Jest sens montować alarm? Jak później taki i tak pół dnia wyje i nikt nie reaguje. Tylko sąsiadów można wkurzać, szczególnie na sylwestra gdzie wszystkie auta wyją...
Jeszcze żeby każdy miał swój niepowtarzalny dźwięk, a nie wszystkie wyją na jedną modłę.
Z zabezpieczeń jest immobilizer. A jak ktoś będzie chciał ukraść to ukradnie niezależnie jakie by było zabezpieczenie (dlatego można pomyśleć o AC i spać spokojnie).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3786 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-12, 09:59
Dokładnie - za cenę alarmu to już lepiej kupić lokalizator GPS i samemu zainstalować w jakimś niestandardowym miejscu. Do tego karta VirginMobile z pakietem Fremium i mamy za 5 PLN rocznie znacznie lepsze rozwiązanie.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3786 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-12, 12:08
No dobrze , prawdziwego fachowca i tak nic nie powstrzyma - ot zapakują samochód do ciężarówki i wywiozą ..... ale wątpię żeby Dacie kradł ktoś wyposażony w zagłuszacz GSM i GPS (zagłuszacz GSM na wszystkie pasma to nie jest tania i łatwo dostępna zabawka a lokalizator potrafi też wysyłać przybliżone położenie nawet bez sygnału GPS ...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-12, 12:23
nie jestem zwolennikiem alarmów. O wiele lepszym rozwiązaniem jest np jakaś autorska blokada zapłonu wykonana przez sprawnego znajomego elektryka. Pomysły niestandardowe sprawdzają się lepiej, bo zaskakują amatora cudzego auta. Kiedyś w maluchu miałem nietypowy wyłącznik zapłonu za 20 zł, Złodziej rozwalił zamek, stacyjkę i nic nie zdziałał więc dał sobie spokój i ukradł innego malucha z tego samego parkingu
Rozumiem Wasze argumenty i wiem, że dla fachowego złodzieja alarm nie jest przeszkodą. Natomiast uważam, że warto się zabezpieczyć przed amatorskimi włamaniami do samochodu - np. kradzież wartościowego fotelika isofix, który może kosztować ponad 1 tysiąc złotych.
Czy ktoś zna odpowiedzi na moje 3 pytania:
1.Czy ten alarm, który zakładają w ASO ma czujniki ruchu? 2.Czy ma syrenkę, którą można wyłączyć specjalnym kluczykiem? 3.Czy alarm z katalogu akcesoriów Dustera nr 8201302697 to ten Cobra?
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2016-01-12, 19:27
Jaki konkretnie model lokalizatora gps mozecie polecic?
Co do alarmu Daciowego, to z tego co wiem 1) tak ma czujke ruchu 2) jesli sadzie ci pilot, to wystarczy wlozyc kluczyc do stacyjki i przekrecic, wtedy alarm sie wylacza (do czasu az wlaczysz go pilotem, przy czym jak latwo sobie wyobrazic ma to plusy i minusy). Czy mozna wylaczyc syrene kluczykiem, nie wiem. 3. Prawdopodobnie tak. Zwroc uwage, ze nie wszystkie ASO zakladaja alarm od Renault, ze wzgledu na cene. Niefirmowy alarm jest duzo tanszy. Tak przynajmniej slyszalem.
Ja mam zamontowany przez dilera auto alarm meta system z czujnikami ruchu ,ten patent z wyłączeniem alarmu w razie zguby,uszkodzenia kluczyka nie działa [po włożeniu zapasowego alarm dalej wyje]Można go wyłączyć wbijając kod ,lecz przy mojej sklerozie zapomniałem jak to się robiło,
W Vendze mam alarm i jest syrenka, którą mogę wyłączyć specjalnym kluczykiem oraz wyłącznik w kabinie do dezaktywacji alarmu. A w Dacii to chyba oferują wersję budżetową i jeszcze liczą za to tysiąc złotych.
Dlatego po moich doświadczeniach z alarmami i jednym skradzionym bezpowrotnie pojeździe wolę inwestować w inne rozwiązania czyli blokadę skrzyni biegów oraz ubezpieczenie.
Każdy powszechnie dostępny autoalarm jest rozpracowany przez złodziei tak że dezaktywują go w kilkanaście sekund.
Na wybijaczy szyb w celu kradzieży wyposażenia nie pomogą.
Czy naprawdę jest problem z kradzieżami Dusterów ? Ja wprawdzie założyłem alarm w poprzednim, a w obecnym blokadę mechaniczną ale raczej to dla ubezpieczyciela bo te urządzenia dla prawdziwych fachowców to bułka z masłem. Jedne działają przez 0,5 minuty, drugie ok. minuty. Najbardziej skuteczne są te wykonywane przez domorosłych wynalazców bo na nie nie ma patentu i złodziej musi szukac tego urządzenia. A to mu jest za długo więc najczęściej rezygnuje. Ale wszystkim życzę aby nie spotkały go takie złośliwości jak brak samochodu w miejscu jego pozostawienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum