Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2016-04-24, 18:29 Padis, Rumunia
Przyszedł mi do głowy pomysł wyjazdu na tydzień do Rumuni, konkretnie na płaskowyż Padis. Bylem tam w 2011, znam okolicę.
W planie byłoby pochodzenie po tamtejszych szlakach, zwiedzenie kilku jaskiń
Galeria z 2011: Rumunia 2011 zapraszam
Czy ewentualnie ktoś byłby zainteresowany? W większej grupie raźniej, termin do ustalenia, aczkolwiek myślałem o wrześniu.
We wrześniu niektóre wąwozy mogą już mieć wysoką wodę i być trudne do przejścia. Oczywiście i latem mogą się zdarzyć opady, które to utrudnią lub uniemożliwią.
miejsce noclegu:
La 5 casute, Padis, fn, 415200 Padis, Rumunia
siedem noclegów około 900zł
edit. myślę, że pojeździć Dusterem też będzie można
Czy chodzi o te domki? To cena za domek, czy za osobę? Jeśli za osobę to bardzo drogo.
Kiedyś Padis można było przejechać tylko drogą szutrową. Wjeżdżało się np. od Bogi stromymi serpentynami (10-12 proc.), potem można było sobie jechać dalej, cały czas szutróweczkami - ja to robiłem rowerem, ale Dusterm byłoby fajnie. Mijały nas wówczas karawany terenówek z kanistrami i kołami zapasowymi na dachu... A może te drogi już wyasfaltowane... W Rumunii mocno pracują nad drogami.
Musze zerknąć na mapy, żeby sobie przypomnieć te wąwozy, w których trzeba było iść przez wodę.
Byłem na płaskowyżu Padis w 2014 roku. Spałem w tych domkach (tych zaznaczonych na czarno). Cena za 3 osoby (w 4 osobowym domku) 70 Lei (ok. 70 PLN). Chociaż nie wiem czy przypadkiem nie zapłaciliśmy 50 Lei :) Bardzo schludnie czysto choć prosto (myślę, że były dość świeżo postawione albo odnowione) - spaliśmy we własnych śpiworach. Jest elektryka (chodzi mi o gniazdka). Kibelek i prysznic na zewnątrz - czysto ale dość prosto. Jest "wiata kuchenna" gdzie można gotować na kuchni gazowej i umyć naczynia w zlewozmywaku. Dobra lokalizacja pieszo do atrakcji Padiszu - bezpośrednia piesza droga do Twierdzy Ponoru i Polany Glavoi (jedyne legalne pole namiotowe ze sklepikami i barami w okolicy:). B. dobry dojazd asfaltem (763) z Boga - nowa droga (chyba są jakieś fragmenty szutru na górze ale chwilowe - to nie to co kiedyś tam się działo... Na górze Hotel z restauracją i 2 sklepiki.
Te domki zaznaczone (na czerwono) były droższe i chcieli tylko na więcej niż 5 nocy. Aha, koło hotelu budowali nowe. Podejrzewam że dzisiaj jest tam sporo więcej infrastruktury turystycznej. A jeśli pociągnęli asfalt w drugą stronę na pn wsch. do Răchiţele to już w ogóle będzie luksus. :) Ogóle polecam - fajna lokalizacja. Tylko z tą pogodą to w Padiszu jest różnie. Tam jest specyficzny mikroklimat krasowy i prawie codziennie pada - choć do popołudnia zazwyczaj jest ładnie latem. Jak tam byliśmy to wszędzie w Rumunii był upał a tam było mokro. Zawsze po 16 popadało. :) POLECAM!!
B. dobry dojazd asfaltem (763) z Boga - nowa droga (chyba są jakieś fragmenty szutru na górze ale chwilowe - to nie to co kiedyś tam się działo... Na górze Hotel z restauracją i 2 sklepiki.(...) A jeśli pociągnęli asfalt w drugą stronę na pn wsch. do Răchiţele to już w ogóle będzie luksus.
Podjeżdżałem od Bogi szutrem, rowerem z sakwami, w temperaturze 35 C. Zjeżdżałem do Rachitele marną szutrówką (znacznie gorszą niż do Bogi, ale świetny zjazd)... Na górze były tylko dwa schroniska (cabany) - po obu stronach drogi, niemal naprzeciwko siebie. W jednym jedliśmy (jadąc od Bogi po lewej stronie), w drugim śmierdziało starzyzną i trudno się było zdecydować na posiłek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum