witam
mój Duster ma przejechane 700km a silnik jest strasznie zachalpany..muszę zamontować dodatkową osłonę silnika czy jest jeszcze jakiś inny powód?
czy jeżeli sam zamontuje oryginalne chlapacze to stracę część gwarancji?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-28, 11:44
masz o ogóle osłonę pod silnikiem? ta do 4x4 o wiele lepiej osłania motor od dołu, plus KUK i zero błota
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-01-28, 11:44, w całości zmieniany 1 raz
już dawno zamontowałem uszczelkę, ale na silnik dalej chlapie. Dzisiaj zrobiłem małą próbę z wężem ogrodowym i okazało się, że chlapie przez przednie nadkola. można tam założyć jakąś dodatkową osłonę, czy ten typ tak ma?
Miałem jeszcze gorszy po 40tyś km i potraktowałem myjką ciśnieniową . Odczekałem do po myciu z 2 godziny i nic się nie stało . Silnik przed myciem zimy .
Miałem jeszcze gorszy po 40tyś km i potraktowałem myjką ciśnieniową . Odczekałem do po myciu z 2 godziny i nic się nie stało . Silnik przed myciem zimy .
Ja mam pod maską znaczek, żeby nie myć myjką ciśnieniową. Tak więc raczej bym nie ryzykował.
Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-04-10, 21:37 Re: zachlapany silnik
keisyzrk napisał/a:
witam
mój Duster ma przejechane 700km a silnik jest strasznie zachalpany..muszę zamontować dodatkową osłonę silnika czy jest jeszcze jakiś inny powód?
czy jeżeli sam zamontuje oryginalne chlapacze to stracę część gwarancji?
Ja w swojej Lodgy, nauczony doświadczeniem z Logana MCV, od razu poszedłem do sklepu z uszczelkami i dobrałem różne grubości montowane na klej. I okleiłem atrapę z przodu i od strony silnika. Efekt jest taki, że syfu jest 90% mniej. Między pokrywą silnika a atrapą jest ponad 1 cm przerwy. Więc po zimie po trasach, komora silnika byłaby cała w soli.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum