To się upomne o aktywowanie wskaźnika. W e36 oprócz fabrycznych mam jeszcze ciśnienie i temperaturę oleju, egt,ciśnienie doładowania. Pod tym względem jestem bardzo wyczulony, lubię kontrolować to co się dzieje z samochodem. Pomimo że to jest seryjny wolnossacy silnik to wg mnie wskaźnik jest niezbędny.
Nie można, bo komputer nie ma żadnego miejsca, w którym można by taką informację wyświetlić.
Oczywiście, zawsze da się to jakoś obejść - może np wykorzystując w zamian wskaźnik temperatury zewnętrznej (albo montując dodatkowy wyświetlacz), ale nie jest to proste "aktywowanie opcji".
(R-link - odpowiednik MediaNav - ze sportowych renówek ma chyba dostęp do danych o silniku, ale nie wiem jak z przekładką systemu do daćki, też raczej nie byłaby prosta...).
Ja ze swojej na razie jestem bardzo zadowolony.
Mogła by być cichsza w środku ale tak do 90 jest ok.
Na razie spalanie też całkiem fajne. Jazda po Poznaniu i średnio wychodzi 6.5.
Życzę bezawaryjnej jazdy.
nie można bo nawet nie ma przycisku w manetce do obsługi
ale jak ktoś kupował benzynę i dokładał lpg to potem były jaja przy jedzie na LPG , UCH wariowało bo samochód jechał a benzyny nie ubywa :)
W efekcie znikała benzyna (wirtualnie tylko ) w komputerze i zapalała się rezerwa a tak naprawdę był pełny bak
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-19, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
nie można bo nawet nie ma przycisku w manetce do obsługi
ale jak ktoś kupował benzynę i dokładał lpg to potem były jaja że jedzie na LPG a ubywa mu benzyny bo UCH nie wiedziało niż o protezie jakim jest LPG .
W efekcie ubywało benzyny (wirtualnie tylko ) w komputerze i zapalała się rezerwa a tak naprawdę był pełny bak
Tak samo miałem historię jak jechałem na długa trasę (z Lublina do Trójmiasta i z powrotem). Ubywało mi benzyny jak jechałem na gazie, a potem na stacji benzynowej okazało się, że benzyny miałem dużo więcej niż co pokazywał wskaźnik paliwa. Nie mam zaufania do elektronicznego wskaźnika paliwa sterowanego przez komputer pokładowy. Najlepsze są wskaźniki analogowe sterowane bezpośrednio z baku. Teraz nikt tego nie produkują analogowe wskaźniki paliwa.
W efekcie znikała benzyna (wirtualnie tylko ) w komputerze i zapalała się rezerwa a tak naprawdę był pełny bak
Widać zapomnieli założyć tankfloper, który resetuje wskazania wskaźnika paliwa do rzeczywistych przy każdym wyłączeniu zapłonu. Niestety francuskie auta wymagają tego.
Co lepsze zakłady zakładają emulator i problemu nie ma .
Ale średniego spalania i tak nie uzyskasz z komputera pokładowego , chyba ze będziesz jeździł na PB
oczywiście że jest bo w starszej wersji taki wskaźnik był
w nowym usunęli go tylko z deski bo na zachodzie to jest zbędna informacja
Usunęli, żeby nie mieć kłopotu z popsutymi termostatami, które się nie zamykają i kierowca widzi, że silnik niedogrzany. Teraz nie będzie tego widać i Dacia zaoszczędzi na wymianie termostatów na gwarancji.
Karenzo dziękuję za informację :)
Ale póki co powinienem się cieszyć z tego, że dokładnie za tydzień wyjadę nowym samochodem, który nie ma prawa mi grymasić
nie chce nikogo zniechęcać ale zauważyłem że dacie maja problemy okresu dziecięcego .
Zazwyczaj na początku są drobne problemy które wymagają korekty ASO .
Pierwsze miesiące to poznawanie samochodu ale też kilka wizyt w ASO na gwarancje potem problemy ustają i po "dotarciu " auto jest nie awaryjne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum