Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-09-13, 17:04
Moja Mio 608 (450 pln dałem) według opisu producenta ma tryb parkingowy ale wymaga stałego zasilania lub instalacji akcesorium o nazwie Smartbox (oferowane oczywiście oddzielnie). W zasadzie z każdą kamerką można tak zrobić nawet bez tego trybu tylko zasilanie na stałe musi mieć i zostawić załączoną.
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-09-13, 17:32
Bawiłem się przez chwilę tym trybem w Navitel R600 i szczerze to przerost formy nad treścią - niby się to włącza, ale musi być dość mocne uderzenie a do tego zbędny gadżet, gdy dostaniemy z boku lub z tyłu.
Ale jak mnie pamieć nie zwodzi to w tym modelu działało to na zasilaniu bateryjnym...
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2017-09-13, 17:36, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2017-09-13, 18:08
moje Mio: jedno (538) po dwóch latach już nie działa w trybie parkingowym, bo padł akumulator.....
drugi (658) z maja, działa ale szybko zużywa akumulator...
u mnie kiedyś szerszeń siadając na szybie włączył tryb parkingowy
Ostatnio zmieniony przez fotorobart 2017-09-13, 18:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2017-10-27, 15:10 Samochodowe rejestratory jazdy - wrażenia z użytkowania .
Kilka dni temu kupiłem prodty i niedrogi samochodowy rejestrator jazdy - MANTA MM308 S , za 60 zł
karta SD wsunięta do rejestratora MM308S nie daje się łatwo wyjmować , ponieważ jej krawędź jest równo z krawędzią szczeliny w której ona tkwi . Czy jest może taki model karty SD która jest trochę dłuższa , tak by jej krawędź trochę wystawała ?
Sprawa 2 ; przy ustawieniu nagrywania ; 1280x720 30fps - obraz "klatkuje" , tak że widać że naprawdę nie ma on 30 klatek na sekundę ....
Ale gdy wrzucę filmik z rejestratora na youtube to wygląda to tak ;
https://youtu.be/o4eKNyMQgKY
Wskaźnik czasu biegnie 3 razy szybciej niż normalnie , ale obraz jest płynny .
W ustawieniach filmu na youtube nie zaznaczałem opcji "3X"
Dlaczego więc konwerter na youtube sam przyspiesza filmik z rejestratora i .. poprawia jego jakość .
A jakie są opinie innych osób z tego forum o samochodowych rejestratorach jazdy
Czekam na opinie ...
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2017-10-27, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
W nowym Sandero mam rejestrator Blupunkt 2.0 FHD za ok. 200PLN. Problemem jest odbicie kokpitu od szyby przedniej. Zastanawiam się nad zakupem filtra polaryzacyjnego ( ok. 90 PLN), skutek niewiadomy. Rejestrator poprzednio nagrywał w Renault Thalia i tego problemu nie było - inny kąt ustawienia szyby w Sandero i już.
Wysłany: 2017-10-27, 17:27
Słuchajcie ; jak powinna być w rejestratorze ustawiona opcjaustawień USB
Jest tam do wyboru ; CAMERA PC lub MASS STORAGE[czy jakoś podobnie ]
Podczas jazdy która z tych opcji USB powinna być wybrana
Wydaje się, że wybierać należy każdorazowo PO ( bez podtekstów politycznych!) podłączeniu kamerki do komputera. W momencie , gdy zobaczy gniazdo zapalniczki w samochodzie - ustawia się sam do rejestrowania. Chociaż... Zdarzyło mi się nie tak dawno, że samochodzik trochę stał w garażu i zresetował się rejestrator ( na fabryczną datę i godzinę) przez co utraciłem dość cenne nagranie.
Jeśli to kogoś interesuje - mogę opisać wyniki moich ustaleń , dlaczego tak się stało.
Na wszelki wypadek ustawiłem w rejestratorze ciągły podgląd i - jeśli nie zapomnę- przed wyruszeniem sprawdzam , czy ma aktualną datę i godzinę.
Ale... Myślę poważnie nad zakupem rejestratora z funkcją GPS ( pobieranie daty i godziny z satelity oraz REJESTRACJA prędkości z jaką się poruszam).
Tam jest do wyboru ; camera pc i mas storage
Nie ma tam opcji PO
PO podłączeniu, czyli gdy podłączysz kamerkę do kompa. Wtedy pracuje jako kamerka internetowa ( opcja camera PC), lub możesz grzebać w pamięci kamerki ( opcja mass storage).
Pamięcią domyślną jest zazwyczaj karta SD.
Wysłany: 2017-10-27, 19:22
I jeszcze taka 1 rzecz , której nie rozumiem ; w ustawieniach rejestratora jest opcja ; częstotliwość światła . Do wyboru 50 lub 60 Hz . A przecież rejestrator jest zasilany tylko prądem stałym To po co ta opcja
Cytat:
ustaw rozdzielczość 640 x 480
- przy takiej rozdzielczości obraz ma proporcje 4;3 .
Źle się go wtedy ogląda na tv lub kompie . I po wrzuceniu filmiku na youtube też jest niefajnie gdy ma proporcję 4;3
1280x720 to jest jednak 16;9 , czyli lepiej
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2017-10-27, 19:28, w całości zmieniany 1 raz
Ustaw 50 , dlaczego poszukaj w necie bo nie chce mi się wykładu pisać .
wlodarek1 napisał/a:
1280x720 to jest jednak 16;9 , czyli lepiej
Zrozum że ten złom 1280x720 ma interpelowane , albo - i ma procesor gu...y dlatego takie kwiatki .
Przy 1280x720 wyrabia raptem 6-8 klatek/s a przy 640 x 480 będzie płynny obraz.
Dałeś 60pln nie dziw się że nagrania gówniane .
Ostatnio zmieniony przez anples 2017-10-27, 20:00, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2017-10-28, 13:20
A słuchajcie ; czy jest możliwość podpięcia pendriva usb do czytnika kart SD w tym urządzeniu .
Czy ktoś z was gdzieś widział może przejściówkę ; USB - SD
Nie ma takiej możliwości, gdyż urządzenia USB są typu nazwijmy to master albo slave. Komputer to master, laptop też, a drukarka czy kamerka to slave, wykonują rozkazy komputera. Kamerka nie będzie w stanie wydać rozkazu zapisu pendrivowi.
Przejściówki USB-SD są, to czytniki kart. Ale one nie umożliwią nagrywania na pendrivie. Za ich pomocą zrobisz z karty pendriva (komputer widzi kartę w tym czytniku jako pendriva).
Wysłany: 2017-10-28, 13:49
Dzięki eplus za odpowiedź
Przed chwilą doczytałem się , że są karty SD wyposażone w swoje własne WIFI .
Tylko że wtedy pobierają one nieco większy prąd zasilania w szczelinie w której siedzą .
Ciekawe czy taki archaiczny rejestrator jak mój , taką kartę SD z wbudowanym WIFI zaakceptuje
Gdy wczoraj zamykałem garaż o godz 15-tej rejestrator był normalnie przyssany do szyby .
Dziś rano rejestrator leżał na podłodze auta . Gdyby przyssawka "puściła" podczas jazdy -
- nie byłbym aż tak bardzo zdziwiony . Ale jeśli w garażu przyssawka odpada od szyby , to aż trochę dziwne
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2017-10-29, 18:08, w całości zmieniany 1 raz
Znam ten ból. Jak już odpadła, to znaczy, że nie będzie dobrze trzymać i trzeba jej pomóc. Na początek spróbuj cieniutką warstwę wazeliny nanieść. Może wystarczy do uszczelnienia. Jak nie, to silikon, ale to już właściwie wiąże się z przyklejeniem przyssawki praktycznie na stałe.
Po silikonie nic nie spadnie. A z tą ceną też rożnie bywa. Mam droższą kamerkę, ale uchwyt nie jest jej najmocniejsza stroną i nie trzymał. Dopiero silikon pomógł, ale po pewnym czasie i tak się uchwyt rozleciał. Kupiłem jakiś uniwersalny za niewielkie pieniądze. Jak się przyssał do szyby, to trzyma jak na kleju.
karta SD wsunięta do rejestratora MM308S nie daje się łatwo wyjmować , ponieważ jej krawędź jest równo z krawędzią szczeliny w której ona tkwi . Czy jest może taki model karty SD która jest trochę dłuższa , tak by jej krawędź trochę wystawała ?
Nie może być większa, bo karta musi trzymać standard, większa nie pasowałaby do innych urządzeń. Czy nie jest czasem tak, że jak popchniesz kartę do przodu, to ona się wtedy trochę wysunie na spężynce? Wiele urządzeń tak ma.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1144 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-31, 11:42
gfedorynski napisał/a:
Cytat:
Nie może być większa, bo karta musi trzymać standard, większa nie pasowałaby do innych urządzeń. Czy nie jest czasem tak, że jak popchniesz kartę do przodu, to ona się wtedy trochę wysunie na spężynce? Wiele urządzeń tak ma.
A wystarczy tylko spinacz biurowy lub cienki długopis.Trzeba lekko wcisnąć kartę i się "odpina". No chyba,ze włożysz odwrotną stroną to zostaje tylko pęseta!
karta.jpg Przykład
Plik ściągnięto 7 raz(y) 123,48 KB
Ostatnio zmieniony przez paul7 2017-10-31, 11:54, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2017-10-31, 18:03
Mam kamerkę od roku i polecam. Jakść filmów zakomita 2560x1440p (30 klatek/s) - jakość 2K
a w niesprzyjających warunkach np. w nocy przy słabym oświetleniu to nie mam mocnych.
Ponadto po przyklejeniu na szybie prawie niewidoczna także z zewnątrz pojazdu.
No i posiada kondensator, choć w drugiej kamerce MIO z akumulatorem także nie mam problemów a użytkuję ją już dobre pare lat.
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Ostatnio zmieniony przez pluto 2017-10-31, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
pluto, dzięki ;) Pewnie w nast. tygodniu sobie zamówię ;). Zastanawiam się tylko jak schować kabel i gdzie ją podpiąć - masz to w Dusterze uruchomione?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum