W trasie rzeczywiście oszczędności nie zauważysz , te funkcje ECO i SS oszczędności i to spore dają wyłącznie w jeździe miejskiej ( z dużą ilością korków/stania na światłach i ograniczeniu przyśpieszania gdy inni się śpieszą aby być pierwszymi na światłach czerwonych)
Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-03-15, 23:34
daciaduster napisał/a:
Walter_g gratuluję wspaniałego autka. A jak spisuje się silnik ? Cichutki ? Elastyczny ? Dobrze się zbiera ?
Dzięki
Wydaje mi się, że wsadzenie silnika 1.6 z Nissana to strzał w dziesiątkę.
- samochód ma łańcuch rozrządu, więc teoretycznie odpada temat wymiany paska
- silnik jeszcze jest na dotarciu, więc traktuję go delikatnie, natomiast faktycznie jest cichy, chętnie zbiera się do przyśpieszania
- jazda nowym samochodem to zupełnie inne odczucia, aniżeli jeżdżenie 15-letnim
- czekam aż poziom spalania się unormuje, teraz pali po mieście ok. 9,8 litra, na trasie komputer pokazywał ok. 6,7
- skrzynia biegów typowa dla Renault, mogłaby być nieco precyzyjniejsza
- jak na moje potrzeby zawieszenie to bajka, duże koła, wysoki profil, więc żaden krawężnik, dziura, czy inne rzeczy Dusterowi nie są straszne
- dużo miejsca we wnętrzu w porównaniu z kompaktami, szczególnie z tyłu i w bagażniku
- wygodna, wysoka pozycja za kierownicą
- mam kamerę cofania więc manewry na milimetry w mieście, to teraz żaden problem
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-03-17, 23:30
Na szybki przegląd komory silnika w Dusterku zgłosiła się ostatnio jakaś kuna
Na szczęście zniszczenia nie są duże, jedynie lekko nadgryzione wygłuszenie maski, ale jednak poczułem, że trzeba zadziałać.
W ruch poszedł sprey przeciwko kunom. Mam nadzieję, że to ją na dobre odstraszy. W Focusie udało mi się tym środkiem dosyć skutecznie zrazić ją do spożywania maty wygłuszającej, zobaczymy czy w Dusterze podziała.
Model: Duster
Silnik: 1.6
Wysłany: 2016-03-18, 08:03
Walter_g dzięki za informację odnośnie silnika - dzisiaj zapoluję na wersję 4x4.
Cytat:
Na szybki przegląd komory silnika w Dusterku zgłosiła się ostatnio jakaś kuna
Może warto na noc zakładać plandekę najlepiej o rozmiar za dużą żeby można ją "przycumować" cegłami dodatkowo do podłoża - nie wiem czy to coś da ale wydaje mi się, że warto spróbować.
Może warto na noc zakładać plandekę najlepiej o rozmiar za dużą żeby można ją "przycumować" cegłami dodatkowo do podłoża - nie wiem czy to coś da ale wydaje mi się, że warto spróbować.
To nic nie pomoże, bo potrafi nawet wśliznąć pod plandekę.... musiałbyś robić jakby fortecę... tony cegieł.... a plandeka może zostać porwana lub przedziurawiona...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2016-03-18, 13:48
Ja akurat używam tego marki K2, natomiast mój mechanik bardzo poleca firmy Normfest albo Würth (właściwie obie firmy to praktycznie to samo).
Cena K2 - ok. 20 zł.
Cena Würth - ok. 30 zł.
Na czarnych elementach wygląda to tak, jakby były spryskane spreyem silikonowym, więc pod maską się wszystko ładnie świeci
Sprey powoduje, że tworzy się warstwa o gorzkim smaku, dlatego zwierz więcej się już tego nie chwyta.
Wysłany: 2016-05-13, 19:15
Niestety ostatnio miałem mało czasu, żeby zaktualizować dziennik pokładowy Dusterka, więc dzisiaj nadrabiam zaległości:-)
16.04.2016 stuknęło mu całe 1.000 km (średnia miesięczna nie jest powalająca, myślę, że nie będzie więcej niż 10.000 km rocznie)
spalanie tylko miasto wychodzi ok. 9,5 l / 100 km
Dodatkowo w ostatni weekend mieliśmy małą wycieczkę i trzeba było spakować całą rodzinę na dwudniowy wyjazd. Jak widać, żona stwierdziła, że poza domem wszystko się może przydarzyć, więc postanowiła spakować pół domu...
Bagażnik dał radę (pobawiłem się w mega Tetrisa i jakoś poszło), półka musiała zostać w domu.
Spalanie z wycieczki kształtowało się już zupełnie inaczej. Przejechane ok. 500 km, z czego 180 po mieście a 320 po trasach, przy tankowaniu wyszło 7,6 l / 100 km. Wynika z tego, że spalanie po trasie powinno oscylować wokół 6,5 l / 100 km - piękny wynik:-)
Wysłany: 2016-06-21, 20:30
Kolejny tysiąc pękł - tym razem 3.000 km w sobotę pojawiło się na liczniku.
Przez weekend bagażnik zyskał filcowe wykończenie progu, a komora silnika dzisiaj świętowała założenie kultowego KUK-a
Spalanie jak na razie oscyluje wokół 8,5 l z czego 90% to jazda po mieście.
Z fajnych rzeczy, które odkryłem (pewnie gdzieś pisze w instrukcji, ale ja tego nie czytam ) wpinam telefon do Media Nav i on ładuje mi fona. Odpadła konieczność montowana rozgałęziacza wtyczki zapalniczki.
Jedyne czego Urban mieć nie może względem Prestige to silnik TCe.
Druga rzecz to kamera cofania razem z tempomatem ale to może dołożyć serwis więc pomijamy ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum