Ja zmieniłem na MIKODE - polski producent, tak samo wentylowane jak orginaly,
250pln z przesylka za 2szt.
Jedna z tarcz byla sporo zapieczona ale sposobem dosc ciekawym ja zdjalem z piasty - > po zdjeciu zacisku wzialem srube mniej wiecej m10 i przez jarzmo z nakretka wkrecalem ja od tylu ( od strony wnetrza silnika na zewnatrz wypychajac tarcze z piasty) , raz na dolnym mocowaniu jarzma, raz na gornym ... i zeszla :) wczesniej walilem ostro tez mlotkiem nawet w tarcze i nie schodzila
A tarcze proste nie bija, klocki mam jakies niefirmowe niepamietam jakie, ale jakies raczej nizsza polka, bo poczatkowo kupilem tez Mikody ale zle dobrali bo sa przeciez u mnie wieksze o szerokosci 155mm a nie 116mm albo coś koło tego. Hamowanie od razu sie poprawilo po wymianie tarcz a niekrotko potem juz naprawde autko stawalo "deba".
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2015-03-16, 22:05
Dzięki.
Myślę właśnie czy jest sens szukać oryginałów. Mikode nie znałem. Ale ciekawe czy pasują z innych Renault. Nie wie ktoś? Bo wybór zamienników do Dustera jest mały.
Według katalogu intercars tarcze do daci duster 1.6 16V 4x4 są wspólne dla nastepujacych renówek: FLUENCE (L30_)
LAGUNA III (BT0/1)
LAGUNA III Grandtour (KT0/1)
LAGUNA coupe (DT0/1)
MEGANE III hatchback (BZ0_)
MEGANE III sedan
MEGANE III Grandtour (KZ0/1)
MEGANE III coupe (DZ0/1_)
MEGANE CC (EZ0/1_)
SCÉNIC III (JZ0/1_)
GRAND SCÉNIC III (JZ0/1_)
Ostatnio zmieniony przez cookie 2015-03-17, 07:23, w całości zmieniany 3 razy
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2015-03-17, 22:30
No właśnie,
Nie zgadzały mi się optycznie otwory na śrubę przytrzymującą tarczę jak i obręb wokół piasty tuż przy powierzchni ciernej - wydaje się być płytszy niż u mnie.
Czyżbym był skazany na oryginały z ASO lub "prawie nówki" z rozbiórki ale tylko z 1.6?
Mimo złych wieści, dzięki Karenzo bo już chciałem licytować z Meganki.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2015-03-17, 22:32, w całości zmieniany 1 raz
Tarcze są jeszcze jako takie ale klocki są słabe .
Właściwie jeżeli ktoś dużo hamuje to mikody są ok . Zużyją się na pewno szybciej ale są tańsze .
Jeżeli jednak będzie z nimi jeździł dość długo to zeżre je korozja
Tarczę są dość "miękkie " dlatego możliwy efekt lepszego hamowania .
Miałem tarczki mikody i właśnie od strony wew korozja zeżarła je na prawie 3 cm w głąb co uszkodziło klocek .
Od zew . wszystko było w miare ok , tylko zrobił się rant na wew i zew okręgu .
Więc jak często dużo jeździsz tarcze mikody ok
Jak czasami auto dłużej postoi to może zardzewieć i stracisz klocek i powierzchnie hamowania .
W naszych oryginalnych tarczach nie jest wcale lepiej , po myciu potrafi pokryć się rdzawym nalotem który przez 1-2 sek hamowania będzie stawiał opór .
Z tego co widziałem w salonach to normalne w renault ja sam chyba zainwestuje z bosha ale zimmera bo jakoś mi mniej rdzewieją
od strony auta miałem wybrzuszenie na prawie 5mm o szerokości 20-30 % powierzchni roboczej czyli 2-3cm
Ponieważ nie miałem nowej tarczy zeszlifowałem to szlifierką kątowa (wiem że tak się nie robi ) .
Klocek po stornie wybrzuszanie był spiłowany do końca a po normalnej było jeszcze 1/4 klocka .
Dałem nowe klocki i jako tako to zeszlifowałem od razu zaczęło lepiej hamować.
Auto normalnie eksploatowane , jeździło . 3-4 razy w tygodniu po 30 km dziennie
Żeby nie było wątpliwości nie pisze o daci a cała sprawa byłą dawno
Syn jeździ na mikodach , problemów nie ma ale on mocno daje po heblach
bo "spieszy się" na uczelnie
kupił bo ładnie wyglądają nawiercane i nacinane
a tak naprawdę to
cena , cena , cena
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-18, 00:28, w całości zmieniany 4 razy
to była lita tarcza nowa ma 5 cm grubości
teraz w tych wentylowanych nie było by z czego piłować
Bo kiedyś to robili porządne tarcze , 5 cm litego metalu i to starczało na 5 lat
a teraz ? 2,5 cm do tego wentylowane
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-18, 00:30, w całości zmieniany 1 raz
mikoda jest średnia a nawet kiepska
jej największą zaletą jest cenna
A co do tarcz to niestety ale duster 1.6 ma unikalne tarcze tylko do tego samochodu
to co podaje cookie, jest to 1.5 dci
Nie macałem dacii duster i nie wiem jak jest średnica tarcz w 1,6 4x4 ale według katalogu IC benzyna 4x4 ma takie same tarcze jak diesel. Hakama, mierzyłeś jaka masz średnicę tarcz?
Swoja droga przy tej masie samochodu i średnicy koła tarcze 167mm na przodzie to jakas pomyłka. Miałem w samochodzie o wadze 1250 kg i mniejszych kołach tarcze 266 i na żadnym zestawie klocków to nie hamowało tak jak powinno. Dopiero przejście na zaciski i tarcze od mocniejszej wersji silnikowej o średnicy 282mm sprawiło, ze samochód zaczął normalnie hamować i przestał zjadać klocki w 20 tys. km.
Najtańsze Brembo??
Ale coś tam nie gra. Dwie pierwsze (te od Brembo) są opisane do 1,6 16V, a jedna ma średnicę 269, a druga 280 mm.
No właśnie- trzeba by zmierzyć srednice na samochodzie bo jeśli chodzi o dane katalogowe to widać ewidentnie niekonsekwencję. Możliwe, że początek produkcji wychodził na mniejszych tarczach a potem cos zmienili albo są byki w katalogach.
katalogi sprzedawców nie od dzisiaj podają bzdury
niektóre nawet podają że dustera produkują od 1974 roku
bo takowy pojazd powstawał w USA
czasami nawet podają że mój duster wychodził z silnikami 5,9 L V8 http://en.wikipedia.org/wiki/Plymouth_Duster
Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 99 raz(y) 31,49 KB
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-18, 16:23, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum