no to ja to mam pecha ....to już drugie moje sandero i drugie pali więcej niż innym ... muszę jednak zmienić markę samochodu bo z dacią mnie staszny pech prześladuje
A może zmiana softu w ASO na nowszą wersję pomoże?
No cóż czas leci, kilometry również. Na cyferblacie pojawiło się 20.000 i rośnie, więc czas na malutkie podsumowanie.
Awaryjność??? - nie występuje, oj nie przepraszam jeden bezpiecznik od gniazda 12v stracił żywot .
Spalanie - w całkowitej normie poniżej 6l/100km
Odczucia z jazdy od dnia zakupu - bez zmian, zawieszenie jakie było takie jest, wnętrze dobrze znosi czas i użytkowanie choć coś nieraz tu i ówdzie piśnie. Szczególnie w okolicach klamry od pasów bezpieczeństwa.
Co mnie czeka w najbliższym czasie - z pewnością łącznie z serwisem w lutym wymiana klocków z przodu i to pewnie wszystko. Oby tak dalej.
Marek1603, już czuć, że dużo słabiej auto zwalnia ;) myślę że to wina codziennej jazdy drogami szybkiego ruchu.
To akurat nie jest wyznacznikiem zużycia klocków. Szybciej by ci się zużyły w mieście niż w trasie. Może właśnie warto parę razy mocniej przyhamować coby się lekko zdarły. Najlepiej podjechać na stacje diagnostyczną i sprawdzić.
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 351 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2014-11-12, 09:25
Dokładnie tak jak mówią przedmówcy - jazda na trasie oznacza mniejsze używanie hamulców, więc i klocków. Potem może wydawać się, że jak już się ich użyje, to hamują słabiej - a wystarczy je po prostu używać :>
No i jak należało zgodnie z harmonogramem stawiłem się na 2 przegląd Daćką. Trochę na leniucha bo bez własnych części. A niech zarobią ( o matko! co za piszę :P)
Cena jest jaka jest
Autko w stanie idealnym , tylko lać bene i jeździć.
Ale jednym muszę się jeszcze podzielić.
Zadziwiło mnie podejście serwisanta bardzo pozytywnie. A to dlatego że mam drobny dyskomfort z klamrami od pasów bezpieczeństwa z przodu. Po prostu lekko piszczą. Serwisant na to cytuje " spróbowaliśmy lekko przesmarować, lecz jeśli usterka powróci proszę dzwonić i wymienimy na nowe, już zamówiłem żeby ewentualnie czekały. WoW byłem w szoku a myślałem że usłyszę że ten typ tak ma.
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2016-01-17, 21:17
Pshemo napisał/a:
No i jak należało zgodnie z harmonogramem stawiłem się na 2 przegląd Daćką. Trochę na leniucha bo bez własnych części. A niech zarobią ( o matko! co za piszę :P)
Cena jest jaka jest
Obrazek
Zdziwila mnie w miare normalna cena za olej. Slyszalem, ze niektore ASO potrafia liczyc dobrze ponad 100 zl za litr oleju. Co prawda pewnie, gdybys kupil sam, byloby taniej, ale przynajmniej cena nie jest jakas totalnie zawyzona.
Swoja droga jak Renault podchodzi do sytuacji, gdy samemu kupuje sie olej i przywozi do Aso? Czy ASO wpisuje wtedy jaki typ oleju zastosowano w ksiazce serwisowej?
Normalna cena wynosi połowę tego, co serwis policzył Koledze; podobnie jest z ceną filtrów. Natomiast zadziwiła mnie cena robocizny - w Lublinie w ASO Nazaruk Serwis chcą ok. 2 razy tyle. W sumie zatem serwis wychodzi podobnie nawet, gdy się kupi taniej akcesoria...
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2016-01-18, 22:34
laisar napisał/a:
ken-wawa napisał/a:
Czy ASO wpisuje wtedy jaki typ oleju zastosowano w ksiazce serwisowej?
Jeżeli spełnia wymagane normy, to nie.
Jak duze jest ryzyko, ze w razie awarii silnika w sytuacji samodzielnego kupowania oleju, Renault zrzuci sprawe na olej (mysle o gwarancji)? Znacie jakies konkretne przypadki?
Moja Dacia już po gwarancji więc ostatni przegląd wykonany poza ASO, olej 5w40, filtr oleju, powietrza i kabinowy. Koszt 355 złotych.
W porównaniu z cenami ASO dużo lepiej, a jakość usług nawet chyba na lepszym poziomie.
gregorisan, pytałem ich bo pierwsze smarowanie im nie wyszło. No ale odpowiedzi nie uzyskałem, Pan z serwisu tylko mi powiedział że "innym" rodzajem niż ostatnio. Sam pewnie nie wiedział, lecz ważne że podziałało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum