Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3679 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-19, 13:38
A co miałoby wyświetlać tę temperaturę skoro nie ma przygotowanego wsadu do LCD ?
Teoretycznie można by dopasować termistor i podpiąć pod ten idący z lusterka i przełącznikiem wybierać sobie odczyt temperatury - nie wiem tylko do ilu stopni jest wyświetlana temperatura na komputerze pokładowym ...
A co miałoby wyświetlać tę temperaturę skoro nie ma przygotowanego wsadu do LCD ?
Nie chce koniecznie takiego luksusu jak pozycja prezentowana "na stałe" ale klikając pomiędzy poszczególnymi pozycjami w komputerze pokładowym chciałbym aby była wyświetlana też temperatura silnika.
Dzwoniłem do kilku magików z clipem, przez tel prawie każdy twierdzi ze jest taka opcja ale gdy byłem u dwóch to obaj polegli.
Stąd moje pytanie - bo nie wiem czy to kwestia ich "umiejętności" i szukać dalej czy po prostu nie ma takiej możliwości.
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3679 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-19, 14:19
No ale jak LCD miałby wyświetlać temperaturę skoro nie ma odpowiedniego programu który to obsługuje ?
Musiałby mieć wgrany program który na podstawie rezystancji ne wejściu zamieni ją na odczyt temperatury albo musiałby umieć pobrać te dane z CAN i je wyświetlić - trzeba by przeprogramować sterownik LCD dopisując własną procedurę.
Drozda jeśli tak to przepraszam, myślałem że piszesz o miejscu na wyświetlaczu
W zafirze też nie ma standardowo temp silnika ale po aktywacji kompem można było ją wyklikać na wyświetlaczu dlatego sądziłem że skoro np interfejs na bluetooth potrafi ją odczytać to i komputer pokładowy da radę......
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 56 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2942 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-04-19, 20:17
route2000 napisał/a:
Jak masz dostęp do CLIP-a to możesz spróbować, ale raczej to jest nie możliwe. Sam też chciałbym mieć wskaźnik temperatury silnika.
W Lodgy nie ma takiej opcji w CLIP-e.
kali napisał/a:
ECU musi znać temperaturę silnika dla przygotowania odpowiedniej porcji paliwa. Kierowcy to do niczego nie służy.
Zna z czujnika temperatury ale nie wyswietla .
Nawet w zegarach nie ma pinu odpowiadajacego za temperature silnika.
Mozna przeniesc czujnik z lusterka do ukladu chlodzenia lub rozwiazanie jak moje:
Pokazuje temp. wew. i silnik.
Rozwiązanie z wyświetlaniem u kolegi Shreka jest jak najbardziej dla mnie ok tylko obawiam się że nie jest to rzeczywista temp odczytywania przez ECU a na takiej mi zależy.
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 56 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2942 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-04-20, 16:13
Moj czujnik podlaczylem pod zasilanie nagrzewnicy tak wic otrzymalem temperature przeklamana o -10 st. Jezeli komus to przeszkadza to moze wykonac przejsciowke i podlaczyc bezposrednio przy termostacie. Takim sposobem otrzyma jak najmniejsze przeklamanie.
Moja panda od 75 do 100 pokazywała środek skali.
Jakbyś wziął wskazania i wahania współczesnych aut z aktywnymi termostatami to niektórzy dostałiby zawału.
Przerabiałem ten temat podczas jazdy na wczasy, nawet się sprawdził.
Smartfon, odpowiedni program plus ELM przez OBDII, najprostszy bezinwazyjny sposób na odczyt parametrów i nie tylko temperatury, bezpośrednio z ECU.
Zastanawiam się, czy nie zastosować teraz jakiegoś starego smatrfona na stałe.
Smartfon, odpowiedni program plus ELM przez OBDII, najprostszy bezinwazyjny sposób na odczyt parametrów i nie tylko temperatury, bezpośrednio z ECU.
Też się nad tym właśnie zastanawiam, tylko problem w tym że w lodgy mam niewiele miejsca koło OBDII aby na stałe zostawić interfejs w gnieździe.
Jest tam niewielki schowek który po zamknięciu dochodzi prawie do gniazda - nawet takie maleństwo
http://allegro.pl/obd2-bt...5362479788.html
tam mi nie podejdzie a wycinanie dziury itp w tylnej ścianie schowka odpada
Ostatnio zmieniony przez pawel1313 2016-04-21, 07:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-04-21, 07:53
pawel1313 napisał/a:
Dardus napisał/a:
Też się nad tym właśnie zastanawiam, tylko problem w tym że w lodgy mam niewiele miejsca koło OBDII aby na stałe zostawić interfejs w gnieździe.
Jest tam niewielki schowek który po zamknięciu dochodzi prawie do gniazda - nawet takie maleństwo
http://allegro.pl/obd2-bt...5362479788.html
tam mi nie podejdzie a wycinanie dziury itp w tylnej ścianie schowka odpada
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum