Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2014-11-11, 23:32
Dominus napisał/a:
Domel2250 napisał/a:
Właśnie oglądam takie felgi:
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62
Pasują do QQ i do Dustera też powinny, tylko czekam na odpowiedź od sprzedawcy w sprawie danych o otworze centrującym. Martwiło mnie też ET, ale jeżeli ludziska jeżdżą na ET 40, to ET 42 tym bardziej powinno być ok.
A tak przy okazji, ktoś miał do czynienia z tymi felgami, nie pękają przy byle dziurze jak chińszczyzna z przed kilku lat???
Zastanawiałem się czy ten post nie powinien pójść do tematu "felgi dustera" ... w razie czego proszę o przeniesienie....
Ale wracając do tematu polerka stalówek mi chodzi po głowie :
Przed
Po
Chciałbym też tak zrobić stalówki u mnie w daćce, zawsze mi się takie podobały felgi a jeszcze na czarnej daćce ... mmmm ...
Pytanie jest czy faktycznie będzie to jako tako nierdzewieć ?
Gościo z tego zagranicznego forum napisał , że pociągnął to wszystko bezbarwnym lakierem. Ale nie wiem czy będzie się trzymał takiej powierzchni spolerowanej
Z drugiej strony teraz są dobre lakiery do stali typu hammerite, który trzyma się stali i może bezbarwny też by był.
Ile by to kosztowało takie spolerowanie rantu w stalówce do daćki 16''?
o tym samym rozstawie , szerokości 6.5J lub 7J i średnicy piasty 67mm ?
6x16 H2 ET50, 5x114,3, niektóre tam w maździe mają chyba też ET40
Chyba różnią się tylko śr.piasty . Ciekaw jestem czy by podeszły ...
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2015-02-03, 10:40
Będziesz miał problem z OT . 67mm to nie 66,1 i mogą być duże problemy. Sprawdź dostępność pierścieni centrujących na te 2 rozmiary.
Ja przerabiałem to u siebie i wytoczyli mi odpowiednie pierścienie centrujące zintegrowane razem z "dystansem" - na lato pod moje koła AT.
Na pewno nie powinno się felgi z otworem 67mm założyć "na żywca" na piastę 66.1mm.
ET spoko, do 30 można sobie zejść, poprawisz wygląd i trochę trakcję (szerszy rozstaw).
Ja mam fabryczne felgi i koła zimowe + dystanse 20mm dające na fabrycznych felgach ET30.
Jest dobrze.
ja planuje kupić 215/60 R17 - bo chcę mieć wysoki profil :)
Profil powinien zawsze być taki sam bo 60 oznacza 60% z 215. W porównaniu do fabrycznego 215/65 czyli 139,75mm - 1"/2 (bo chodzi o promień) powinno oscylować około 127mm na 17" - czyli:
215/60
225/55 (ew 60, wtedy trochę większe, 55 trochę mniejsze)
235/55
Szerszej na pewno nie ma sensu, bo musisz wtedy mieć mniejsze ET (czyli bardziej wysunięte koła), a tu istnieje obawa, że będą wystawały poza obrys samochodu - a to w naszym kraju niedozwolone.
W przypadku 18" dobre powinno być
215/55
225/50
235/50
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2015-02-06, 13:47
czaju napisał/a:
Szerszej na pewno nie ma sensu, bo musisz wtedy mieć mniejsze ET (czyli bardziej wysunięte koła), a tu istnieje obawa, że będą wystawały poza obrys samochodu - a to w naszym kraju niedozwolone.
wtedy montujesz dodatkowe progi i masz większy(szerszy) obrys
wysoki najwyższy z możliwych w tym przypadku
Ostatnio zmieniony przez fotorobart 2015-02-06, 13:49, w całości zmieniany 1 raz
janzet, dzięki za fotki :)
O wiele lepiej wyglądają koła ja są wysunięte trochę z nadkoli.
Jak mierzyłem u siebie to na przód dystans 20mm a na tył 24mm i będą na równo
Wysłany: 2015-04-21, 08:47
Najlepsza zoptymalizowana rada: weź +20 alu i nie różnicuj tyłu z przodem. i śruby +20mm jak chcesz dystanse przelotowe i takie właściwie polecam, (uważam że opcja dystans do piasty na śrubach a następnie koło do dystansu na śrubach nie jest optymalna dla naszych Dusterów).
Zobaczysz jak dobrze to wyjdzie, i nie za drogo.
Pozdrawiam
zamiast dystansów wystarczy założyć felgi z innym ET. Jeżeli masz felgi ET50 i kupisz felgi z takimi samymi parametrami ale ET30 to uzyskasz efekt taki sam jak na feldze ET50 + dystans 20mm.
zamiast dystansów wystarczy założyć felgi z innym ET. Jeżeli masz felgi ET50 i kupisz felgi z takimi samymi parametrami ale ET30 to uzyskasz efekt taki sam jak na feldze ET50 + dystans 20mm.
O widzisz, czyli felgi z ET 42 też dadzą podobny efekt - szerszego rozstawienia kół. A szerokość 7" zmieni coś zasadniczo (a może pozwoli na jazdę z mniejszym ciśnieniem)?
Chodzi mi o te felgi:
http://allegro.pl/felgi-1...5270407629.html
O widzisz, czyli felgi z ET 42 też dadzą podobny efekt - szerszego rozstawienia kół. A szerokość 7" zmieni coś zasadniczo (a może pozwoli na jazdę z mniejszym ciśnieniem)?
Chodzi mi o te felgi:
http://allegro.pl/felgi-1...5270407629.html
Przy tych felgach bedziesz mial je wysuniete okolo 15 mm w stosunku do oryginalow czyli tak jakbys dolozl dystans 15mm.
Przy tych felgach bedziesz mial je wysuniete okolo 15 mm w stosunku do oryginalow czyli tak jakbys dolozl dystans 15mm.
A czy szerokość 7" robi dużą różnicę w stosunku do oryginalnych 6,5"? Co ta różnica -12,5 mm - powoduje ?[/quote]
Powoduje wysuniecie ich na zewnatrz i beda lepiej trzymaly szersza opone.
przy okazji zmieni się trochę kąt pochylenia koła (na większy negatyw) a co za tym idzie zbieżność ,
no i zmieni się kąt zataczania autka bo zmieni się odległość osi obrotu koła od zwrotnicy, ale niedużo
takze jak komus zalezy na super ustawionej zbieżności to proponuje pomiar geometrii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum