Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2015-10-20, 16:16
corrado napisał/a:
Barum
Polaris 3 -
292 zł / 215/65 r16
Kiepska promocja, jak za 275pln mamy na allegro za opony z 2015r a przesylka 20pln
Ale wlasnie się zastanawiam czy nie dołożyć na Barum Polarisy 3
Co byscie wybrali Debice frigo hp czy Baruma Polaris?
Dlaczego akurat te? W tylko ciut wyższej cenie można mieć z oponeo Uniroyale MS Plus 77 (przesyłka gratis). Przy okazji dzisiejsze notowanie cen ww Uniroyali i kilku innych opon w dusterowym rozmiarze.
Model: Duster II
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-10-20, 16:50
Ja osobiście miałem duży dylemat co do wyboru zimówek, wybierałem pomiędzy nowymi z przedziału ok 1000zł lub używanymi klasy premium. Wybór padł na roczne Micheliny Alpine A4 bieżnik jak nowy jeszcze z kolcami po bokach.Cena na allegro 900zł z wysyłką. Przejechałem na nich parę dni temu 1200km połowa trasy w deszczu na dodatek jechałem z przyczepą załadowaną po dach i powiem że wielosezonówki continentala się nie umywają.. Auto trzyma się drogi jak przyklejone jest o wiele ciszej w kabince:) i ogólne odczucie mniejszego "myszkowania" przy większych prędkościach. Polecam przemyśleć zakup używek dobrej klasy zamiast nowych ale z niższej półki.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-10-20, 17:28
Frigo HP to typowa zimówka z nastawieniem na dobrą trakcję po śniegu. I w tej roli sprawdza się doskonale. Można polecić ją komuś kto mieszka na południu kraju.O wiele gorsza jest na mokrym i suchym i do miasta oraz w trasy nadaje się słabo. Przy wyborze opon na zimę nie upierałbym się na ogumienie do suva, tylko wybrałbym coś z "osobowych". W końcu Duster nie waży 2,5 tony i nie ma 190 cm wysokości jak Landcruser ani buja się na boki jak Defender. To w końcu jedynie nieco wyższy hatchback. Najlepsze z najlepszych we wszystkich testach są Continentale Wintercontact. Jest wersja 4x4 tej opony ale kosztuje około 6 stówek Najlepiej szukać coś dobrego i w rozsądnej cenie - z uporem polecam Unirolal MS Plus 77 (poniżej 300zł)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-10-20, 17:35, w całości zmieniany 5 razy
Dar62, Masz te Uniroyale ms plus 77 u siebie? Jak oceniasz je w warunkach sniegowych, kopny snieg , oczywiscie nie wlaczajac 4x4 , bo wiem ze sa dobre na blocie i mokrej nawierzchni, ale wlasnie nie maja takiego agresywnego zimowego bieznika, tylko jakby autostradowy.
No i druga kwestia i pytanie, czy w takim razie jesli kupowac dobre marki to czy mozna ewentualnie kupic troche uzywane powiedzmy roczne/ dwuletnie z ok 7mm bieznika i beda takie OK i nadal lepsze niz jakies chinczyki za 200pln?
Corrado, kupowałbym nowe. Jeśli stać Cię na unirojki, weź je. W śniegu i na mokrym (błoto pośniegowe, woda) są dobre; wcale nie za głośne. Gorzej na lodzie, ale na lodzie wszystkie "dają" gorzej.
Tak, jeżdząc w zimie nie zwracam już uwagi na głośność.
Mogą szumieć, przeżyje, oby dobrze się "odpychały" i nie było mocnego myszkowania czy ślizgania przy hamowaniu.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-10-20, 21:48
corrado napisał/a:
Dar62, Masz te Uniroyale ms plus 77 u siebie? Jak oceniasz je w warunkach sniegowych, kopny snieg , oczywiscie nie wlaczajac 4x4 , bo wiem ze sa dobre na blocie i mokrej nawierzchni, ale wlasnie nie maja takiego agresywnego zimowego bieznika, tylko jakby autostradowy.
No i druga kwestia i pytanie, czy w takim razie jesli kupowac dobre marki to czy mozna ewentualnie kupic troche uzywane powiedzmy roczne/ dwuletnie z ok 7mm bieznika i beda takie OK i nadal lepsze niz jakies chinczyki za 200pln?
nie jestem zwolennikiem używanych zimówek, nawet jeśli nieźle wyglądają, nie wiadomo w jakich warunkach je przechowywano. 3 sezony przejeździłem na ms plus 66 i w śniegu radzą sobie całkiem nieźle a w połączeniu z 4x4 zupełnie dobrze. ms plus 77 to aktualny i poprawiony model - jest we wspomnianym wyżej teście i chwalą go za dobry stosunek jakości do ceny.
fajna strona, mozna sobie znalezc inne tez modele,
niestety nie ma debicy frigo 2 ani hp
ale dobrze wypada goodride sw608, rownie dobrze praktycznie barum polaris 3 i tak samo uniroyal ms plus 77
mokre snieg
Uniroyal MS plus 77 12. 39,9 27,1
Goodride SW608 14. 37,6 29,7
Barum Polaris 3 16. 39,7 28,1
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-10-21, 16:42
Dar1962 napisał/a:
Przy wyborze opon na zimę nie upierałbym się na ogumienie do suva, tylko wybrałbym coś z "osobowych". W końcu Duster nie waży 2,5 tony i nie ma 190 cm wysokości jak Landcruser ani buja się na boki jak Defender. To w końcu jedynie nieco wyższy hatchback.
Ale wybór opon nie ma nic wspólnego z wysokością, tylko ze zdolnością takich opon do jazdy w terenie.
Byłem dzisiaj w Feuvert i oglądałem/ macałem UNIROYAL MS PLUS 77, jest węższa trochę jakby tzn . bieżnik jest węższy , baaardzo miękka i lamelki takie drobne w dużej ilości ma na środku bieżnika a na zewnątrz brak. Macałem obok Dunlopy nowe i Coninentala T850 Winter ( praktycznie najlepsza opona zimowa obecnie ) i coś jeszcze i one wiecej bieznika zimowego mialy na zewnatrz i takie bardziej z lepszej gumy , sztywniejszej .
W związku z tym mam obawy czy faktycznie one takie beda dobre i czy nie beda plywac .
Cena w Feuvert- 300pln/szt
Wysłany: 2015-10-22, 08:53
corrado napisał/a:
Debica Frigo HP mocno średnio
tak jak mówiłem - jest dobra na śniegu (tutaj druga)
Akurat tak się składa, że kupiłem i założyłem tydzień temu Dębice Frigo HP 205/55/R16 do Stepway'a. We wtorek byłem zmuszony "sprawdzić" jak zachowują się te opony przy hamowaniu awaryjnym na mokrym asfalcie w czasie mżawki. Przed światłami z 80km/h wyhamował bez żadnych przykrych niespodzianek. Pełna kontrola trakcji, ABS ne włączył się. Myślę, że droga hamowania wynosiła nie więcej niż 35 m. Nie chcę zachwalać bo sezon dopiero się zacznie ale na tą chwilę nie mam im nic do zarzucenia. Dodatkowo jest cichsza niż moje używane Continentale TS800 w zeszłym roku na Corsie. Dałem 201 PLN za sztukę.
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-10-22, 11:55
corrado, kombinujesz jak "koń pod górę"
Różnice w cenie są naprawdę niewielkie. Na przykładzie 205\55 R16 H
Klasa premium: Goodyear UG9, Dunlop WinterSport 5, Nokian WR D4 to koszt z przesyłką 1200-1250 zł.
Klasa eko: Fulda Kristall Control HP, Uniroyal MS Plus 77, Kleber Krisalp HP2 to koszt 1000-1100 zł.
Opony takie jak: Dębica Frigo HP -, Barum Polaris 3 to koszt 800-950zł.
Czy różnica w cenie 200-300 złotych jest aż taka ważna? Jak dla mnie nie i wolę dopłacić tych kilka złotych i mieć porządne gumy.
To tak jak z butami - za 20-30% drożej zawsze można nabyć obuwie skórzane, które posłuży kilka ładnych lat niż jakieś "szmacianki"
Na 215/65/r16
sa spore roznice - calkiem dobra Barum - 272pln/szt , komplet = 1088pln
a Zimowe GOODYEAR ULTRAGRIP 8 215/65 16R 98 H - 415 PLN , komplet = 1660 pln
(ten sam sklep norauto ale w innych to samo)
także za 2 goodyeary UG masz 3 Barumy .... wg mnie lepiej częściej zmienić opony na nowe w przyszłości bo roznica w osiągach nie jest taka duza Barum vs np. Premiowa Goodyear
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-10-22, 13:17
corrado napisał/a:
także za 2 goodyeary UG masz 3 Barumy .... wg mnie lepiej częściej zmienić opony na nowe w przyszłości bo roznica w osiągach nie jest taka duza Barum vs np. Premiowa Goodyear
To w takim razie masz rację i sypię głowę popiołem
Ale na Twoim miejscu to wziąłbym już te MS Plus 77 - kto wie a może i też się na nie skuszę
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-10-22, 13:19, w całości zmieniany 1 raz
Ja nie jeżdżę po takich sklepach tylko do dużego warsztatu wulkanizacyjnego.
Kryteria wyboru opon są różne:
trakcja na śniegu i lodzie (najbardziej istotny parametr)
mokra nawierzchnia (nie należy tego bagatelizować)
sucha nawierzchnia (ta opcja powinna być pomijana)
głośność, opory toczenia, zużycie bieżnika - mnie ten parametr nie interesuje.
Zawsze kupuję opony w miarę z górnej półki (często szukam używek w idealnym stanie przy R17, R18 za nowe trzeba zapłacić przeszło 2500zł/komplet).
GoodYear serii UG są naprawdę bardzo dobre.
Wysłany: 2015-10-22, 16:44
[quote="GORDINI"]
corrado napisał/a:
Kryteria wyboru opon są różne:
trakcja na śniegu i lodzie (najbardziej istotny parametr)
mokra nawierzchnia (nie należy tego bagatelizować)
w tych parametrach wzorowo wypada właśnie MS Plus 77, pomijając już,że jest sporo tańszy od Conti czy Goodyear
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum