Dziś rano wskaźnik zwariował - skacze od zera do 5k, czasem w ogóle wskazówka leży na 0.
Podczas testu kompa pokładowego wskazówka wydaje się działać poprawnie (tzn. obie, ta od prędkościomierza też)
silnik dci 1.5 68KM 50kW 2007r.
Czy za wskazania obrotomierza również jest odpowiedzialny ten sam czujnik co za prędkościomierz?
Jeśli tak to czy w dCi jest w tym samym miejscu co w benzynie tj. od spodu silnika.
Jeśli nie to będę wdzięczny za wszelkie wskazówki:
-zdjęcia / obrazki z instr. serwisowej,
-link do właściwego wątku na forum (nie udało mi się odszukać innego niż ten).
pozdrawiam,
c.
_________________ --
12.V.2021: +165000km od dnia zakupu,
>237kk całkowity
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-03-03, 21:39, w całości zmieniany 1 raz
Podczas testu kompa pokładowego wskazówka wydaje się działać poprawnie
Bo to jedynie test sprawności mechanizmów samej tablicy - nie jej połączeń z czujnikami.
carolinus napisał/a:
Czy za wskazania obrotomierza również jest odpowiedzialny ten sam czujnik co za prędkościomierz?
Nie - informację o obrotach podaje komputer silnika z pinu B2 w czarnej wtyczce na pin nr 21 w czarnej wtyczce tablicy (linia H7).
Komputer silnika odczytuje ją natomiast z czujnika górnego punktu martwego (tzw. czujnika Halla), nad kołem zamachowym - i jeśli wszystkie linie będą sprawne, to byłby główny podejrzany. (Najpierw do wyczyszczenia, a dopiero potem ewentualnie do wymiany - 8200434068, w ASO 175 zł).
Sam czujnik podłączony jest liniami 38G (kolor kabla łososiowy) i 38L (szary) do brązowej wtyczki komputera silnika do pinów (odpowiednio) F2 i F3.
(Wszystko to wedle dokumentacji, ale daćki to ryncno robota, winc oczywiście trzeba zweryfikować in situ...).
Komputer silnika odczytuje ją natomiast z czujnika górnego punktu martwego (tzw. czujnika Halla), nad kołem zamachowym - i jeśli wszystkie linie będą sprawne, to byłby główny podejrzany. (Najpierw do wyczyszczenia, a dopiero potem ewentualnie do wymiany - 8200434068, w ASO 175 zł).
To czujnik połozenia wału korbowego. Nie ma czegoś takiego jak czujnik GMP. Do niczego nie jest taki potrzebny. Uskodzenie tego czujnika skutkuje niemoznością odpalenia silnika lub sporymi zakłuceniami w jego pracy. Wiec czujnik sprawny do sprawdzenia sama deska i kabelki.
Tak się nazywa w podręczniku serwisowym, schematach elektrycznych oraz katalogu części - "TDC sensor", "TOP DE CEN sensor", "czujnik TDC"..
Wiem ale tylko w grupie Reno.
Ale oczywiście są silniki które taki sensor posiadają w zamian za czujnik położenia wałka rozrządu. Jednym z nich jest Honda Preludium która ma czujniki CKP I TDC po przeciwnej stronie wału.
Ostatnio zmieniony przez kali 2016-03-04, 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Ale tak właściwie to o co się czepiasz? Czujnik fizycznie "odczytuje" brak dwóch zębów na kole zamachowym. Ta przerwa pokrywa się z GMP 1 cylindra. To niby gdzie jest "błąd" w takim nazywaniu tego czujnika?
(TSD znalazłem polska nazwę w katalogu części - "czujnik zapłonu"... No, to dopiero jest precyzyjne określenie d; ).
kali napisał/a:
są silniki które taki sensor [GMP] posiadają w zamian za czujnik położenia wałka rozrządu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum