Akurat to jest stacja przy mcdonaldzie zaraz przy wylocie z Wawy na Poznań, ruch bardzo duży Po całej trasie łącznie z Poznaniem LPG 2.50, dopiero za Markami w stronę Bstoku zaczyna tanieć paliwo
Przy 160km/h w dusterze silnik 1.6 ma niecałe 4500 obr/min, ale 1.2 w nowej mcv-ce kręci się już niemal na 5500. Nie mamy co prawda wykresów BSFC daćkowych silników, ale to są bardzo tradycyjne konstrukcje, więc pewnie nie odbiegają od innych. Zatem "Π × oko" porównanie prawdopodobnie może wyglądać jakoś tak:
(co jednocześnie wyjaśnia "niby-słabe" wyniki zdownsizingowanych silników przy prędkościach autostradowych - one są po prostu zaprojektowane i zoptymalizowane do zupełnie innych warunków: jazdy miejskiej)
Znajomy pokazywał mi pod maską MCV2 - przy lewym błotniku jest główny komputer w aluminiowym bloku, obok niego w stronę środka komory drugi podobny - do gazu.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2143 Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-05-12, 04:55
Koledzy, potrzebuję namiary na jakiś sklep mający filtry do fabrycznego LPG Landi Renzo Omegas Plus do silnika 1.6 mpi, te z szerokimi króćcami. Zbliża mi się przegląd LPG w ASO a oni ceny mają zbójeckie. Ne wiem jak teraz ale dwa lata temu cena filtra gaz/gaz wynosiła w ASO ponad 200 zł.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os.
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG
BIGSTER JOURNEY WHITE WHALE, HYBRID, 4X4, AUT, LPG
5 sztuk takiego zanabyłem drogą kupna. Jest mniejszy od fabrycznego ale nie stwierdziłem żadnej zmiany po zmianie fabrycznego na niefabryczny (a jeżdżę już na drugim). Wziąłem bullprenowy. Mam nadzieję, że w fabrycznych instalkach wszystkie mają średnice króćców po 14mm, jeśli nie to trzeba wrócić na stronę wyszukiwania i wybrać inne średnice króćców. W cenie jednej sztuki z ASO masz 5 zamienników (wliczając koszt wysyłki ).
Wysłany: 2015-05-17, 17:57
A gdzie się znajduje i jak wygląda filtr ciecz/gaz w silniku 1.6 mpi LPG? Filtr fazy lotnej namierzyłem pod maską ale nie widzę tego drugiego. Pomoże ktoś?
filtr musi znajdować się na reduktorze
Podpowiem że od reduktora idzie gumowa rura do wtryskiwaczów które transportuje paliwo (na niej jest filtr gaz/gaz .
U mnie reduktor jest za akumulatorem pod UCH . (gdzie jest uch masz wyżej )
Jak nie znajdziesz to jedź wzdłuż gumowej rury
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-05-17, 19:13, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2015-05-17, 20:00
Karenzo napisał/a:
filtr musi znajdować się na reduktorze
Podpowiem że od reduktora idzie gumowa rura do wtryskiwaczów które transportuje paliwo (na niej jest filtr gaz/gaz .
U mnie reduktor jest za akumulatorem pod UCH . (gdzie jest uch masz wyżej )
Jak nie znajdziesz to jedź wzdłuż gumowej rury
Wiem gdzie jest filtr gaz/gaz, szukam filtra ciecz/gaz. Nie widzę żadnej dodatkowej bańki pod maską. Gdzie to jest? Przy butli?
W książce przeglądów jest oddzielny punkt : "Przegląd instalacji LPG " który wykonuje się co 40 tyś km .
W wawie w cenie od razu masz robociznę wymiany filtrów .
Dowiedź się jak jest u ciebie
bo czasami robocizna wymiany filtrów oraz przegląd instalacji to dwie inne czynności
A 150 zł za wymianę filtrów które można wymienić na parkingu w 5 min dysponując tylko śrubokrętem krzyżakowym to rozbój w biały dzień (z tego co się dowiadywałem jest to od górnie narzucona cena przez LR )
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-05-18, 18:00, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum