_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-04-24, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Przejrzałem Tubę, i filmy z tego urządzenia zapowiadają się całkiem obiecująco, jeśli chodzi o ujęcia w dzień. Martwi mnie tylko zapis filmu w MotionJPG, mogą okazać się krowiaste.
Zastanawiam się, czy da się przepuścić jakoś kabel od ładowania przez tą kratkę wentylacyjną na podszybiu, ktoś ma jakieś doświadczenie z tym?
panowie - gdzie montujecie w dusterach kamerki w czasie jazdy ?
ja jakiś nie moge znaleźć miejsca by mnie to w jeździe nie przeszkadzało a siedze na wysoko postawionym fotelu
A kamerkę już masz? To przymierz w paru miejscach i sam sobie uznaj gdzie będzie najlepiej i najwygodniej...
Jedni mają pod sufitem koło lusterka po prawej stronie, drudzy mają na desce rozdzielczej. Ważne by nagrywała cały obraz przed samochodem z dowolnego miejsca w samochodzie.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Niech mi jakiś sąd nie uzna takiego nagrania jako dowodu, to cały ten nasz wymiar sprawiedliwości podam do Hagi. Zgadzam się z przedmówcą - martwy zapis.
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-06-02, 10:55
boboo napisał/a:
Ale jak łapią radarem, to zaczynają się pytania o legalności, certyfikaty, homologacje.
kamera nie jest przyrządem pomiarowym, dlatego też nie ma zbytniego sensu inwestować w modele z gpsem żeby mierzyć prędkość, chyba że robimy to dla siebie, z ciekawości.
Ale jak łapią radarem, to zaczynają się pytania o legalności, certyfikaty, homologacje.
Tak jak stwierdzili poprzednicy - to nie jest urządzenie pomiarowe.
Czyli Twoim zdaniem, jak nagrasz zwykłą domową kamerą np morderstwo, to Policja nie może użyć Twojego nagrania jako dowodu w sądzie, bo nie masz certyfikatów na rejestrowanie tym urządzeniem? Mam nadzieję, że nie jesteś z zawodu urzędnikiem, bo byłby z Ciebie niezły biurokrata
Dla uzupełnienia informacji, tudzież Twoich wątpliwości. Jeżeli czasem oglądasz programy typu Drogówka, czy Uwaga Pirat, to przy niektórych zdarzeniach zauważysz, że drogówka sama czasem poszukuje jakichkolwiek nagrań (czy z rejestratorów, czy z monitoringu) mogących wskazać rzeczywisty przebieg zdarzeń. Jaki miałoby to sens, gdyby nie mogli w razie konieczności, użyć takiego materiału w sądzie?
Ostatnio zmieniony przez Lajkonik 2014-06-02, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Urzędnikiem nie jestem, choć fucha pociągająca.
Bardziej się zastanawiałem, czy przy ewentualnej sprawie sądowej adwokat mógłby podważyć legalność/ważność takiego dowodu. Mieszkam w Niemczech i tu z tym różnie bywa.
Na mój rozum, podważać można np. identyfikację (personalizację) sprawcy. I to tylko w przypadku gdy inne okoliczności nie wskazują jednoznacznie na to kto był uczestnikiem zdarzenia. Można też doszukiwać się przyczyn odrzucenia nagrania jako dowodu przebiegu zdarzenia, gdy np. zdarzenie nie odbyło się w "oku kamery" (strzał z boku lub w plecy) albo gdy obraz jest mało czytelny (zabrudzenie szyby, intensywny deszcz, itp. i widać tylko niewyraźne zarysy pojazdów, nie widać drogi).
Myślę, że zarówno w Niemczech jak i u nas nie ma zbyt wiele powodów aby odrzucać tak dobre dowody, jak rejestracja zdarzenia. Natomiast niekoniecznie musi to być koronny dowód. Raczej nadal najważniejsze pozostają oględziny miejsca zdarzenia (protokół policyjny) i świadkowie. W przypadku, np ucieczki sprawcy lub całkowitej rozbieżności zeznań uczestników i braku świadków, nagranie może pozostać jedynym dowodem.
Policja jednak wykorzystuje nagrania obywateli i wszczyna procedury. Przykład trochę inny niż poruszany w tym temacie bo wykroczenia drogowe nagrywa pieszy ale myślę, że przydatny w dyskusji.
Ten facet pracuje na własny lincz
Ale są też inne przykłady na wykorzystanie nagrań przez policję. Obecnie wszystkie egzaminy na Prawo Jazdy są filmowane z kilku kamer w samochodzie. Czytałem artykuł, w którym opisano częste przypadki przekazywania tych nagrań policji, celem wszczęcia postępowania przeciwko kierowcom innych pojazdów, którzy w trakcie egzaminu praktycznego stwarzali na drodze niebezpieczne sytuacje. Autor artykułu twierdził, że policja ma obowiązek zająć się każdą taką sprawą. Ale ile z nich umarza, a ile kończy się w sądzie, gdzie nagranie stanowi główny dowód, nie wiadomo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum