Mogę tylko polemizować czemu u innych dacii tego nie widać. Może chodzi o to że w Dusterze przeznaczonym do rozrywki w celu zapobiegnięcia uszkodzeniom owych rurek wywalono je w miejsce o małej możliwości na uszkodzenia - więc trafiło przed chłodnicę. Inne może po prostu mają zamontowane owe chłodniczki na elementach układu kierowniczego? Może jest tak duża ze względu że teoretycznie taki pojazd w terenie a raczej jego kierowca dużo kręci kierownica przez co olej w układzie wspomagania szybciej się nagrzewa i osiąga większą temperaturę?
Jak napisałem stawiam na Tolka Banana a na poważnie - chłodniczka oleju wspomagania. Wątpię by tak wyglądała chłodniczka klimatyzacji w wersji np 4x4.
Tyle mego gdybania.
PS Karenzo pamiętam ale ... zapominam :(
W 1.5 dci w tych miejscach jest intercooler
Ogólnie sprawa strasznie dziwna , końcówka produkcji tego modelu i tego silnika a oni wprowadzają znaczącą zmianę
Na forum nie było żadnego przypadku uszkodzenia czy przegrzania układu hydraulicznego
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2015-07-21, 21:15
Karenzo napisał/a:
Pytani z serii co to jest ?
Byłem dziś w salonie i zauważyłem że duster phii ma taką rurke na dole przed chłodnicą .
Sprzedawca twierdził że to podgrzewanie powietrza przed chłodnicą .
Wydawało mi się to mocno bzdurne bo owa rurka zakrywała może 10 % powierzchni chłodnicy .
Druga sprawa po co coś taniego w benzynie .
W serwisie twierdzili że może to być przewód chłodzący olej od napędu tylnego (choldexu )
Co to jest ?>
widać te rurki na foto
Obrazek
Ja tam nic takiego nie mam w DD na dole przed chłodnicą, ale też nie mam 4x4, klimy i kilku innych rzeczy .
d3mol3k napisał/a:
Tak wygląda chłodniczka oleju wspomagania w Nissanie Almera:
Obrazek
W Primerze P11 też była taka chłodniczka oleju wspomy kierki.
Ja także sprawdzałem u siebie i nic takiego nie zauważyłem przed chłodnicą ale obejrzyjcie fotki DD z 2014 ogłoszenie z OTOMOTO
http://otomoto.pl/oferta/...a-ID6y7wBw.html
Może pomyłka w składaniu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum