Dostępna już jest możliwość importu tankowań z autocentrum oraz eksport wszystkich danych z fuelstat (eksport do pliku ZIP, w którym znajdują się pliki dla: danych pojazdu, tankowań, wydatków).
Niestety autocentrum nie eksportuje wszystkich danych do pliku CSV. Brakuje w pliku:
- rodzaj opon (zimowe/letnie/wielosezonowe) - domyślnie ustawiam letnie;
- średnie spalanie wg komputera - pozostawiam puste w fuelstat;
- średnia prędkość wg komputera - pozostawiam puste w fuelstat;
bebe napisał/a:
Zakładam, że Aznar ma to w małym palcu, to może rzuci trochę światła na format motostatowy.
Aby zaimportować pliki z motostat trzeba wcześniej wszystkie wartości słowników z motostat wydobyć. Później odpowiednie mapowanie motostat <-> fuelstat i można już import implementować .
Jeśli coś nie będzie działać lub będzie coś niepoprawnie to piszcie, będę reagował/naprawiał aby działało to najlepiej jak może.
Teraz pracuję nad dodawaniem kierowców do pojazdów (przydatne dla flot pojazdów) oraz nad geolokalizacją (aby ładną mapkę obok tankowania wyświetlać).
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-06-12, 10:59
Aznar napisał/a:
Dostępna już jest możliwość importu tankowań z autocentrum oraz eksport wszystkich danych z fuelstat (eksport do pliku ZIP, w którym znajdują się pliki dla: danych pojazdu, tankowań, wydatków).
Przy próbie importu csv z autocentrum dostaję standardowy błąd, że się nie udało. Plik z importem - tu.
Właśnie dodałam moje drugie tankowanie.
Okazuje się, że strona źle liczy spalanie! Zamiast liczyć <litry z tankowania nr 2> / ( <przebieg z tankowania nr 2> - <przebieg z tankowania nr 1> ), to liczy <litry z tankowania nr 1> / <przebieg z tankowania nr 1>.
W rezultacie pokazuje mi, że pierwsze 2 kilometry od wyjazdu z salonu do stacji benzynowej Duster palił mi 569.50 l/100 km
Na motostat.pl poprawnie liczy.
Mało tego - na motostat, po podaniu pierwszego tankowania, miałam info, że spalanie będzie obliczone dopiero po wprowadzeniu drugiego tankowania do pełna.
Rzeczywiście na stronie był błąd w algorytmie. Wprowadziłem poprawkę i teraz powinno być już poprawnie (należy wyedytować i zapisać jakiekolwiek tankowanie aby statystyki się ponownie przeliczyły). Dzięki za zwrócenie uwagi!
Poniżej zamieszczam zrzuty z nowej wersji aplikacji mobilnej (iOS). Poprawiłem profil pojazdu oraz użytkownika. Mam nadzieję, że przeciągu 20-30 dni nowa wersja wyląduje w AppStore
Ostatnio zmieniony przez Aznar 2014-07-08, 18:27, w całości zmieniany 1 raz
Dalej w statystykach mam błędne średnie.
Średnia spalania wynosi ponad 18 litrów:
A średnia z jazdy ekonomicznej (czyli to co wpisałam przy pierwszym tankowaniu) wynosi ponad 500:
Wprowadziłem kolejne poprawki i wyłączyłem cache'owanie sygnaturek. Mam nadzieję, że niczego już nie przeoczyłem. Proszę o informację czy teraz obliczenia są poprawne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum