Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 ECo-G, był 1.6 SCe 115 4x4
Rocznik: 2024, był 2015
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 320 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2015-12-12, 11:46
Dziś przypadkiem odkryłem, że jest aktualizacja do MNE więc zaktualizowałem do wersji 6.03.
Przy okazji zobaczyłem sobie datę mapy w nawigacji - była z 2013 roku Ja myślałem, że jak się kupuje nowe auto z navi to producent daje jednak najnowsze mapy, a nie najstarsze .
Coż, udało mi się na szczęście zaktualizować je do wersji 2014 Q4 z pakietu gwarancja najnowszych map 2014 więc pewnie w przyszłym roku będę musiał zakupić pakiecik.
Boli też niemożność aktualizacji samej Polski
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-12, 21:05
majkel napisał/a:
Boli też niemożność aktualizacji samej Polski
Jak Cię kiedyś zawiedzie Media Nav to skorzystaj z map, które współtworzę od kilku już lat - a mianowicie na kompilacjach opartych na Open Street Map
( to nie żadna reklama - akurat nigdy nie dostałem za to ani złotówki)
Majkel, jak Twój Duster spisuje się przy wyprzedzaniu na trasie? Czy mógłbyś zmierzyć ile zajmuje rozpędzenie Dustera z 80 do 120 km/h na trzecim biegu?
A nie możesz tego sprawdzić w danych tego auta? Albo poszperać w internecie? (sorry za złośliwość, ale myślę, że chyba nie będzie tego robił specjalnie dla Ciebie).
Czy to jest takie ważne? Ważne jest bezpieczeństwo jazdy... wszak mam takie odczucie, że da radę tak jechać jak pisałeś.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 320 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2015-12-14, 13:15
Piitubski, tak jak napisał kolega route2000, wolałbym tego nie robić
Mogę napisać tylko, że Duster przy wyprzedzeniu spisuje się wystarczająco dobrze - wystarczy redukcja biegu i autko żwawo przyspiesza.
Dodam jeszcze tylko, że dziś zmieniłem przednie głośniczki na Clarion SRG1323R i jestem bardzo zadowolony - głośniki bardzo dynamiczne, średnie tony obecne i ładnie brzmiące (a nie wycięte jak w popularnych modelach innych firm), a wysokie tony "perliste", nie natarczywe, ale wyraźnie obecne w porównaniu do seryjnych głośniczków. Zaznaczam tylko, że mam wygłuszone drzwi.
Ostatnio zmieniony przez majkel 2015-12-14, 13:16, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2015-12-14, 18:09
gregorisan, takie głośniczki kosztują 140 zł., ale bardzo ciężko jest je obecnie dostać - podobno po nowym roku mają być (jak ich nie będzie to pewnie będzie następca). Ja gdzieś wygooglowałem jeszcze jeden zestaw na tył bo teraz tego tyłu to nie da się słuchać - seryjne "papierzaki" bardzo buczą.
W każdym razie kosztorys w moim przypadku wygląda tak, że 2x150 zł. za głośniczki z adapterami + wygłuszenie 450 zł przód + 400 zł tył (Dynamatem + filc pod tapicerkę).
Ja bym zaczął od głośniczków bo niewiele roboty, koszt niewielki, a jak efekt będzie zadowalający to nie trzeba się pchać w większe koszty.
wg mnie papierowe orignały chyba blaupunkt grają całkiem "dobrze" - oczywiście mało czystych wysokich , ale sprawne są i nie obciążają końcówki mocy, u mnie po wygłuszeniu "połowicznym", aż bardzo ładnie dołem/ basem zagrały . Aż mi gościo na geometrii kół spytał się co mam za głośniki ...
Więc zacząłbym odwrotnie od wygłuszenia nawet po taniości zrobić i po części wygłuszyć blachę.
Wysłany: 2015-12-14, 19:49
Tak apropo tego, co napisałeś corrado, wszystko zależy od preferencji odsłuchowych słuchacza - większość ludzi preferuje jednak dużą ilość basu, brzmienie a'la dyskotekowe takie, jakie serwują np. JBL, ciężko więc mi się nie zgodzić z Twoją opinią.
gregorisan musisz przemyśleć sobie przy zmianie głośników w jaki sposób ją odbierasz i jakich gatunków słuchasz i co najważniejsze - czego ci brakuje w obecnym ustawieniu bo ciężko zmieniać coś na lepsze jeśli dla Ciebie jest dobre .
Ja w ogóle nie planowałem zmieniać głośników, a auto wyciszałem ze względu na chęć zmniejszenia poziomu hałasu podczas jazdy. Niestety, po wygłuszeniu seryjne głośniki przestały mi odpowiadać - stąd zmiana.
Ostatnio zmieniony przez majkel 2015-12-14, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Na trasie 8L, ale chyba nie przekraczając 100km/h.
Jak najbardziej możliwe. Osobiście przy jeździe do 110 km/h (trasa Pomorze - Śląsk), po przejechaniu 600 km zatankowałem niespełna 42 l (7 l / 100 km). Moje ostatnie tankowanie, po jeździe w ruchu miejskim (9 km w jedną stronę do Centrum i powrót z wszelkimi przestojami w korkach na Estakadzie i ul. Wiśniewskiego) - dystans 485 km, zatankowano 41 l (8,45 l / 100 km). Pojazd ma dopiero 2200 km przebiegu, więc prawie dotarty.
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-14, 21:10
majkel napisał/a:
gregorisan musisz przemyśleć sobie przy zmianie głośników w jaki sposób ją odbierasz i jakich gatunków słuchasz i co najważniejsze - czego ci brakuje w obecnym ustawieniu bo ciężko zmieniać coś na lepsze jeśli dla Ciebie jest dobre .
Na co dzień w domu odsłuchuje muzykę na dość "przyzwoitym stereo" i zasiadając za kierownicą mam inny punkt odniesienia. Ale na pewno coś z tym zrobię - idąc tropem waszych sugestii.
Dzięki
Wysłany: 2015-12-15, 07:29
Teraz z innej beczki - wczoraj kolejny raz zauważyłem, że po wjechaniu do garażu coś kapie spod silnika i była to woda. Zupełnie jakby woda ze skraplacza od klimy, ale ja klimy nie włączam.
Zastanawiałem się jeszcze, czy przy pozycji nawiewu na szybę klima się nie włącza (tak miałem w Octavii), ale sprawdziłem w instrukcji i nic nie napisali na ten temat .
Wiecie co to może być
Wysłany: 2015-12-20, 14:38
Mam pewien dylemat dotyczący trybu ECO - otóż ostatnio zacząłem włączać ten tryb przy jeździe po mieście, ale zauważyłem, że on sam mi się wyłącza. Czy to normalne ?
No i nie mogę skumać, co ile on się wyłącza tzn. Czy kluczowa jest tu liczba uruchomień silnika, czy może .. coś innego.
Wysłany: 2015-12-20, 19:14
majkel napisał/a:
Mam pewien dylemat dotyczący trybu ECO - otóż ostatnio zacząłem włączać ten tryb przy jeździe po mieście, ale zauważyłem, że on sam mi się wyłącza. Czy to normalne ?
U mnie coś takiego nie występuje. Tylko, że Eco uruchamiam tylko na zimnym silniku i po 2-3 km najczęściej wyłączam. Może rzeczywiście, gdy często się jeździ na Eco to komputer po jakimś czasie wyłącza tę funkcje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum