) 63,15 KB
Ostatnio zmieniony przez kali 2014-05-09, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
Potwierdzam dysze mglowe rewelacja te z postu pasuja bardzo dobrze również do Lodgy nic nie trzeba kombinować natomiast piora wycieraczek zalozylem kamoka krotsza jak dobrze pamietam 430 zamiast 400 a dluzsza 560 zamiast 540 i jest bardzo dobrze .Oryginalne oddam przy przegladzie niech sobie z nich zupy nagotuja:-)
Ostatnio zmieniony przez waldi1805 2014-05-28, 11:58, w całości zmieniany 1 raz
Potwierdzam dysze mglowe rewelacja te z postu pasuja batdzo dobrze również do Lodgy nic nie trzeba kombinować natomiast piora wycieraczek zalozylem kamoka krotsza jak dobrze pamietam 430 zamiast 400 a dluzsza 560 zamiast 540 i jest bardzo dobrze .Oryginalne oddam przy przegladzie niech sobie z nich zupy nagotuja:-)
Czy wiesz jakie były dysze mgłowe z jakiego auta i modelu? Bo jakoś nie mogę znaleźć konkretnej informacji.
Dysze kupilem oryginalne Dacia zreszta przez forum kolega Dominus zalatwial razem z matami grzejnymi foteli. Podobno spryskiwacze sa do Dustera ale do Lodgy tez sie nadaja
U Mnie dysze te mgłowe spryskują aż nad to.
Cała szyba zostaje zroszona płynem oraz 1/3 dachu i drzwi boczne nawet.
(test wykonany na postoju przed chwilą)
Co do ściekania płynu to dopiero po 10 razach z jednego spryskiwacza zaczął płyn ściekać po masce.
Jak dla Mnie te spryskiwacze rewelacja.
Gdybyś chciał wymienić dysze spryskiwaczy możesz pokusić się o te z logana 2 - być może pasują, a na pewno duuużo mniej płynu zużywają niż klasyczne - sprawdzone w kilku samochodach po zmianie z 2-drożnych na mgłowe
Niestety mają też wadę - powyżej 130 km/h słabo spryskują całą szybę, bardziej kawałek 10cm nad wycieraczkami
Mało tego że dasz radę, to nawet się piwa do tej roboty nie opłaca kupować
Nie zdążysz go dobrze otworzyć, o wypiciu nie mówiąc, a spryski już będą na swoim miejscu
Odpinasz od jednego spryskiwacza 2 przewody, od drugiego jeden - najcześciej one siedzą na wcisk, tak samo jak spryskiwacze w masce - zazwyczaj podważasz jakąś zawleczkę/zatrzask i na wierzchu :)
Podłączasz przewody, wciskasz nowe w maskę i wsio
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum