I ile jestem pewien , że w czasie wypadów w teren Duster będzie spisywał się znakomicie o tyle obawiam się, że podczas codziennego użytkowania w konfrontacji z Fiatem którego obecnie używasz będzie rozczarowywał w wielu aspektach . Nie wiem czy zachwyt wysoką pozycją za kierownicą i nie przejmowanie się wysokimi krawężnikami przysłoni Ci wszystkie minusy Dustera. Na Twoim miejscu poprosiłbym o testową Dacię na weekend, żeby przekonać się czy ten samochód będzie Ci odpowiadał. To jednak duży wydatek i jeśli będziesz chciał sprzedać taki samochód po roku lub dwóch, strata bedzie duża. Lepiej nawet stracić część zaliczki niż kupić niewłaściwy samochód w ciemno.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-02-19, 19:32
z calym szacunkiem ale bravo/alfa to nie S klasa :)
ja zamówiłem chyba drugiego dnia jak cennik się pokazał i jak tylko pogodzisz się z pewnymi patentami (np. krótka skrzynia) to auto jest bardzo wdzięczny i wcale nie trzeba się jakoś specjalnie przełamywać żeby go po prostu polubić.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-02-19, 20:01
Żuczek napisał/a:
Nie wiem czy zachwyt wysoką pozycją za kierownicą i nie przejmowanie się wysokimi krawężnikami przysłoni Ci wszystkie minusy Dustera.
słabe osiągi (duże obroty w trasie ) (a gdzie w Polsce trasy ? )
słabe wyciszenie (sam sobie zrobiłem )
brzydota (przynajmniej nie ukradną )
słaby lakier (trzeba dbać )
tyle z minusów
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-02-19, 21:26, w całości zmieniany 1 raz
z calym szacunkiem ale bravo/alfa to nie S klasa :)
Oczywiście że nie, to po prostu dobre, nowoczesne kompakty ale to wystarczy żeby po przesiadce na Dustera poczuć pewne braki. Kompakt zawsze będzie lepiej się prowadził, oferował lepszy komfort akustyczny w trasie i miał lepsze osiągi niż SUV podobnej klasy. Jeśli do tego jest to SUV Dacii - bardziej ukierunkowany w stronę jazdy terenowej i w którym zostały poczynione pewne oszczędności by utrzymać atrakcyjną cenę, te różnice będą jeszcze bardziej odczuwalne.
Żeby z kompaktu przesiąść się z czystym sumieniem na SUV-a to trzeba celować klasę wyżej i wydać drugie tyle. Inaczej można się rozczarować.
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-02-19, 21:47
no ale nikt nie przesiada się na Dustera z oczekiwaniami jak z X6? SUV to SUV i każdy prowadzi się gorzej od osobówki taki urok i nie ma znaczenia czy za 50, 100 czy 250 tys pln, zawsze będzie różnica, tylko teraz porównujesz do kompaktów a te droższe porównasz do bmw 5tki albo a6
Tak powinno być jak piszesz Johnson, problem w tym że nie wszyscy kupujący SUV-a wiedzą do końca w co się pakują. Kierując się modą liczą na wygodną jazdę pod dziurawych drogach i mają rację. Często jednak nie wiedzą, że jazda w trasie przy wyższych prędkościach nie będzie już tak przyjemna, że spalanie będzie wyższe, że spod świateł sprint nie będzie już tak szybki itp. itd. Jeśli te minusy nie będą przeszkadzać to w porządku, jeśli kupujący nie zdaje sobie z nich sprawy to coś nie tak.
Marka: Renault
Model: Megane
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2003
Wysłany: 2014-03-03, 19:58
W zeszłą środę zamówiłem Dusterka 1.5 dci 4x4 Prestige z pakietem off road. KU mojemu zdziwieniu termin odbioru mam na lipiec. To aż 5 miesięcy czekania. Czy ktoś zamawiał ostatnio może dusterka i też musi tyle czekać ?
Zamówiłem 27 stycznia na Puławskiej -mowa była o odbiorze po koniec maja, ale jak zadzwoniłem po około 2 tygodniach to otrzymałem informację że będzie do odbioru w 17 tygodniu - czyli pewnie tuż po świętach jajecznych.
Wybrałeś model Prestige - tak jak ja a na nie zazwyczaj się dłużej czeka
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-03, 21:05
jas_pik napisał/a:
Zamówiłem 27 stycznia na Puławskiej -mowa była o odbiorze po koniec maja, ale jak zadzwoniłem po około 2 tygodniach to otrzymałem informację że będzie do odbioru w 17 tygodniu - czyli pewnie tuż po świętach jajecznych.
Wybrałeś model Prestige - tak jak ja a na nie zazwyczaj się dłużej czeka
Ja czekałem 2 miesiące, ale zamawiałem jeszcze przed premierą, w październiku.
morfo, też mam wpisaną francję - kraj pochodzenia niestety nie oznacza kraju faktycznego montażu (tak długo jak wszystko jest w obrębie Unii Europejskiej).
Natomiast możesz poprawić silnik jaki wpisałeś sobie w opisie, będziesz miał 1.6 16v a nie 1.6 MPI
Gdyby się komuś spieszyło i szukał wzbogaconej wersji Laureate 4x4 z silnikiem benzynowym, to za jakieś 2-3 tygodnie powinien taki być w Bielsku Białej w salonie Wektor.
Zmieniłem zamówienie na diesla prestige, ale moje poprzednie zamówienie i tak realizują i ma przyjechać między połową a końcem marca.
Również jeśli komuś się spieszy - można dzwonić po dealerach - czy mają zajęte "sloty" (z już ustalonym terminem dostarczenia z fabryki) na samochody, które można jeszcze przekonfigurować.
Ja złożyłem zamówienie jakieś 3 tygodnie temu i mam termin odbioru na koniec kwietnia (trafiając w ten "slot").
Silnik: 1,6 16V LPG
Rocznik: jeszcze nie mam
Wysłany: 2014-03-11, 08:36
Po długim zastanowieniu się nie kupuję dustera. Wygrał Citroen Berlingo w wersji ze szklanym dachem. Minimalnie droższy, ale za to lepiej trafiający w moje oczekiwania.
ja też myślałem o berlingo ale ręce mi opadły kiedy salon citroena rozpoczął dyskusję o tym że jeśli mam działalność gospodarczą to cena wyniesie 59 tyś a jeśli na osobę fizyczną to 67 tyś.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-11, 16:37
Ja już pół roku temu prawie brałem Aircrossa, jak dawali DODATKOWY rabat 8 tys za odsprzedanie im poprzedniego pojazdu.
Tyle, że wyszło że chcieliby go odkupić o mniej więcej tyle taniej od ceny rynkowej, więc kupiłem Dustera za podobną cenę, którą wyliczyłem dla Aircrossa z tym rabatem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum