Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-28, 18:28
benny86 napisał/a:
Ja jestem po trasie 2x2200 km Forden F150 i na jego test łosia wolę nie patrzeć
Crash testy F150 ze stanów są inaczej przeprowadzane niż w Europie, tzn tam jest nieodkształcalna przeszkoda, a pole powierzchni uderzenia jest mniejsze. A doświadczenie mówi mi że nie liczą się crash testy, tylko masa, a właściwie pęd.
Jako że kilka sekund po zdarzeniu przejeżdzałem obok to wierząc wersji podanej w artykule Dacia Logan jest czołgiem a BMW papierową zabawką . BMW nie miał ani przodu ani tyłu a po Dacii trudno było dostrzeć że brała udział w jakimś zderzeniu. Prawda niestety jest taka, że BMW wcześniej odbiło się od betonowych barier po prawej stronie jezdni, uderzyło w stalowe bariery po lewej i dopiero potem najprawdopodobniej Dacia wjechała w BMW. Rzecz zaskakująca - maska BMW wyskoczyła z zawiasów i bez śladów zgięcia leżała obok. Ciekawe z którego przystanku autobusowego to BMW było zrobione (tak z 25 lat miało). Strach pomyśleć co by się stało jakby została wepchnięta do kabiny samochodu.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-12, 20:18
Osobowa dacia doprowadziła do zderzenia z busem, którym podróżowała grupa szkockich turystów. Dacia wymusiła pierwszeństwo na drodze wojewódzkiej nr 677w pobliżu miejscowości Tyszki-Nadbory (woj. mazowieckie). Do szpitala na badania trafiły dwie osoby, w tym jeden z turystów.
Dziś widziałem uderzoną od tyłu MCV. Ślisko jak cholera jest, MCV chciała wyjechac z podporządkowanej, gość z tyłu się rozpędził i j*bnął w MCV. Nic poważnego się nie stało, w MCV zderzak do roboty, w aucie sprawcy nieco gorzej to wyglądało - maska, atrapa, zderzak, i chyba jeszcze coś było pogięte.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 12:29
Gasnik napisał/a:
Nic poważnego się nie stało, w MCV zderzak do roboty, w aucie sprawcy nieco gorzej to wyglądało - maska, atrapa, zderzak, i chyba jeszcze coś było pogięte.
Nie ma w tym nic niesamowitego, po prostu dzisiejsze samochody są tak projektowane. Przy strzale od przodu konstrukcja ma pochłonąć jak najwięcej energii i jak najmniej tej energii przekazać pasażerom. Przy strzale od tyłu konstrukcja może być sztywniejsza, bo energię uderzenia w większym stopniu pochłoną oparcia foteli i zagłówki.
Gdyby role się odwróciły, MCVka również nie miałaby połowy przodu, w uderzonym aucie do roboty zderzak i jakieś drobiazgi.
A tak się kończy lekkomyślność i nie pociągnięcie ku górze wajchy lub taki stan hamulca awaryjnego że nie trzyma, bądź brak nawyku zostawiania osobówki "na biegu". A później "auto bez kierowcy" zaatakowało dziecko :)
A tak się kończy lekkomyślność i nie pociągnięcie ku górze wajchy lub taki stan hamulca awaryjnego że nie trzyma, bądź brak nawyku zostawiania osobówki "na biegu". A później "auto bez kierowcy" zaatakowało dziecko :)
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-05-25, 14:11
racer1972 napisał/a:
Kurcze jestem tuż przed odbiorem Dustera i jak patrzę na te jego wywrotki itp. to skóra mi cierpnie...
Nic się nie bój. Duster naprawdę dobrze się prowadzi. Wiadomo, jest wyższy ale przy normalnej jeździe nie ma ryzyka.
Cztery osoby poważnie ranne w zderzeniu czterech pojazdów między Gdańskiem a Żukowem. Po 20:00 w Leźnie zderzyły się dwa samochody osobowe, dostawczy i ciężarówka.
Mikele: "(...)w zderzeniu czterech pojazdów..." oraz "(...)zderzyły się dwa samochody osobowe, dostawczy i ciężarówka."
W późniejszym artykule określono możliwy przebieg zdarzenia:
Cytat:
(...)zderzyły się aż cztery samochody: dwa osobowe, dostawczy i ciężarówka. Jak wstępnie ustaliła policja winę za wypadek ponosi 18-latka, która kierowała autem dostawczym. Pojazd zjechał na przeciwny pas i zderzył się z jadącą z przeciwka ciężarówką. Na auta najechały dwie osobówki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum