Czujnik polozenia walu przewaznie bywa realizowany na czujniku Halla, albo czujniku indukcyjnym, ale akurat w Dacii i 1.4/1.6MPI (8V) jest chyba indukcyjny.
No fakt przepraszam piszesz "chyba", a nie "jest".
Myślę, że dla koleżanki, jak i większości, to i tak bez różnicy na czym jest ten czujnik zrobiony byle by wiedziała gdzie go znaleźć i jak go sprawdzić.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2013-09-19, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-09-19, 15:34
Marek1603 napisał/a:
DD napisał/a:
Czujnik polozenia walu przewaznie bywa realizowany na czujniku Halla, albo czujniku indukcyjnym, ale akurat w Dacii i 1.4/1.6MPI (8V) jest chyba indukcyjny.
No fakt przepraszam piszesz "chyba", a nie "jest".
Ale co to ma do rzeczy w ponizszej kwestji?
Marek1603 napisał/a:
Ciekawe tylko dlaczego piszesz sprawdź czujnik halla jeżeli teraz piszesz że w daciach jest indukcyjny.
Ja tam nigdzie nie napisalem, zeby sprawdzic cz. halla, to tylko Tobie sie tak wydawalo.
A przedwczoraj napisalem "chyba", bo wtedy nie bylem jeszcze na 100% pewien (tylko na 98,5% ), ze tam jest czujnik indukcyjny w roli czujnika polozenia walu korbowego. Od wczoraj juz jestem tego pewien na 100%.
MSZ warto sobie wyjasnic, ze biale jest biale, a nie szare . A co kto pozniej z ta informacja zrobi, to juz jego sprawa...
Każdy czujnik halla może być czujnikiem położenia wału ale nie każdy czujnik położenia wału czujnikiem halla.
Nie każdy kierowca mysi być od razu mechanikiem i nie każdy mechanik od razu elektronikiem, a forum jest po to aby pomagać, a nie sprzeczać się co jest białe i czarne. Pokuszę się o stwierdzenie, że nawet niektórzy mechanicy nie wiedzą jak jest zbudowany bo podłącza się pod komputer : błąd 1234567890, aha czujnik położenia wału, wymieniamy.
No i jak wcześniej napisałeś jesteśmy na forum motoryzacyjnym, a nie na elektrodzie więc po co przeciętnemu Kowalskiemu (przepraszam Kowalskich) wiedzieć co w tym czujniku siedzi. Będzie dociekliwy to dopyta jak jest zbudowany.
Tak kol. Marek1603, jesteśmy na Forum motoryzacyjnym i powinniśmy używać prawidłowych nazw. Kol. Marek1603, od początku w swoich postach pisał o czujniku położenia wału i to jest prawidłowa nazwa. Przez przypadek kol.Modlishkaaa, użyła potocznej nazwy czujnik halla i zaczęła się dyskusja czy czarne to czarne a białe to szare.
Nawiasem mówiąc można użyć nazwy potocznej ale dobrze by było umieszczać je w nawiasach lub zaznaczyć innym wyróżnikiem.
Rzeczywiście, ja zapytałam czy owe objawy dotyczą czujnika halla, mimo burzliwej wymiany zdań, na prawdę bardzo dziękuję za wyjaśnienie ;) nie martwcie się, że ktoś coś źle powiedział, ja sie nie znam na tym ;) dla mnie wystarczyło stwierdzenie jakie padło, że to jest współgrające z czujnikiem wału i tyle ;) .
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-09-19, 19:43
Marek1603 napisał/a:
Toż właśnie omawiany czujnik.
Owszem, to jest wlasnie omawiany czujnik polozenia walu korbowego, zrealizowany na czujniku indukcyjnym. Mozna o nim powiedziec "czujnik polozenia walu korbowego", mozna tez "czujnik indukcyjny", ale gdy ten konkretny czujnik okreslimy jako "czujnik halla", bo bedzie to po prostu blad.
Marek1603 napisał/a:
Każdy czujnik halla może być czujnikiem położenia wału ale nie każdy czujnik położenia wału czujnikiem halla.
Wlasnie o tym pisze od kilku postow, a kolega niepotrzebnie przeciaga dyskusje. Cz. Halla moze byc w zastosowany w roli cz. polozenia walu korbowego (moze byc tez w innych rolach, np. cz. polozenia waka rozrzadu), ale cz. polozenia walu korbowego moze byc tez zrealizowany na innego rodzaju czujnikach, np. indukcyjnym, i tak jest wlasnie w tej Dacii.
Powtorze jeszcze raz, "czujnik Halla" nie jest synonimem dla "czujnik polozenia walu korbowego". I to sie od poczatku odnosilo do kolegi kategorycznego stwierdzenia :
Marek1603 napisał/a:
Toż czujnik halla to nic innego jak czujnik położenia wału.
Zywie szczera nadzieje, ze teraz juz wszystko zostalo wyjasnione .
Witam !!!
Tak jak w temacie. Wczoraj zajechałem samochodem do domu zgasiłem. Dzisiaj wsiadam odpalam i nic. Rozrusznik kręci na tablicy świeci ten znak że problem z elektroniką i stop na prędkościomierzu.
Benzyna jest akumulator ok. Ma ktoś pomysł. 21 tyś na liczniku. ?
PS Jak najlepiej załatwić temat. Mam wykupioną rozszerzoną gwarancję oraz assistance
Ostatnio zmieniony przez robo1973 2014-01-06, 15:57, w całości zmieniany 1 raz
ps.
Przekaźniki do pompy paliwa są ok ?
wyjmij kabel WN ze świecy i sprawdź czy jest iskra w połączeniu z masą ( np z pokrywą zaworów ), przy rozruchu...
Wygląda mi to na serię fakeów - w każdym przypadku nikt nie chce nic sprawdzić, żadnego zdjęcia i każdy stracił zaufanie do Dacii...
Chciałbym zobaczyć jak wygląda wspomniany "stop na prędkościomierzu"...
Ależ oczywiście - przyjeżdża facet, która ma za zadanie w pierwszej chwili sprawdzić czy to nie błahostka, której nie naprawi na miejscu. Z tego co pamiętam jak odholują samochód do ASO, to dostajesz samochód zastępczy.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2014-01-06, 17:41, w całości zmieniany 1 raz
Według mnie jeżeli chodzi o silnik 1.6 16v
problem już by opisywalny na forum
http://www.daciaklub.pl/f...mapa+wtrysk%F3w
jak pewnie zrobiło się zimno silnik dostał zbyt lichą mieszankę i nie odpalił .
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-01-06, 20:08
robo1973 napisał/a:
Teraz to straciłem zaufanie do DD Dobrze że na trasie nie padłą tylko w domu
Czy serwis może naprawić ją w domu ?
To cecha samochodów ze stajni Renault - nie padają w trasie tylko w domu. Dla mnie to zaleta
W każdej marce zdarzają się czasami awarie, wszystko zależy co padło. Mam ten silnik w dwóch autach, zrobiłem razem pod 300 tyś ale nie miałem podobnego przypadku. Pamiętam z forum Laguny że komuś padły dwie cewki na raz, ale to były cewki starego typu którym się to zdarzało. Na wszelki wypadek sprawdź samodzielnie bezpieczniki - ja ostatnio myślałem że mi padło światło cofania, a okazał się bezpiecznik.
Według mnie jeżeli chodzi o silnik 1.6 16v
problem już by opisywalny na forum
http://www.daciaklub.pl/f...mapa+wtrysk%F3w
jak pewnie zrobiło się zimno silnik dostał zbyt lichą mieszankę i nie odpalił .
Z tym kręceniem to fakt czasami problem jest. Ale kręcę i kręcę i nic. Pali mi się kontrolka sygnalizująca usterkę elektroniki i kontrolka stop na prędkościomierzu. Bezpieczniki też sprawdziłem. Tak więc niema co się rozpisywać przyjadą to niech naprawiają. Zobaczę co wart jest dodatkowa gwarancja. Na razie to piszą nieprawdę na stronie:
''Zadzwoń na numer (48) 22 575 94 44, a udzielimy Ci pomocy.
Możesz jechać spokojnie : jest to numer całodobowy, czynny przez cały rok.'''
he dobre
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum