Wysłany: 2013-06-23, 19:31 brak wskaźnika temperatury silnika / aktywacja / alternatywy
Mam pytanie, w poprzedniej wersji Logana I /silnik 1,4/ miałem wskaźnik temperatury silnika aktualnie w nowej wersji Logan II / silnik 1,2/ takowego wskaźnika nigdzie nie widzę, oprócz komputerka jest tylko wskaźnik poziomu paliwa.Co sądzicie o tym?
Jest to krok w tył, zawsze warto mieć kontrole nad temperatura. Gdzieś jest zlokalizowana kontrolka przegrzania silnika. Poszukaj w instrukcji.
Kontrolka przegrzania płynu chłodzącego jest ale brak jest wskaźnika aktualnego poziomu temperatury co znacznie utrudnia bieżącą obserwację systemu chłodzenia. Uważam ten fakt za mankament tej wersji wskaźników.
brak jest wskaźnika aktualnego poziomu temperatury
ale to chyba zmierza w tym kierunku... w Kangoo pięć lat temu "wyeliminowali" ten wskaźnik... też byłem zdziwiony ale okazało się, że mi akurat jego brak w niczym nie przeszkadzał , samochód nagrzewał się szybko (trochę wolniej jak na zwnątrz było więcej niż - 15 st. C) i przez dwa lata ujeżdżania Kangoo nigdy nie stwierdziłem z tym żadnych problemów (ale każdy ma swoje oczekiwania)
w Skoda Fabia też nie ma , jedynie światełko niebieskie -że za zimny, czerwone - za gorący- ogólny trend. Ja tam wolę więcej danych. W swoim loganie udało mi się zrobić 6 kresek, jak ostro jechałem w górach pod górę (Kowary- przełęcz Okraj), ale 8 nie udało mi się nigdy :)
A zdarzyło wam się by ta czerwona lampka się wam zapalała ?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 56 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2942 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2013-09-27, 10:46 brak wskaźnika temperatury silnika
czy ktos ma jakis pomysl jak zainstalowac lub aktywowac w ecu wyswietlanie temperatury silnika.w silniku takowy czujnik sie znajduje bo po podlaczeniu do kompa pokazuje temp. prosze o jakies rady. dzieki
brak jest wskaźnika aktualnego poziomu temperatury
ale to chyba zmierza w tym kierunku... w Kangoo pięć lat temu "wyeliminowali" ten wskaźnik... też byłem zdziwiony ale okazało się, że mi akurat jego brak w niczym nie przeszkadzał , samochód nagrzewał się szybko (trochę wolniej jak na zwnątrz było więcej niż - 15 st. C) i przez dwa lata ujeżdżania Kangoo nigdy nie stwierdziłem z tym żadnych problemów (ale każdy ma swoje oczekiwania)
Nie przeszkadza póki samochód jest nowy i nic się nie dzieje.
Też tak mam i uważam to za błąd (zresztą Renault szybko się wycofało i teraz każdy Helios i wyżej ma takowy wskaźnik). Poradziłem sobie montując elektroniczny dodatkowy, ale to nie to.
Dlatego nowy duster powinien mieć stare zegary, wtedy były by 100% ok.
w Skoda Fabia też nie ma , jedynie światełko niebieskie -że za zimny, czerwone - za gorący- ogólny trend. Ja tam wolę więcej danych.
Nie łudźmy się, jak jest 8 cegieł (to określenie obowiązujące na forum, mi symbol raczej przypomina książkę) palonych po 2 to mamy - 0 i 2 cegły - niebieski, 4 cegły - bez światełka, 6 cegieł - czerwone, 8 cegieł - silnik zatarty. Więc różnica niewielka, a do tego łatwiej zauważyć czerwoną kontrolkę, której nigdy nie było w tym miejscu, niż dwie dodatkowe cegły w kolorze pomarańcz.
Wysłany: 2014-12-17, 15:22 brak wskaźnika temperatury
Witam wszystkich,
mam pytanie, od pewnego czasu jestem właścicielem Sandero Stepway - 1.5 dci, rok 2014, laureate, zauważyłem brak wskaźnika temperatury wody, po prostu brak, w związku z tym mam pytanie tak ma być?
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-12-17, 16:59
Karenzo napisał/a:
Cav, Ktoś przed tobą ukrywał informacje o braku tego wskaźnika ?
No nie wywiesili tej informacji wielkimi literami w cenniku.
A model którym jeździłem na jazdach próbnych (wersja przedliftowa) chyba miał wskaźnik.
Twój ma?
A wskaźnik temperatury płynu w samochodzie był dla mnie tak oczywisty od 25 lat które wcześniej przejeżdziłem wszelakimi samochodami, że nie wpadłem na to, żeby sprawdzać w liście wyposażenia.
Podobnie jak nie szukałem czy dali wlew do baku, prędkościomierz czy koła.
25 lat temu to oczywiste było że partia jest tylko jedna a jak widzisz troszeczkę się od tego czasu zmieniło .
Na pewno przy usuwaniu tego wskaźnika nie brano pod uwagę kwestii finansowych bo wszystko potrzebne do wyświetlania temperatury cieczy w silniku jest zaimplementowane .
Po prostu taka moda na zachodzie
Renault to firma a nie organizacja charytatywna , wprowadzili taki nowy design może ci pobadać lub nie , skoro auta się sprzedają to znaczy że klientom się podoba.
Aktualnie można kupić bez obrotomierza dla mnie jest to nieakceptowalne ale auta się sprzedają więc nie można napisać że jest to "nie normalne"
No chyba że Cav chciał by się cofnąć o te 30 lat wtedy można by napisać że auto jest nie normalne bo partia tak powiedziała
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-12-17, 17:12, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2014-12-17, 17:33
DrOzda napisał/a:
Tia chyba produkcji Matchboxa to by zresztą wiele tłumaczyło. ...
Rok temu sprzedałem takiego Twojego matchboxa.
Rocznik 1988.
Oprócz wskaźnika temperatury płynu miał też wskaźnik temperatury oleju, napięcia w instalacji, ciśnienia doładowania i kontrolki sprawności wszystkich żarówek.
Taki tam włoski kompakcik.....
Wysłany: 2014-12-17, 17:37
Karenzo napisał/a:
25 lat temu to oczywiste było że partia jest tylko jedna a jak widzisz troszeczkę się od tego czasu zmieniło .
Na pewno przy usuwaniu tego wskaźnika nie brano pod uwagę kwestii finansowych bo wszystko potrzebne do wyświetlania temperatury cieczy w silniku jest zaimplementowane .
Tylko że ta moda przewiduje drugą kontrolkę, taką jak w Capturze (niebieska), sygnalizującą że silnik jeszcze jest zimny.Jak zgaśnie to w domyśle oznacza - "od teraz można cisnąć".
Ile może kosztować taka diodka - 50 groszy?
W ogóle te nowe deski w Dacii są strasznie ubogie, nawet informacji z kompa pokładowego nie wyświetlają w ilości więcej niż 1 sztuka - jak dla mnie dziadostwo niemożebne, żeby wybierać między podglądem spalania a temperaturą na dworze.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-12-17, 19:42
Cav napisał/a:
Karenzo napisał/a:
Tylko że ta moda przewiduje drugą kontrolkę, taką jak w Capturze (niebieska), sygnalizującą że silnik jeszcze jest zimny.Jak zgaśnie to w domyśle oznacza - "od teraz można cisnąć".
Ile może kosztować taka diodka - 50 groszy
Taka diodka owszem była w C3 2014 ( ale nie wiem na ile była nastawiona, gasła po 100 -150 metrach, w większości samochodów wskaźnik temperatury silnika jeszcze wtedy się nie poruszy) ale nie było jej ani w Polo 1,6 TDI DSG 2014 ani w Zafirze 1,8 2014 - tak więc Dacia jest jak VW czy Opel, nie jak Renault czy Citroen. Brak wskaźnika temperatury to nowy pomysł - w poprzednich generacjach był, nawet wyobraź sobie że w Dacii. A w starym Renault - R 25 z 1990 roku był nawet wskaźnik temperatury oleju w automatycznej skrzyni biegów.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2014-12-17, 20:25, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-18, 00:37
W nosie mam info czy już jest odpowiednio ciepły silnik - to można wyczuć na słuch ( 1.5 dci ) lub po prostu założyć, że po przejechaniu 2-3 km jest ok. Gorzej jak się w środku gorącego lata niemal wrze płyn chłodzący silnik. W Citorenie AX miałem wskaźnik temperatury płynu i przydał się podczas wystąpienia awarii termostatu. W nowych daciach jest kontrolka przegrzania się silnika czy zapala się "check engine" ? Kiedyś w Sandero zaświeciła mi się kontrolka przegrzania silnika przy mocno minusowej temperaturze. Winna była parafina w filtrze paliwa
(Mnie też się to nie podoba, ale taki teraz trynd - a że niektórym nie podobała się antytrendowa dacia, to teraz dostali "nowoczesność" w pakiecie d; ).
mekintosz napisał/a:
W nowych daciach jest kontrolka przegrzania się silnika
Jest.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-12-18, 02:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum