szczerze polecam. Media Nav działa bez zastrzeżeń radio super z tempomatu rzadko korzystam ale jak już użyje to moja noga może odpocząć a dziecko mi nie otwiera z tyłu szyb bo blokada jest i warto wykupić pakiet Look nadaje jeszcze większego wdzięku Draculi
Ostatnio zmieniony przez nikita1589 2014-01-06, 16:56, w całości zmieniany 2 razy
Dziś dojrzałam do tego, aby Dasti stał się kuchenką gazową i w związku z tym mam pyt, jak to w końcu jest z tą gwarancją po założeniu LPG niefabrycznego... Możecie polecić jakiś zakład?
- jeżeli chodzi o wymianę poglądów Forumowiczów dot. gwarancji (oraz innych "około gazowych" ) to warto prześledzić kilka stron Forum począwszy od
http://www.daciaklub.pl/f...=asc&start=1300
(ewentualnie jeszcze kilka stron wstecz)
- zakładu gdzie montowałem swoją instalację nie polecam z uwagi na odległość
TD Pedro to chciałabym Cię poprosić o kilka słów, abyś opisał jaką masz instalację, jaki zbiornik (pojemność) jaką masz Elektronikę czy jest Reduktor. Chciałam się dowiedzieć ile taka przyjemność Cię kosztowała, jak sprawuje się Twoje instalacja, ile gazu auto "pochlania". Czy masz wlew pod klapką wlewu paliwa i w ogóle ogólne wrażenia... będę wdzięczna
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-01-27, 11:04
Blondi, na miejsce koła zapasowego wchodzi zbiornik 73 l i jeszcze jest miejsce więc pytaj się o taki zbiornik.
Ja mam starą poczciwą STAG 4 z tym zbiornikiem i dziala bezawaryjnie. Przejechałem na niej nieco ponad 40 kkm.
Jedyną wadą jest to, że do zbiornika wchodzi mi ok. 55 l. LPG a powinno wchodzić 60. Wchodziło mi 52 l, ASO wymieniło wielozawór i jak widać niewiele to dało. Tankuję raz w tygodniu (robię na tym po mieście ok. 430-460 km.) W zimie dochodzi do tego ok. 2,5 l zużycia benzyny na tankowanie lpg , w lecie jeszcze mniej benzyny (wiem bo dotankowuję benzynę do pełna do drugiego wybicia). Zakładałem i serwisuję w ASO Renault-Dacia Świętochłowice. Serwis co 10 kkm za 150 zł. Wymieniają filtr fazy lotnej, robią przegląd czy nie ma błędów i sprawdzają szczelność.
Po dobrym wyregulowaniu nie odczuwa się mniejszej mocy w stosunku do benzyny. Jak chcesz montować hak do zdaje się, że najpierw należy montować hak a potem gaz (lub odwrotnie, nie pamiętam) , ale pamiętam, że zależność była z uwagi na dostęp.
Fajnie montują bo nic nie jest na wierzchu, ładnie pochowana instalacja i jak nie masz wtrysków gazu u góry kolektora to jest ciszej. Mój Ojciec ma u góry i przy podniesiinej masce lekko słychać to charakterystyczne cykanie wtrysków gazu (tzn. zawsze je słychać ale jak są pod spodem to ten niegłosny dźwięk się gubi).
No to tyle, co mogłem pomóc. Jak coś to pytaj.
Acha jak zamontujesz lpg to masz przegląd rejestracyjny co roku mimo, że auto jest nowe.
Acha jak zamontujesz lpg to masz przegląd rejestracyjny co roku mimo, że auto jest nowe.
...i więcej za ten przegląd płacisz - 160 zł.
Ja założyłem w naszym lubelskim Trans-Wagu i jestem mega-zadowolony. Śmiga idealnie, moment przełączenia Pb-LPG jest niewyczuwalny. Wlew niestety w zderzaku, ale w loganach-sedanach nie ma miejsca przy wlewie benzyny.
Musisz sobie przygotować ok 2500 - 3000 biletów NBP na instalację porządnego "gaziku" - tylko nie oszczędzaj na tym bo nie warto. Prędzej czy później zwróci się.
opisał jaką masz instalację, jaki zbiornik........
- instalacja marki Landi Renzo,
- sterownik Omegas,
- zbiornik Stako - pojemność 73 l - tankuję ok. 62 l LPG (bezpośrednio po montażu wchodziło ok. 50 l ale po regulacjach/ustawieniach jest jak wyżej),
- instalacja założona przy stanie licznika 3 kkm,
- obecny przebieg 44,5 kkm z tego szacuję, że na benzynie nie więcej niż 2,5 kkm,
- wlew paliwa pod klapką,
- koszt montażu instalacji 3 000 pln (marzec 2011 r.),
- zużycie LPG - średnie ok. 10 l/100 km, tankuję zawsze "do pełna" (LPG oraz benzynę) każdorazowo wyliczam bieżące zużycie ale nie prowadzę żadnej ewidencji dlatego precyzyjnego zużycia nie podam,
- minimalne zużycie LPG jakie udało mi się osiągnąć to 8,25 l/100 km (na dystansie ponad 500 km),
- zużycie w warunkach zimowych w mieście to ok. 11-11,5 l LPG/100 km,
- dodatkowe zużycie benzyny:
- lato 0,25 - 0,5 l/100 km,
- zima 1,0 - 1,25 l /100 km,
- przeglądy instalacji wykonuję 1 x rok - ostatni w sierpniu 2013 - koszt 277,70 - wymieniono: filtr fazy lotnej (CERTOLS poliester), zestaw naprawczy elektr. gaz. (Med Omegas) oraz na moje życzenie filtra powierza,
- zauważalnej różnicy w dynamice jazdy pomiędzy jazdą na LPG w stosunku do jazdy na benzynie nie zauważam, przełączanie na LPG niezauważalne,
- generalnie ŻADNYCH ZASTRZEŻEŃ...
jeszcze mały off...
Hakama 4x4 napisał/a:
do zbiornika wchodzi mi ok. 55 l. LPG a powinno wchodzić 60. Wchodziło mi 52 l, ASO wymieniło wielozawór i jak widać niewiele to dało
- u mnie było podobnie ale na wyraźne żądanie (bo po co mi taki duży/droższy zbiornik jeżeli wchodzi tylko 50 l) dokonano regulacji (nie wymiany) wielozaworu dlatego sugeruję wymusić na ASO stosowną regulację...
Hakama 4x4 napisał/a:
Jak chcesz montować hak do zdaje się, że najpierw należy montować hak a potem gaz (lub odwrotnie, nie pamiętam) , ale pamiętam, że zależność była z uwagi na dostęp.
- u mnie hak był montowany w czerwcu czyli po montażu instalacji LPG i problemu w ASO nie robili...
Widzę, że macie doświadczenia z gazem w Dusterze.
Zanim się zalogowałem przeczytałem całe forum :) ale nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie
Jak to jest z regulacją zaworów w tym silniku?
W moim obecnym miśku mam automatyczną kasację luzu więc z gazem jest bezproblemowo.
Chciałbym mieć tak też w DD
Ostatnio zmieniony przez testus 2014-01-27, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo dobry zestaw. Mam dokładnie taki w swoim miśku i sprawuje się bardzo dobrze.
Silnik bardzo podobny więc i do Dusterka pewnie spasuje
Zakładałem u jednego z lepszych na Śląsku gazowników i tak zestaw był najbardziej polecany
Czyżby firma z Katowic?
Chciałam też landi renzo, ale podobno w STAGi jest 3 letnia gwarancja i późniejsze ewentualne naprawy są tańsze. Mam nadzieję, że "gazidło" nie zabije mi Dastiego. Wiem, że to głupie ale trochę się boję jej założyć, ale z drugiej strony spalanie odbiera mi frajdę z jazdy... Powiedz kiedy założyłeś tą instalacje do misiaczka? Ile Cię to kosztowało, jaki masz zbiornik paliwa, czy były jakieś problemy z jej ustawieniem etc? Jak plasują się ceny przeglądów?
Hakama,a Ty ile płaciłeś za swoją instalację, gdzie masz zamontowany wlew? Rozumiem, że gwarancji nie straciłeś? jaki masz zbiornik paliwa, bo się zakręciłam 73 l tak?
Na co mam zwrócić uwagę przy zakładaniu tej instalacji?
Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2014-01-27, 15:46, w całości zmieniany 3 razy
Jak to jest z regulacją zaworów w tym silniku?
W moim obecnym miśku mam automatyczną kasację luzu więc z gazem jest bezproblemowo.
Chciałbym mieć tak też w DD
Zgadza się kilazz widzę, że nie tylko ja myślę o "zagazowaniu" Dastiego. Mam nadzieję, że przez to nie ucierpi jego silnik. Może poprosimy o klubowe zniżki? Żal mi tylko będzie gwarancji
Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2014-01-27, 19:38, w całości zmieniany 1 raz
Mi żal gwarancji i skróconego przeglądu, chociaż w sumie za parę miesięcy i tak mi zostanie rok do kolejnego.. Nie lubię gazu (ogólnie jako takiego, tak jak ludzie nie lubią pająków :P) ale spalanie Dustera przekracza krzywą przyjemność z jazdy / kosztów jazdy, pali za dużo, szczególnie teraz. A mój Duster prawdopodobnie od połowy roku może robić dwa razy większe przebiegi niż obecnie.
To może zapytaj za ile zrobią dwa takie same dustery :)
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Ok, jako, że ja to ja zrobiłam wcześniej rekonesans wszystkich zakładów puki co stawiam na ten i jeszcze jeden w Częstochowie (nie wiem czy Cz-wa wchodziłaby u Ciebie też w grę z tablicy rej wynika, że jesteś chyba z okolic Lublińca, a może się mylę...). Ja też zawsze mówiłam nigdy nie zrobię z auta kuchenki gazowej tym bardziej, że na codzień jeżdżę autem służbowym, ale zasięg mojego terenu straszni mocno się rozszerzył i zapragnęłam podróżować bezpiecznie. Dastim jeździ się cudnie, ale wkurza mnie to, iż ciągle patrzę na znikające cegiełki. Zimą spalanie przekracza 10,11 l, co wpływa na to, że moja frajda z jazdy jest dużo mniejsza, a tak bardzo chcę pojechać latem na Hel hihih...
Mając na uwadze powyższe chyba dojrzałam do tego...
OK, jutro "pomęcze" Pana o rabat na dwa auta, dam Ci znać co i jak ale byłby to śmieszny zlot P.S. Jaki chcesz zbiornik? Standardowo w cenie chyba jest 53 litry...
Może ktoś myśli jeszcze z forum o założeniu gazu? Im nas więcej by było to może tym taniej by się założyło...
Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2014-01-27, 20:30, w całości zmieniany 3 razy
Nie lubię gazu (ogólnie jako takiego, tak jak ludzie nie lubią pająków
sugeruję zmienić filozofię myślenia (też tak miałem ) a ponieważ od trzech lat nie dzieje się nic niepokojącego to frajdę z jazdy dodatkowo potęgują aktualne wydatki za paliwo...
w moim przypadku również standardowo był oferowany zbiornik 55 litrowy a wówczas cena instalacji wynosiła 2700 pln, za dodatkowe 300 pln zażyczyłem sobie zbiornik 73 litrowy i dzięki temu zwiększyłem zasięg jazdy na LPG do ok. 650 km (ma to swoje znaczenie przy wyjazdach zagranicznych) ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum