Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-16, 19:02
DrOzda napisał/a:
no bo takie rzeczy to sie na spokojnie trenuje na kopii bazy w tygodniu
Dziękuję, Kapitanie Oczywisty. :>
Tak się śmiesznie złożyło, że trenowałem, kilka razy. Problem w tym, że trenowałem na swoim serwerze, nie na hostingowym. Nie wpadłem na to, że ktoś ustawi w mysqlu max_updates, bo nikt nigdy tego nie ustawia, przynajmniej na normalnych serwerach. :> I tak, wiem o tym, że max_updates można ominąć zasysając dane bezpośrednio do mysqla, ale nie, to nie rozwiąże problemu, bo skrypt do migracji tego nie zrobi. :>
Problem tkwi w debilnych ustawieniach na serwerze hostingu, i tam zamierzam szukać rozwiązania. Zwłaszcza, że mamy pakiet łałałiła bez limitów, więc z czym do ludzi. :>
Nie wpadłem na to, że ktoś ustawi w mysqlu max_updates, bo nikt nigdy tego nie ustawia, przynajmniej na normalnych serwerach. :> I tak, wiem o tym, że max_updates można ominąć zasysając dane bezpośrednio do mysqla, ale nie, to nie rozwiąże problemu, bo skrypt do migracji tego nie zrobi. :>
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 83 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3710 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-17, 15:29
Niestety ,z MySQL nie pomogę. Jestem rozpuszczony komercją i administruję (owałem) niemal wszystkimi wiodącymi łącznie z i-series czy mainframe ale wogóle MySQL.
A propos taki darmowy DB2 Express-C 10.5 ze swoimi limitami 16 GB RAM, dwa rdzenie i no-limit na dane to idealny silnik pod php i webserver. A w MySQL jeszcze lata upłyną (i Oracle go pogrzebie wcześniej) zanim otrzyma choć z połowę funkcjonalności i niezawodności baz typu DB2 , Oracle, Sybase czy MS-SQL.
Szkoda że providerzy nie udostępniają takiej możliwości.
Przesiądźcie się na bazkę na darmową Oracle XE, są biblioteki OCI Connectorowe do niej darmowe na PHP też w 5.0 , tylko pewnie nie będzie Wam się chciało.
Wysłany: 2014-03-17, 21:47
Dzięki za rady, ale na hostingu i tak jest tylko wybór między mysqlem i postgresem. :) Mi zasadniczo za jedno, postgresa ogarniam znacznie lepiej, ale fora pehapiczne ogarniają gorzej, więc będzie mysql.
Wysłany: 2015-01-03, 23:10 Apgrejd
Kolejne podejście do migracji silnika. Tym razem mam zaklepany termin u wesołych misiów od hostingu, więc teoretycznie mam wsparcie odgórne. Na wypadek, gdyby jednak znowu był problem z limitami, przygotowałem również plan B. :>
Zaczynamy w poniedziałek, 05.01.2015, po 20:00, skończymy kiedy skończymy, ale nie później niż w sobotę o 08:00. W czasie prac forum nie będzie dostępne, ale na stronie będzie informacja o pracach i jakiś koślawy czacik do informowania o postępach.
Wysłany: 2015-01-05, 22:55
Niestety, chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zwykle. :>
Najpierw migracja wykształciła zupełnie nowy zestaw problemów, z którymi walczyłem dzielnie, a kiedy już wyszedłem na prostą, skrypt migrujący ponownie się wywalił, tym razem po prostu wyczerpując pamięć dla procesu php.
Szczerze mówiąc, chwilowo nie mam pomysłu, jak zrobić migrację na naszym wspaniałym serwerze. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zrobić migrację na moim domowym serwerze (SOA#1: U Mnie Działa) i przenieść już zmigrowane forum na serwer hostingowy. Zalety - ćwiczyłem tą migrację u siebie i za każdym razem było cacy (teraz doszedł nowy problem, ale do ogarnięcia), nie potrzebujemy okna serwisowego w firmie hostingowej, lekko, łatwo i przyjemnie można wycofać się z migracji, gdyby coś jednak nie banglało. Wady - nie będzie dzisiaj wieczorem. :(
Na razie idę chlipać w kąciku i koić nerwy alkoholem. :> Jak dojdę do siebie, przedstawię konkretniejszy gryplan.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum