Porównam do MCV-ki.
Jest trochę inaczej. Nie powiem, czy gorzej, czy źle, bo to są inne auta.
Stwierdzić muszę, że czuć boczne podmuchy wiatru ale jest to kwestia przyzwyczajenia. Jeździłem MCV-ką więc jestem w pewnym sensie z tego typu prowadzeniem auta obeznany.
Moim zdaniem różnica wywodzi się z płaszczyzny czołowej auta. W Lodgy masz ten kawałek pionowego zderzaka, który musi się "wbić" w powietrze. W MCV-ce linia maski schodziła bardziej ostro i przez to miała łatwiej "rozciąć" powietrze.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jedno czego za bardzo nie czuję to opony. Coś nie mam zaufania do tych continentalów. Być może to przez nie ten cały efekt.
A tak przy okazji ile macie w wersji 5 osobowej napisane na tabliczce ciśnienie z tyłu?
U mnie jest 2,9 i coś mi się wydaje, że to jest dla 7 osobowej. Nawet kumpel mi mówił, że powinno być 2,7.
Odnośnie stabilności jazdy Lodgy przy dużych prędkościach (autostrada) to niestety jest dużo gorzej niż w MCV, być może jest to związane z "miększym" zawieszeniem w Lodgy, być może tym o czym pisze Marek czyli bardziej "kańciastą" budową Lodgy, a może także tym, iż w miałem MCV dieselka i tam przód był bardziej dociążony (cięższy silnik). W MCV nigdy nie zaznałem takich "atrakcji" jak w Lodgy, a zdarzało mi się kilka razy robić wypady wakacyjne na południe Europy po autostradach po 5-6 tyś km.
Odnośnie opon to w MCV miałem ContiEcoContact chyba 2 lub 3 w tym samym rozmiarze.
Teraz założyłem Vredesteiny Quatrac 3 205/55R16 ale jeszcze nie miałem okazji przetestować ich na autostradzie.
Jeśli chodzi o ciśnienie to u mnie na drzwiach jest napisane 2,4 przód, 2,9 tył niezależnie od obciążenia i prędkości mam wersję 7os.
A teraz jeszcze kolejny raporcik ze spalania:
Przebieg 8224 km
Zasięg 744,8 km
Zużyte 48,11 L
Średnie 6,46 L/100km
Przebieg 8872 km
Zasięg 648,5 km
Zużyte 43,05 L
Średnie 6,64 L/100km
Do kolegi Wieża: jeśli chodzi o poprzednie wyniki tankowań to ciężko teraz będzie sobie przypomnieć prędkości.
Odnośnie powyższych to głównie dojazdy do pracy 40km w jedną stronę, prędkość maksymalna 100 (nie bardzo jest możliwość więcej), średnia prędkość 40km/h.
średnie zużycie od początku eksploatacji - 6,76 L/100km
Piątek wyjazd i sobota powrót. Olkusz - obwodnica Krakowa zjazd Brzesko - Czchów i z powrotem.
Obwodnica od DK94 do zjazdu na Brzesko ( w obie strony), prędkość 160 praktycznie cały czas, a pozostała trasa przepisowo. Średnie spalanie 9,5l.
Generalnie jazda bardzo dynamiczna.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-09-07, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Piątek wyjazd i sobota powrót. Olkusz - obwodnica Krakowa zjazd Brzesko - Czchów i z powrotem.
Obwodnica od DK94 do zjazdu na Brzesko ( w obie strony), prędkość 160 praktycznie cały czas, a pozostała trasa przepisowo. Średnie spalanie 9,5l.
Generalnie jazda bardzo dynamiczna.
Ta sama trasa ale na A4 120 (w maksie do 130 z górki), 6.9l.
Generalnie jazda spokojna bez gwałtownego przyspieszania.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-09-27, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
Zaktualizowałem swoje wpisy w motostat z wakacji i września.
Ogólnie jest fajnie.
Zastanawiam się jak spalanie benzyny, bo wskaźnik poziomu wariuje i tak na prawdę nie wiem ile benzyny jest w baku.
grapess, wiesz, miałem podobną sytuację z wskaźnikiem paliwa noPB.
Wracałem z Trójmiasta do Lublina, jechałem na gazie, a wskaźnik paliwa powoli ubywał jakby palił na benzynie (przed wyjazdem miałem jakieś 3-4 cegiełki). Potem zaświeciła mi kontrolka rezerwy i myślałem, że palił również benzynę. Podjechałem na stację paliwową i zatankowałem trochę paliwa (nie do pełna) i ..... cegły powróciły z większą ilością niż przed wyjazdem tj. o 2 cegły. Miałem w końcu 5-6 cegieł. Po prostu komputer wariuje jak jedziesz na gazie. Po prostu trzeba zatrzymać auto, wyłączyć silnik, a potem po chwili po przekręceniu kluczyka sytuacja wraca do normy.
A tak ogólnie średnie spalanie oscyluje w granicach 9-11 l LPG. Jestem z tego wyniku zadowolony, bo 80% to mam jazdę po mieście i czasem w korkach (już mamy październik i studenci wrócili na uczelnie). Nie spodziewajmy wielkich cudów w spalaniu LPG bo tak ma być, by nie uszkodzić silnik ubogą mieszanką.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Trasa Olkusz - Katowice - Wrocław i z powrotem. Zasięg 490km. Na A4 starałem trzymać 120 w porywach do 130. Z trzy razy do 150 przy wyprzedzaniu.
50km do pracy i reszta miasto.
Trasa Olkusz - Dąbrowa Górnicza - Korbielów prędkość około 110. Powrót przez Andrychów i Zator. Fajna widokowa trasa ale mnóstwo podjazdów i zakrętów. Reszta to dojazd do pracy i miasto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum