Wysłany: 2015-11-22, 23:14 Hałas z zamka przy otwieraniu drzwi
dober večer
Czy ktoś na forum miał następujący problem...:
Od pewnego czasu w mojej limuzynie podczas otwierania bocznych drzwi z tyłu z zamka dochodzi dość niemiłe "szczęknięcie" i czuć delikatny, ale wyraźny opór, gdy zamek złazi z bolca we framudze. Nie jest to hałas z zawiasów, tylko z całą pewności z zamka. Drzwi zamykają się normalnie bez dodatkowych hałasów.
Mechanizm zamka nie wygląda, jakby miał zamiar wyjść z drzwi.
Niestety chyba czeka mnie demontaż "boczku" i grzebanie w zamku, mimo smarowania zamek dalej strzela i wrażenie jest takie, jakby obluzował się cały mechanizm i uderzał przy otwieraniu w powierzchnię, do której jest przymocowany.
Tajemnica rozwiązana. Dzisiaj zdjąłem wreszcie boczek (dekapitując oczywiście dwie spinki) i okazało się, że przyczyną ciężko i hałaśliwie otwierających się drzwi było cięgno klamki - prawdopodobnie wypadło z zaczepu lub jakoś inaczej źle się ułożyło. Po złożeniu wszystkiego poprawnie problem zniknął. Na wszelki wypadek przyłapałem cięgno do uchwytu taką drucianą folijką (jak do zamykania worka z krojonym chlebem albo do spinania nadmiarowych kabli ;) ). Sprawdziłem przy okazji drożność odpływów i teraz drapię się po głowie czy chce mi się wyciszać dodatkowo drzwi...
(Nawiasem mówiąc, kiedy delikatnie zamykało się drzwi, problem również nie występował, tylko po trzaśnięciu nimi coś się blokowało...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum