Serwis zadzwonił do mnie wczoraj, że mają nowy soft do mojej Stepway'ki. Dziś nastąpiła wymiana oprogramowania na nowsze. Czy to coś zmieni? Zobaczymy...
Niestety nikt nie potrafił mi powiedzieć co ten soft zmienia lub poprawia. Może wrzucajmy nasze spostrzeżenia? Być może w przyszłym tygodniu będę miał dłuższą trasę i zobaczę czy sterowanie klimą się poprawi.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2015-08-07, 08:50, w całości zmieniany 1 raz
Niestety nikt nie potrafił mi powiedzieć co ten soft zmienia lub poprawia. Może wrzucajmy nasze spostrzeżenia? Być może w przyszłym tygodniu będę miał dłuższą trasę i zobaczę czy sterowanie klimą się poprawi.
moje auto idzie w poniedzialek na robote czyli 10 w dluga trase jade w weekenda i zabaczyny czy cos to da czy nie chyba ze wczesniej bede widzial ze inaczej sie zachowuje to napisze.
15 (pierwsza długa trasa) wybieram się nad morze 800 km, zobaczymy czy też mam taką przypadłość :(
No udanego wypoczynku ja przejechałem swoją Lodgy 1300 km w czasie urlopu i takiego przypadku nie mam, klima dawała radę, nawet w czasie upałów, więc i może u Ciebie będzie OK, czego CI życzę tak jak i udanego wypoczynku
P.S. Tobie Marku także
Ostatnio zmieniony przez benyo 2015-08-07, 11:10, w całości zmieniany 2 razy
Jeżdżę służbowo dokkerem co prawda na krótkich trasach - 17 do 20 z włączoną klimą. Oblodzenia nie mam klima pracuje faktycznie wydajnie dopiero na 3 biegu choć powiem że dziś i to było za mało i w większości czasu pracowała na 4 jednak nie pozwala to na rozmowę telefoniczną przez wbudowany zestaw - mnie ciężko słychać. Powiem tak z drażni mnie praca na biegu jałowym silnika podczas włączonej klimy mam odczucie że auto pracuje jak nasz poczciwy ursuso_zetor czyli głośno i jakby miał za wolne obroty - takie na chwilę przed śmiercią.
Myślę że w większości głośność klimy w naszych autach to - kiepskie wyciszenie, na efektywność zaś pewnie wpływ mają zastosowane elementy wygłuszająco-izolujące.
Kiepska (może nie do końca) wydajność ma związek jak pisano wcześniej z przekrojami przewodów/kanałów i ich przebiegiem. A może i filtr kabinowy i jego umiejscowienie? Mam Logana także i powiem - autko nie ma filtra kabinowego i wielokrotnie mam masę tych drobnych cząsteczek nasion brzozy. Zastanawiam się jak by wyglądał taki filtr po miesiącu użytkowania - podejrzewam że byłby nieźle zapchany tym "syfem". Po prostu brakuje jakiejś siatki na wlocie powietrza zaraz pod szybą - takie mam przypuszczenie.
Faktem jest: klima jest głośna, mało wydajna na pierwszym i drugim biegu (tu zresztą także ogrzewanie wygląda blado na tych pozycjach pokrętła prędkości nadmuchu).
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Zgłaszałem problem ze słabą wydajnością klimy. W ASO Elbląg sprawdzili tylko temperaturę na wylocie - 5,8-6,1 stopnia (ale przy temperaturze na zewnątrz 15 stopni) i stwierdzili,że jest OK i do maszyny nie będą podłączać.
O ile niższa powinna być temperatura powietrza na wylocie przy temperaturze na zewnątrz, np. 30 stopni C ?
Ja sie zalamie poprostu zaczyna mnie to wkurzac znowu w klimie brakowalo czynnika 50 gr :(:(
Dodali czynnika z barwnikiem i beda patrzec gdzie ucieka :(
Słyszałem od znajomego, który na co dzień zajmuje się klimatyzacją samochodową, że coraz nowsze auta (nie tylko Dacia) mają coraz gorsze klimatyzacje. Też się psują....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ja miałem trefny kawałek instalacji. Też mi uciekał, teraz niby trzyma ale gdy jest na dworze powyżej 30 st. klimy niestety niema. Ta prowizorka klimopodobna to tylko taki chłodniejszy nadmuch. W ASO mają w nosie, obiecywali kiedyś, że wyjaśnią, zadzwonią i cooo? I nic, cisza. Wszyscy udają, że problemu nie ma. Wkurzające to jest. Nie mam siły się już denerwować. Można sobie ponarzekać i tyle.
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2015-08-10, 18:35
adamox napisał/a:
Ja miałem trefny kawałek instalacji. Też mi uciekał, teraz niby trzyma ale gdy jest na dworze powyżej 30 st. klimy niestety niema. Ta prowizorka klimopodobna to tylko taki chłodniejszy nadmuch. W ASO mają w nosie, obiecywali kiedyś, że wyjaśnią, zadzwonią i cooo? I nic, cisza. Wszyscy udają, że problemu nie ma. Wkurzające to jest. Nie mam siły się już denerwować. Można sobie ponarzekać i tyle.
.... albo sprzedać auto
łatwo się mówi ...
Sprzedać? I co? Kupić grata z Niemiec na lawecie od handlarza?
I usłyszeć, że jak Niemiec sprzedawał to płakał? Nieee....
Nie po to kupiłem nowe auto, żeby je sprzedawać.
Oddaj auto do ASO. Potem odbierz ale im nie podpisuj zlecenia naprawy jak nie sprawdzisz działania klimy. Wtedy oni mają problem z otwartym zleceniem. Po prostu przyprzesz ich do muru, aby zaczęli działać, a nie czekać na wytyczne z centrali.
Na moment wyjazdu z warsztatu zawsze jest OK klima chłodzi. Temperatura mierzona termometrem na wylocie jak trzeba. To co mam nie podpisać. Wsiadasz jedziesz 150km przy 30 stopniach i czar pryska jak bańka mydlana. Oni wiedzą, oni rozumieją problem jest zgłoszony, jak tylko będzie rozwiązanie to dadzą znać. I co ? I nic.
Koło się zamyka. Gdybyśmy wszyscy wiedzieli co jest nie tak to można się upierać a tak to można sobie pogadać.
Pytanko ???
Komu w Dusterze wymieniono ten czujnik od klimy ???
Bo u mnie niestety akcja sie nie powidła bo jak sie okazalo takowy czujnik nie istnieje !!!
Witam wszystkich, właśnie wróciłem z wakacji i chciałem się podzielić spostrzeżeniami odnośnie pracy klimy. Po 200km klima coraz słabiej chłodziła aż przestała działać, z dmuchawy leciało ciepłe powietrze. Wyłączyłem ją na około pół godziny, następnie załączyłem i chłodziła super tak że zeszłem na 1 poziom. Następnie jechałem ok. 300km. i sytuacja się nie powtórzyła. Podczas powrotu to samo, musiałem się zatrzymać, dać odpocząć klimie bo już nie chłodziła. Potwierdzam że to musi być jakaś wada konstrukcyjna. Oczywiście przed wyjazdem byłem na przeglądzie i dodatkowo kazałem sprawdzić klimę, aso stwierdza że wszystko ok.
Najprawdopodobniej to będzie chyba poruszany już problem zamarzającego parownika.
Tylko dlaczego nic w tej sprawie się nie dzieje ze strony ASO i producenta ???
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-08-17, 16:08
BoloSr napisał/a:
Pytanko ???
Komu w Dusterze wymieniono ten czujnik od klimy ???
Bo u mnie niestety akcja sie nie powidła bo jak sie okazalo takowy czujnik nie istnieje !!!
Mnie wymieniono, nawet dwa.
A co nie istnieje konkretnie u Ciebie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum