Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2013
Wysłany: 2015-09-04, 15:15
dzisiaj pod czas włączenia tryby eco w ustawieniach media nav nacisnąłem przycisk który jest zaznaczony na zdjęciu i po jego naciśnięciu całe media nav restartowało się wraz z językiem i od tego czasu pokazuje mi ten o to napis. Próbowałem wgrać najnowszego oryginalnego softa czyli 4.0.5 ale to nic nie dało paczka naprawcza też nie pomogła nawet downgrade do 4.0.3 nie pomogło jak naprawić tą szkodę. A teraz do tego doszedł Connect diag tool. przez przypadek nacisnełęm clrcnf(2a). Po prostu masakra, żadne pliki ratunkowe, oryginale softy nie działają, nie mam clipa ani dostępu do niego nie mam.
20150904_150742.jpg
Plik ściągnięto 64 raz(y) 234,84 KB
20140515_140258.jpg
Plik ściągnięto 198 raz(y) 141,61 KB
Ostatnio zmieniony przez wojtuq 2015-09-04, 18:24, w całości zmieniany 1 raz
CONNECT DIAG TOOL Oznacza to że nie przeczytałeś ostrzeżeń i utopiłeś kilka pln-ów.
Jesli masz kogoś kto ma CLIP (ostatecznie w serwisie Renault) - to za pomocą CLIP-a może się uda odratować - nie udało się dotychczas odkryć innej metody.
Ale pokazałeś inne zdjęcie - które jest z Twojego .
Jesli FILE CORRUPTED - to coś innego - uwaliłeś kartę pamięci - to dam radę jeszcze odratować .
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2015-09-04, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-09-04, 19:48
wpierw z tego co piszesz uwaliłem pamięć bo to co zaznaczyłem na zdj wcisnąłem, a później nacisnąłem crlcnf(2a) i wszystko sie posypało, mieszkam w niemczech wiec zapłace więcej, ciakawe czy przez clipa da sie to zrobić jak tak to co trzeba zrobić. A jak nie to czy w aso będą wstanie to naprawić czy będe zmuszony kupić nowe radio :(. Tak nie zastosowałem się to zakazów moja wina, wszystko przez nie uwagę ze wyskoczył diag tool.
Ostatnio zmieniony przez wojtuq 2015-09-04, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli w chwili obecnej wyświetla Ci się taki ekran
To podłączenie CLIP-a pozwoli na jego usunięcie po ściągnięciu nowej wersji software przez CLIP-a i wgranie go z użyciem CLIP-a.
To jest inna metoda wgrywania niż za pomocą pliku upgrade.lgu
Czy pomoże nie powiem na pewno - są szanse że pomoże niestety nie zawsze - czasami ulega uszkodzeniu taka część pamięci że soft się w całości nie wgrywa.
Jeśli się nie uda odratować tą metodą to możesz szukać na portalach aukcyjnych urządzeń z uszkodzonym ekranem czasami się pokazują - nikt raczej ich nie naprawia bo sam ekran na razie nie jest dostępny zaś przełożenie jest bardzo proste.
Wysłany: 2015-09-04, 20:39
Kurde no to pieknie narobilem, zobaczymy jutro podjadę do jakiegos serwisu moze beda mieli clipa do renault a czy ten soft jest jakis
specjalny przez clipa czy to sa te same pliki co na usb do updatu
Zastanawiam sie czy samo podlaczenie clipa nie wystarczy
CLIP musi być aktywny tj zarejestrowany i połączony z bazą Renault - po podłączeniu ściąga oprogramowanie z Renault bezpośrednio na MediaNav i wgrywa .
Jak wspomniałem to nie ma nic wspólnego z wgrywaniem firmware przez plik upgrade.lgu ani też przez JTAG ten plik nie jest dostępny w inny sposób
Wysłany: 2015-09-04, 22:45
jedynie co przychodzi mi do głowy to jest aso które może to mieć bo wątpię by jakiś inny warsztat w okolicy posiadał takiego clipa, chociaż mogę się mylić. Zobaczymy jutro się odezwe czy udało mi się znaleźć jakiś serwis który to naprawi, na allegro widziałem samo radio bez wyświetlacza nowe za 450 w oryginalnym pudełku Renault. Jak nie znajde salonu a w aso powiedzą mi że to będzie kosztowało więcej niż 100 to wole kupić nowe radio. Chyba, że w polskim aso będzie taniej niż tu kosztowało nowe radio. Na razie poddaje się jeszcze jednej próbie ratunku czyli 2GB plik naprawczy zobaczymy czy pomoże mam nadzieje.
Ostatnio zmieniony przez wojtuq 2015-09-04, 22:46, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli wyświetla Ci się Connect Diag Tool to moje doświadczenia wskazują że poza CLIP-em nie uda się tego uratować - ale jeśli chcesz próbować - to nikt Ci tego nie zabroni.
Wysłany: 2015-09-04, 23:16
ten plik to ostatnia deska ratunku potem zostaje clip i jak sie domyślam to w aso bo wątpie by w okolicy mnie był warsztat który miał by podłączonego clipa do bazy Renault
Wysłany: 2015-09-05, 11:33
Byłem dziś w jednym serwisie gościu miał nowy tablet Panasonic Toughbook CF-D1 zakupiony trzy miesiące temu, udało mi się ten sam model znaleźć na necie. Miał na nim oprogramowanie boscha i nie mógł wejść do radia, wszystko inne mógł zrobić ale nie to czy clip da rade, jak się domyślam musi to być takie coś?
Jeśli ni Ci się nie uda z odratowaniem to na alledrogo jak przez jakiś czas poobserwujesz to bez problemu kupisz 100% sprawne MN dużo poniżej 300zł. A jak chcesz na szybko to obecnie na alledrogo 350zł a na OLX 300zł (rocznik 2014/2015 jeszcze z folią). Najlepiej szukać nie jako Media Nav tylko jako radio dacia.
Model: Clio
Silnik: 0.9 Tce Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 31 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-09-09, 13:44
wojtuq napisał/a:
dzisiaj pod czas włączenia tryby eco w ustawieniach media nav nacisnąłem przycisk który jest zaznaczony na zdjęciu i po jego naciśnięciu całe media nav restartowało się wraz z językiem i od tego czasu pokazuje mi ten o to napis. Próbowałem wgrać najnowszego oryginalnego softa czyli 4.0.5 ale to nic nie dało paczka naprawcza też nie pomogła nawet downgrade do 4.0.3 nie pomogło jak naprawić tą szkodę. A teraz do tego doszedł Connect diag tool. przez przypadek nacisnełęm clrcnf(2a). Po prostu masakra, żadne pliki ratunkowe, oryginale softy nie działają, nie mam clipa ani dostępu do niego nie mam.
U mnie też pojawiło się File Coruption detected... po wciśnięciu przycisku RVC_SWRC #2(2A) który ma niby służyć do aktywacji kamery cofania. Kamera się aktywowała. Z problemem File Coruption poradzilem sobie poprzez usunięcie wszystkich plików Storage Card 1-4 poprzez Total Commander a następnie skopiowanie ww. plików z wcześniej utworzonej kopi Storage Card 1-4. Kilka plików było aktualnie w użyciu i ich nie można było usunąć. Czyli inaczej mówiąc po prostu zrobiłem kopiowanie Storage Card 1-4 z opcją nadpisania istniejących plików. Do dziś wszystko działa bez zarzutu.
Na forum Renault ktoś inny poradził sobie poprzez wgranie Reanult 4.0.3 restore.
Podsumowując podejrzewam że po wciśnięciu przycisku RVC_SWRC #2(2A) wojtuq nie miał uszkodzonej pamięci. Na tym etapie można podziałać samemu z sukcesem. Potem wcisnął ten drugi przycisk który wyczyścił coś więcej i Clip uratuje sprzęt.
Ostatnio zmieniony przez agent 2015-09-09, 13:50, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2015-09-10, 22:54
agent, w innym temacie był pliczek od chyba jas_pik który naprawia ten błąd co ci pokazywało i nie trzeba było niczego kopiować itp. Ja po włączeniu kamery nacisnąłem CRLCNF(2a) i pojawił się connect diag. tool, byłem w aso i nic się nie dało niby zrobić bo stałem i patrzyłem jak clip próbował to naprawić, teraz na necie kupiłem navi dość drogo bo za 599zł wraz z wysyłka wyniosło mnie to 156,05 euro ale dostałem od tej firmy pół roku gwarancji co było kuszące i ten sprzęt pochodzi z nowych fabrycznie aut które stały przed fabryką renault i było gradobicie i je rozebrali na części więc navi powinna nie być używana, ale to wykaże soft jaki jest na niej zainstalowany. Jak to nie będzie poniżej 4.0.2 to reklamacje złoże. A później jak już uzbieram kase to będę próbował moją navi naprawić
Model: Clio
Silnik: 0.9 Tce Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 31 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-09-11, 07:54
Dziwne że ASO nie naprawiło. Bo jeśli wcisnąłeś przycisk wyczyszczenia konfiguracji to przecieź przyczyna na 100% jest software a nie sprzętu. Ale jak to w życiu tak i w ASO na różnych ludzi się trafia. Co do softu w nowo zakupionym sprzęcie to chyba nawet lepiej jakby nie miało 4.0.5. łatwiej zrobisz odblokowanie map. Ja w aucie zakupionym w czerwcu 2015 (demo zarejestrowane w marcu) miałem 4.0.3.
Co do naprawy to podobno Aleksander z tego forum naprawia Connect Diag tool. Niestety rosjanin :)
http://www.dusterclubs.ru...p?t=6941&page=5
W innym wątku (O zakupie menavrusa) i użyciu tłumacza:
http://forum.dusterclub.r...?t=3025&page=89
Cytat:
Przy zakupie oprogramowania Menavrus dopłaty są przywracane ze stanu "Połącz Diag Tool"
co rozumiem że przy zakupie Menavrus za dodatkową opłatą można przywrócić urzadzenie ze stanu Połącz Diag Tool.
Myślę że za jakąś opłatą możnaby się z tym Aleksandrem dogadać.
Ostatnio zmieniony przez agent 2015-09-11, 08:15, w całości zmieniany 2 razy
Panowie dajcie spokój z tym Aleksandrem... Pisałem do niego przez to forum (po wcześniejszej rejestracji) i powiedział że naprawia ten sprzęt poprzez wrzucenie swojego "menavrusa" i inne zabiegi którym poddaje MN. A jego pomoc polega na tym że wysyła wszystkie pliki a następnie przez Skype się z nami łączy i mówi co zrobić.
Wszystko fajnie i miło tyle że taka opcja w przeliczeniu na nasze to koszt ok 400 zł gdzie jak wiecie za tą kasę kupi się sprawne MN z rozbitka...
Wysłany: 2015-09-11, 09:35
Też jest to dla mnie bardzo dziwne, że oni nie byli tego wstanie zrobić, a było przy tym dwu gości plus ja, im na clipie przy radiu świeciła się czerwona kropka która z niemieckiego na polski oznacza stałe uszkodzenie i powiedzieli, że nie jest to soft a elektronika. Momentami się zastanawiam, że może oni mieli coś z tym clipem, będę w Polsce to pojadę do aso by sprawdzili jeszcze raz. agent, mam dla ciebie dobrą wiadomość, obok ciebie bo w Gdyni jest firma która współpracuje z aso w zabrzu możliwe, że z innymi też i naprawiają media nav i mają inne metody napraw i posiadają części zamienne. Znajomy w aso powiedział, że jak clip nie chce naprawić radia wysyła do nich oni sprawdzają co jest i wyceniają naprawę albo mówią, że tego nie da się naprawić masz linka do nich http://www.pracownia-elektroniczna.pl . Przejedź się do nich i daj znać co ci powiedzieli i ile kosztuje naprawa
Wysłany: 2015-09-11, 09:37
wojciech_69, tu się z tobą zgodzę, a jeśli ktoś jest ciekawy i nie boi się popsuć czegoś to radko z klubu clio podesłał mi link i na nim jest Menavrus https://www.cubbyusercont...c0f12d#Medianav
Odebrałem wczoraj nowego Dustera z salonu, zrobiłem aktuazliację softu oraz map i widzę teraz, że fabrycznie nie ma np. map Niemiec co mnie totalnie zaskoczyło.
Czy mogę je sobie dograć w jakiś sposób?
Ktoś wie czemu ostatnia aktualizacja map jest z Q4 2014? Na stronie naviextras chwalą się, że wydają aktualizację wiosną i jesienią więc chociaż z 2015 jakakolwiek powinna być, prawda?
Wysłany: 2015-09-12, 10:34
Nie będziesz miał mapy Niemiec bo posiadasz wersje map na stronę wschodnia a nie zachodnią. Możesz dobrać przez Naviextras ale odpłatnie co kosztuje 64 euro, więc opłaca się dołożyć 55 euro i masz mapy całej europy. Tak powinny być z 2015 ale oni nie wiem co robią i zawsze posiadają stare mapy myślę, że mapy z 2015 roku pojawią się w 2016
W związku z tym założyłem ten temat - płacenie 100 Euro za mapy całej Europy i do tego znacznie spóźnionych jest bez sensu.
Dlatego też stworzyłem nakładkę aby mieć aktualne mapy.
Jednak ze względu na ograniczenia nakładki od ponad pół roku korzystam z wersji "uwolnionej".
Mapy w Naviextras pojawiają się najczęściej w listopadzie/grudniu danego roku z aktualnością na pierwszy kwartał tego roku zaś w maju/czerwcu z aktualności a na 3 kwartał poprzedniego roku.
Korzystając z mojej nakładki lub wersji uwolnionej masz możliwość korzystania z najbardziej aktualnych wersji - bo nie tylko z map produkcji HERE ale również Teleatlasa (TomTom) czy też dostawców lokalnych - w Polsce takim dostawcą jest Ewmapa a wtedy każdego roku masz do wyboru 5 najbardziej aktualnych map
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum