Jeszcze pytanie natury technicznej, czy po montażu paska jest jakiś sposób żeby sprawdzić, czy on na pewno jest marki Renault, czy nie zamontowali tańszego zamiennika ? Czy muszę prosić o opakowania ?
Mikele, ja robiłem rozrząd 6 lat temu w Scenicu na Głębokiej - Cito Auto. Kup pasek i napinacze i zleć im do wymiany. Cena to chyba 400 zł za robotę.
Zapytaj jeszcze na Zamojskiej w Tompisie ale nie wiem czy zrobią w Loganie, bo oni tylko robią "francuskie" tj. Citroen, Peugeot i Renault. Tam robocizna to chyba 500 zł.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2014-06-03, 10:29, w całości zmieniany 1 raz
Wymieniem komplet, oczywiście nie tylko pasek, a pojadę chyba jednak na Junoszy, bo tam już parę razy byłem wcześniej, a przecież znany wróg jest lepszy od nieznanego
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-06-03, 13:23
route2000 napisał/a:
Mikele, ja robiłem rozrząd 6 lat temu w Scenicu na Głębokiej - Cito Auto. Kup pasek i napinacze i zleć im do wymiany. Cena to chyba 400 zł za robotę.
Zapytaj jeszcze na Zamojskiej w Tompisie ale nie wiem czy zrobią w Loganie, bo oni tylko robią "francuskie" tj. Citroen, Peugeot i Renault. Tam robocizna to chyba 500 zł.
Dacią nie pogardzą. Ale ostatnio jakoś zdrożeli. Za regulację zaworów chcieli 200 zł a ASO 280 zł. Jeśli mają takie ceny na inne usługi to oszczędności są nikłe.
Do tego w sprawie rozrządu serdecznie radzę sprawdzić PRZED i PO zabiegu mocowanie płyty pod silnikiem. Mechanicy regularnie urywają śruby mocujące a potem tną głupa, że tak było. Przynajmniej trzy razy wracałem do serwisów z taka reklamacją. Za każdym razem tekst: "Tak już było!" Ja no to: "jeśli tak BYŁO to trzeba BYŁO poinformować PRZED albo W TRAKCIE naprawy. Wtedy bym chętnie zapłacił za naprawę."
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-06-03, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3786 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-06, 13:54
Pasek of course.
Potrzebujesz takiego kompletu:
http://www.renault-czesci...635,254%29.aspx
plus pasek akcesoriów.
Ewentualnie pompę wody - ale jak mały przebieg to można wymienić następnym razem.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2014-06-06, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Z racji wizyty na pikniku Dacii w Szczecinie u Rosiak i Syn spytałem się ile kosztuje wykonanie w tutejszym serwisie wymiany rozrządu z pompą wody oraz paska akcesoriów kpl. czyli wszystko na raz. Cena powaliła mnie na kolana. W moim 1.5 dci 68 sumka urosła do 2000 pln - rabat 20%. .
Wymieniłem rozrząd i pasek akcesoriów po 4 latach i 8 miesiącach bez pompy wody, cena 470 PLN. Wszystko było jeszcze na oko w bdobrym stanie. O pompe pytałem wcześniej w aso i też nie wymieniają przy małym przebiegu ( mój 58000 km ) jeśli jest w dobrym stanie.Wynika z tego że spokojnie można jeździć 5 lat ,a nie 4 jak podaje książka serwisowa.
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2014-06-17, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-12-06, 08:40
Przebieg 106500. Niby jeszcze dużo czasu na rozrząd do 150 kkm ale w związku z faktem, że Duster jest moim przyjacielem i przyjacielem moich przyjaciół , w związku z różnymi warunkami ekploatacji, ciąganiami przyczep, terenem, czasem piaskiem a czasem holowaniami (nawet Transita Maxi) wczoraj wymieniłem profilaktycznie rozrząd - zrobiłem to sam.
Wymieniłem rolkę pasek i napinacz na tzw. oryginalne sygnowane Renault - za komplet: pasek, rolka, napinacz, śruba dałem 210 zł plus w EuroFrance w Bielsku.( napinacz i pasek są Gates - Renault a rolka jest INA Renault). Dodatkowo zaślepki wałków rozrządu kosztowały 30 zł z przesyłką ( w ASO kosztują ok.70 zł).
Pompy nie wymieniałem bo sucha i ładnie pracuje.
W Dusterze 1.6 na wale korbowym jest klin więc jeszcze przy założeniu blokad wałków i wału (które kupiłem na All za 60 zł) jest dużo łatwiej niż w Megance - gdzie ponoć nie ma klina (w co aż się nie chce wierzyć ale wszyscy piszą, że tak jest).
Całość - pierwszy raz w tym aucie - kiedy to robiłem wszystko dużo wolniej - zajęła mi ok. 6 i pół godziny (więc jak wymienialiście już w innych autach to poza tym, że jest ciasno to nie jest trudno.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-12-07, 01:17, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-12-06, 18:16
Nie robiłem zdjęć ale mogę wszystko opisać i odpowiedzieć na każde pytanie.
Generalnie jedyny problem to tzw. śruby o utrudnionym dostępie - do których odkręcenia czasem trzeba trochę bardziej podnieść silnik. Poza tym nie jest źle.
Podaję podstawowe kroki:
- zaciągamy ręczny, hamulec i wsadzamy klocki pod koła
- podnosimy prawy przód i odkręcamy prawe koło oraz osłonę silnika (w 4x4 metalową)
- ściągamy plastikową osłonkę koła pasowego za prawym kołem - jest tam nakrętka przeznaczona do odkręcenia palcami i od spodu auta jeden zatrzask do wyciągnięcia
- wyciągamy doprowadzenie do filtra powietrza aby mieć dostęp do tylnej strony wałków rozrządu.
- ściągamy zaślepki wałków rozrządu - myślałem, że je ściągne bez uszkodzenia ale się nie da bo są metalowe w środku i ciasno siedzą - konieczna wymiana na nowe bo - odsłaniają nam się wałki rozrządu, które mają nacięcia.
- za pomocą koła pasowego - które już mamy odsłonięte ustawiamy koła wałków rozrządu tak by nacięcia były w poziomie i poniżej linii głowicy.
- podkładamy drugi podnośnik pod silnik (ja między podnośnik a silnik włożyłem jeszcze kawałek drewna aby lepiej rozłożyć cieżar). Będzie to konieczne do rozmontowania poduszki silnika.
- ściągamy poduszkę silnika i mocowanie poduszki do silnika ( poduszka to duży torks onzaczony 50 - jest dość mocno zakręcona , mocowanie to klucz 17).
- ściągamy pasek akcesoriów - jak w większości aut napinając napinacz paska wieloklinowego (czyli kręcąc w prawo śrubą - w przypadku Dustera klucz 15)
- ściągamy koło pasowe - i tu uwaga trzeba je przyblokować bo śruba 19 jest dokręcana naprężnie więc jak to mówią - po skurczybyku mocno. Ja chwyciłem je kleszczami nastawnymi tak aby zaparły się o podwozie. Można też poprosić drugą osobę jeśli taka jest aby dała na 4 lub 5 bieg i nacisnęła hamulec - też utrzyma koło i da się odkręcić.
- ściągamy górną aluminiową chyba osłonę paska rozrządu i kół zębatych na wałkach rozrządu i patrzymy czy znaki na kołach są skierowane w górę równo. Jest na 3 śrubach 13 i 2 nakrętkach 13. Do 3 śrub jest tzw. utrudniony dostęp - tzn. są głęboko więc oczkowy nie da rady a grzechotka się nie mieści bo podłużnica zawadza - ale jest na to sposób: podnosimy silnik o ok. 3 cm na podnośniku i mamy śruby nad podłużnicą co gwarantuje dostęp nasadką z grzechotką. Do jednej natomiast nie dostaniemy się od góry. Od dołu odkręciłem ją oczkowym kluczem przedłużonym innym płaskim kluczem (klucz na klucz) bo nie da rady wsadzić tam ręki a silnika też nie chciałem już na tyle podnośić. Ta śruba zajmuje dużo czasu bo jest wąsko i klucz podnosiłem z podłogi jakieś 10 razy może więcej.
- ściągamy zaślepkę która znajduje się w bloku silnika bardziej przy skrzyni biegów z przodu auta (jest widoczna przez taki maly otworek przy bloku - ucho). Jest na taki dziwny klucz - bo sama wygląda jak klucz typu torks ale jest lekko dokręcona więc schodzi 10-teczką nasadką.
- w miejsce zaślepki wkładamy blokadę korbowodu i wkręcamy palcami do końca (kupiłem na All) (nie potrzeba spuszczać płynu chłodniczego jak podają w instrukcji)
- sprawdzamy ruszając kołem pasowym jak jest zablokowane i czy znaki na wałkach rozrządu są nadal w poziomie i jak wszystko pasuje to zakładamy liniał na znaki blokujący wałki rozrządu (też z All w zestawie blokad).
rozrząd jest już zblokowany.
- ściągamy dolną osłonę rozrzadu - plastikowa i elastyczna - jest na 4 śrubach okręcanych kluczem 10.
- teraz wszystkie znaki jakie można tylko wyłapać z wałków rozrządu i z koła zębatego na wale korbowym ładnie zaznaczamy markerem na silniku - tak aby jakby coś nam uciekło odnaleźć łatwo właściwą konfigurację i nie szukać właściwego ustawienia silnika.
- odkręcamy napinacz paska rozrządu - klucz 13
- odkręcamy rolkę prowadzącą paska rozrządu - torks taki sam jak do poduszki silnika
w tym momencie mamy już wszystko w naszych rękach.
Zakładanie tak samo tylko w odwrotnej kolejności.
- zakładamy napinacz (z tyłu jest wypustka która powinna wejść we wgłębienie w silniku żeby się nie obracał i lekko dokręcamy bo i tak za chwilę będziemy odkręcać trochę w celu ustawienia napięcia paska)
- zakładamy rolkę i bardzo lekko dokręcamy tak aby była luźna - to pozwoli łatwiej założyć pasek.
Należy pamiętać aby dobrze napiąć pasek między kołami wałków rozrządu. Po wymianie napinacza, rolki i ewewntualnie pompy jak trzeba ( ja nie wymieniałem pompy) zakładamy pasek w lewym kierunku począwszy od wału. W założeniu pomoże nam znacznik wychylenia na napinaczu - ja włożyłem w niego imbus co pozwoliło mi trochę zmniejszyć odległości i założyć pasek bez pomocy drugiej osoby , która powinna napinać napinacz. Na zakładanie paska w związku z tym, że w pojedynkę jest to dość trudne manualnie straciłem ok. 20 minut.
- Po założeniu - jak już wiemy, że jest wszystko ok., namalowane znaki pasują i w ogóle nic nie uciekło sprawdzamy raz jeszcze trzpienie i ściągamy założone wcześniej blokady rozrządu
- trzeba teraz obrócić silnikiem kilka (4-5 razy) za pomocą starej śruby z wału założonej na tenże wał. Pozwoli to na ułożenie się paska w układzie kół.
- ustawiamy napięcie paska - tj. luzujemy nieco śrubę napinacza i imbusem 6 kręcimy w prawo taką blaszkę w napinaczu która ustawi napięcie sprężyny obserwując muszkę i szczerbinkę wskaźnika napięcia napinacza. Powinna być nieco za blaszką - tak znalazłem w dwóch instrukcjach (contitecha i renault - tę drugą otrzymałem wraz z blokadami rozrządu) i tak zrobiłem choć osobiście wydaje mi się to dość mocne napięcie i np. kiedyś w nubirze ustawiałem pasek mniej napięty ale w Dustrze stary pasek też miałem mocno napięty więc widocznie tak ma być).
- dokręcamy napinacz odpowienim momentem (nie mam klucza dynamometrycznego - kiedyś sobie kupie - tak sobie mówię już od jakichś 4 samochodów temu :)
- dokręcamy rolkę prowadzacą torksem jak i całą resztę bajzlu.
Ponieważ nie zamawiałem nowych zaślepek to założyłem stare do czasu aż przyjdą nowe. Przejechałem się na jazdę próbną - wszystko super i przyjechałem zalożyć osłonę dolną silnika i tu mówię, że trzeba założyć nowe zaślepki przez stare z dziurami po demontarzu miałem pochlapany cały silnik - przez co musiałem poświęcić szmatę na wyrzucenie.
To tak mniej więcej tyle relacji. W każdym razie jak widzicie wymiana rozrzadu w Dusterze nie należy do szczególnie trudnych i wymagających. Jak robiliście to w innych autach to w Dusterze nie jest trudniej.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-12-07, 01:13, w całości zmieniany 2 razy
Dzięki. Ale to co było u Ciebie nie musi być u mnie. Znów dopiero po rozebraniu auta będzie wiadomo jaki rozrząd kupić :D
Bo na tych oryginalnych kompletach widać zupełnie różne napinacze. Na allegro są oba typy i w opisach oba są dedykowane do Logana 1.6 8V
Zaskakuje mnie to auto :)
OK dzięki za rozjaśnienie sprawy.
A czy pompa wody będzie taka sama ?? w nowszej i starszej wersji?? Np DOLZ R-135 - bo taka wychodzi po katalogu - pasuje?
Zmienił się napinacz czy pasek też jest inny??
Ostatnio zmieniony przez jaskul 2014-12-09, 08:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum