Jak wąż w kawałkach łatwiej może zdemontować a może łatwiej rozpiąć żeby spuścić cały płyn przy wymianie. Pomyśl ile połączeń gwintowanych/zgrzewanych/zaciskanych/lutowanych ma instalacja w budynku mieszkalnym i jest szczelna.
Ostatnio zmieniony przez darkbest 2015-07-14, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co zrozumiałem problem z ubytkiem płynu chłodniczego to nie uszkodzenia ale usterka fabryczna . Bo nie wieże że dla silnika to norma
dacia to fajna auto ale renault to gówniana firma
Powrócę do tematu. Co oznaczają zapisy błędów ze zdjęcia? Rozumiem tylko jeden a i tego nie jestem pewien - kontrolka rezerwy gazu nie działa? Faktycznie po tankowaniu gazu do pełna zapalają się wszystkie zielone kontrolki. Gasną po kolei od prawej w miarę zuzycia i gdy zostaje tylko jedna zielona następną zmianą jest piszczenia o końcu gazu.
Kto wie co oznaczają te trzy błędy.
Przesyłam kilka plików z diagnozy podczas pracy na gazie na rozgrzanym silniku.
Co widać z tych odczytów na temat mieszanki - jest za bogata czy za uboga?
Gdzie szukać informacji o prawidłowych lub wadliwych współczynnikach/korektach gazu względem benzyny. Widzę tylko cyfry rzędu 180.
LR 02 benzyna.JPG Zrzut ekranu z programu LR podczas pracy na benzynie
Plik ściągnięto 1131 raz(y) 65,49 KB
Rozgrzany 008 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F8
Plik ściągnięto 175 raz(y) 127,78 KB
Rozgrzany 007 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F7
Plik ściągnięto 123 raz(y) 123,37 KB
Rozgrzany 006 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F6
Plik ściągnięto 121 raz(y) 109,76 KB
Rozgrzany 005 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F5
Plik ściągnięto 118 raz(y) 101,84 KB
Rozgrzany 003 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F3
Plik ściągnięto 124 raz(y) 131,41 KB
Rozgrzany 002 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F2
Plik ściągnięto 95 raz(y) 112,34 KB
Rozgrzany 001 gaz.JPG Zrzut ekranu z programu Plus Max 2010 funkcja F1
Plik ściągnięto 101 raz(y) 114,2 KB
Rozgrzany 009 gaz.JPG Nie rozumiem co z sensorem map? Nie działa?
Plik ściągnięto 92 raz(y) 126,67 KB
Rozgrzany 004 gaz.JPG Co można wyczytać z tego obrazka? Mieszanka za uboga czy za bogata? Co oznaczają cyfry w tabeli?
Jeszcze raz zrzuty z programu Landi renzo i Plus Max 2010 - gaz i benzyna na rozgrzanym silniku.
Zresetowałem błedy i zrobiłem jeszcze raz diagnozę. W obu programach zostało po jednym błędzie.
Co one oznaczają.
Czy z zrzutów ekranu z poprzedniego postu wynika że trzeba/warto coś zmienić w ustawieniach?
_zrobiłem reset diagnosis tylko jeden błąd.JPG Diagnoza w Plus Max 2010 po resecie błędów. Został tylko jeden.
Zakładam nowy wątek o LPG fabrycznym. Proszę o niekasowanie i niescalanie ze starym wątkiem o LPG. Fabryczny LPG ma (niestety) swoją specyfikę i sądzę, że osobny wątek znajdzie czytelników.
Wrzucam tu pierwsze pytanie: ile kosztuje pierwszy przegląd po roku/20.000 km daci 1.6 mpi z fabrycznym LPG? To samo pytanie zadałem ASO, ale znając ASO Nazaruk albo odpowiedzi nie będzie, albo ceny będą od czapy. Na razie powiedziano mi, że filtr gazu wymieniany przy pierwszym przeglądzie kosztuje u nich 270 zł. Biorą pod uwagę ceny z normalnych serwisów i netu mam wrazenie, że się przesłyszałem albo ASO się przejęzyczyło.
Cena przeglądu zależy też od regionu w którym się robi. Ja zakładałem brc, znajomi, co też to mają to mówili, że płacą średnio od 80zł do 200 max. i do przeglądów tylko się to ogranicza, bo są zadowoleni. Ale wszystko zależy od tego gdzie się robi. Nie koniecznie musisz w ASO odrazu robić, są też dobrzy gazownicy. Pozdrawiam.
Szanowni, skierowano mnie tu z innego wątku celem podpytania się czy macie informacje jakieś co do planowanego nowego silnika od Nissana QQ w Dusterze .
On ma się dopiero pojawić na jesieni z instalacją LPG.
Ma to byc jednostka 1,6 115 KM na benzynie, na gazie mniej .
Czy te jednostki napędowe są aby napewno OK do LPG?
Na forach nissana pisali ludzie, że nie koniecznie. Poza tym wieści z salonu przesuwają termin wejścia tych silników z LPG z października na listopad.
Zeby nie okazalo się na końcu, że nie będzie. Zależy mi na aucie z LGP tyle, że tych obecnie w konfiguracji jaką poszukujemy nie ma.
Szanowni, skierowano mnie tu z innego wątku celem podpytania się czy macie informacje jakieś co do planowanego nowego silnika od Nissana QQ w Dusterze .
Ma to byc jednostka 1,6 115 KM na benzynie, na gazie mniej .
Czy te jednostki napędowe są aby napewno OK do LPG?
Na forach nissana pisali ludzie, że nie koniecznie. Poza tym wieści z salonu przesuwają termin wejścia tych silników z LPG z października na listopad.
Zeby nie okazalo się na końcu, że nie będzie. Zależy mi na aucie z LGP tyle, że tych obecnie w konfiguracji jaką poszukujemy nie ma.
pozdrawiam
X
skoro producent przewiduje LPG to nie ma co kombinowac tylko brac :)
szczeze to co tam pisza to mozna sobie wsadzic .....
skad wiecie jaki to dokladnei model motoru ???
skoro producent przewiduje do niego LPG wiec nie powinno byc problemu
nie sadze zeby zrobili sobie strzal w stope i nie bylo mozliwosci zainstalowania LPG w Dusterze
Ależ on już się pojawił tylko że bez LPG.
Z tego co wiem to w Nissanie nie można było montować LPG (może był nieopłacalny) ale skoro ma się pojawić fabryczny to warto zaczekać.
Ja bym zapytał przed zakupem czy warsztat poza ASO będzie miał możliwość dokonywania regulacji w komputerze gazowym. No i na 100% czy ASO będzie miało taką możliwość. Poczytaj sobie o zablokowaniu możliwości przestawienia chociażby momentu automatycznego przełączania z benzyny na gaz.
BoloSr, sugerujesz że znasz się lepiej od tych ludzi ?
szczerze powątpiewam
ci ludzie pracują w tej branży a nie czytają w internecie
sugeruje ze jeszzce nikt tego silnika na oczy nie widzial wiec nie ma co odsylac na strone :)
zapytac trza by bylo sie Reno czy przewiduje i kiedy LPG do tego silnika i to wszystko.
darkbest już ci odpowiadam
nie
to chyba zasadne że producent zablokował możliwość modyfikacji . Zablokowali bo polak to spryciaż i każdy druciaż w szopie wie i umie lepiej . Jak ci taki majster rozwalił by silnik to do kogo jechać byś na naprawę gwarancyjną ?
darkbest już ci odpowiadam
nie
to chyba zasadne że producent zablokował możliwość modyfikacji . Zablokowali bo polak to spryciaż i każdy druciaż w szopie wie i umie lepiej . Jak ci taki majster rozwalił by silnik to do kogo jechać byś na naprawę gwarancyjną ?
no i co ty na to ze dacia sprzedaje LPG do SCe ???
To sie da czy nie ???
czyli widzę tu dwie sprzeczności :)
jedno ze nikt nie poleca a druga sprawa ze można zamówić z LPG www.dacia.de :):):)
To bardzo proste , jeżeli komuś udało się to zrobić to renult też na pewno się uda .
No chyba że ktoś ten silnik rozłożył i się okazało że tego się fizycznie nie da zrobić
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-27, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
Gazownik który serwisuje mi obecne auto (carisma) powiedzial ze się da zagazować silnik nissana 1,6 akurat ten się da.
Salon dal ofertę na log ale oddala w czasie moment pojawienia się tej opcji. Zapisane mam to w uwagach oferty ze auto z log.
Czekamy na odpowiedzi od salonu od paru dni co do tego nowego silnika i log. Zalegla cisza...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum