Zastanawiam się nad tą kamerką w lusterku bo kamerkę z ostatniego auto mi walnęli mimo że ją zdejmowałem , połasili się też na stare radio za 200 zł kupione 5 lat temu .
Takie rozwiązanie jest serio nie widoczne ?
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2016-11-30, 19:20, w całości zmieniany 1 raz
Montowałem kiedyś taką w VW T5 zamiast oświetlenia tablicy.
Kamera działał wspaniale ale do czasu.
Warunki atmosferyczne po jakimś czasie powodują matowienie szkiełka i kamera nic nie widzi.
Trzeba wtedy wymienić na nową.
Wysłany: 2018-01-03, 12:08 Kamera cofania i ekran lusterku wstecznym
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Zastanawiam się nad kupnem zestawu kamery cofania w do tego lusterko wsteczne z ekranem. Wydaje się że jest to bardzo wygodne. Na ten moment nie interesuje mnie wymiana radia Plug&Play na MediaNav a przemyślałem że może kamerka by się przydała. Z resztą jakoś tak z przyzwyczajenia patrzę na lusterka w czasie cofania a nie na konsolę środkową.
Czy ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania jak nakładka na lusterko fabryczne z lusterkiem i ekranem?
Zamontowałem kamerę cofania w Dusterze. Koszt materiałów 150 zł, czas 4 godziny.
Nie musiałem wiercić żadnych otworów, brak ingerencji w cokolwiek co mogło by wpłynąć na gwarancję auta.
Potrzebne materiały:
1. Kamerka
2. Nakładka na lusterko z wyświetlaczem
3. 12 metrów kabla
4. 2 męskie końcówki cincze
5. Izolacja
6. Lutownica
7. 2 złącza na bezpieczniki samochodowe
Operację zacząłem od usuwania nitów - ramka tablicy rejestracyjnej była idiotycznie przymocowana nitami, do tego stopnia że spowodowało to lekkie odkształcenie blachy... Rozwierciłem nity, zabezpieczyłem uszkodzenia przez nie spowodowane, na koniec przymocowałem ramkę na śruby M4 z gumowymi podkładkami i zabezpieczyłem przeciw korozji.
Załączyłem pseudo-schemat prowadzenia kabli.
Kabel przepuściłem prawą stroną klapy następnie przez gumowe kolanko przeciągnąłem kabel do kabiny (trzeba zdemontować osłonę klapy bagażnika, uwaga na zatrzaski - złamałem 2 i musiałem kupic w ASO). Zasilanie podpiąłem do światła wstecznego, oczywiście korzystając z bezpiecznika. Kabel przeciągnąłem w obudowie bagażnika, pod siedzeniem pasażerów na stronę kierowcy. Wykorzystałem uszczelki dolne do przeciągnięcia kabli w górny róg szyby od strony kierowcy (kable są w 100% niewidoczne). Następnie zdemontowałem lapkę oświetlenia nad głową kierowcy i tam schowałem kable potrzebne do zasilania lusterka oraz kabel video od kamery. Jako efekt finalny wystaje niewidoczny kabel z podsufitki do lusterka.
Kabel do kamery wstecznej jest puszczony przez lampę podświetlenia tablicy (lampka ma gumową otoczkę i bez problemu zamknęła się z przepuszczonym kablem). Dodatkowo kamera która zakupiłem była w ramce tablicy rejestracyjnej - odradzam ten zakup - ramka jest duża i sztywna - nie idzie dopasować jej do klapy Dustera. Wyciąłem mocowanie kamery z dedykowanej ramki i doczepiłem do istniejącej, starej ramki. Kamery trzyma się bardzo mocno i nie musiałem wiercić w plastikowej osłonie z napisem Duster.
dacia-duster-2011.jpg Pseudo-schemat
Plik ściągnięto 71 raz(y) 94,57 KB
IMG_20180108_072724.jpg Kamera nad ramką.
Plik ściągnięto 45 raz(y) 67,39 KB
IMG_20180108_072708.jpg Kamera wyłączona.
Plik ściągnięto 39 raz(y) 105,32 KB
IMG_20180108_072701.jpg Kamera włączona/
Plik ściągnięto 42 raz(y) 116,63 KB
_________________ Another One Drives a Duster xD
Ostatnio zmieniony przez charger 2018-01-08, 09:42, w całości zmieniany 4 razy
Witam jas_pik.
Mam prośbę , gdzieś na forum widziałem opis i wygląd oryginalnego zakończenia instalacji do kamery cofania w Duster na wysokości słupka B obok , kierowcy , może gdzieś to masz i możesz podesłać link ?
Też się dołączę: kupiłem kamerę cofania do lodgy jako akcesoria (fabrycznie nie miałem). I teraz jest dziwna sprawa, bo wg instrukcji powinienem wyciągnąć cztery kable ze złączki w MNE i w ich miejsce wpiąć kable od zestawu z kamerą, a te wyciągnięte kable zostawić luzem.
No OK, ale skoro te kable są już wpięte w MNE, to gdzieś się one muszą kończyć, prawda? I jeśli znajdę to miejsce, to może kable od kamery wystarczy podpiąć w ten właśnie drugi koniec? I pytanie końcowe: czy tym miejscem jest właśnie słupek B po lewej stronie?
Ostatnio zmieniony przez Dracid 2018-02-01, 12:27, w całości zmieniany 1 raz
Dracid, czy tym miejscem jest właśnie słupek B po lewej stronie?
Odpowiedź brzmi: TAK, jak piszą koledzy na tym forum.
Odchylić wykładzinę i wyszukać jakąś wtyczkę z czterema kablami.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Pod wykładziną podłogi na wysokości takiego miejsca gdzie plecy łączą się z nogami.
Ale zanim zaczniesz szukać to sprawdź czy po włączeniu kamery i wrzuceniu biegu wstecznego wyświetla Ci zmianę obrazu - jeśli tak to znaczy że masz okablowanie fabryczne pociągnięte właśnie do słupka B jesli nie to nie masz tego okablowania i musisz ciągnąć do MN i dołożyć piny lub dokupić przejściówkę lub ją samemu zrobić
Tak stracisz gwarancję Na elementy w których dokonasz nawierceń.
Na nic więcej gwarancji nie stracisz a jesli nic nie będziesz wiercił to na nic. Sam odpowiedz sobie na pytanie czy tracisz gwarancję na radio jesli wkładasz tam swojego pendrive ?
Ja sobie w Hyundai Sonata zamontowałem zestaw lusterko w monitorem + zestaw głośnomówiący bluetooth - mocowane w oryginalny uchwyt (nie wiem jak jest teraz w Dacii) + kamera zamontowana w lampie oświetlenia tablicy rejestracyjnej:
Ale jak się ma MN to nie ma sensu montować takich akcesoriów. Skoro kamerę ( jeśli już z aliexpresu można mieć za kilkanaście złotych) a roboty jest tyle samo co przy tej na lusterku.
W MN ekran jest sporo większy :)
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1152 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-04, 11:32
jas_pik napisał/a:
Ale jak się ma MN to nie ma sensu montować takich akcesoriów. Skoro kamerę ( jeśli już z aliexpresu można mieć za kilkanaście złotych) a roboty jest tyle samo co przy tej na lusterku.
Oczywiście jas_pik ma rację. "Roboty" z tylną klapą jest sporo. Ponadto, inaczej się użytkuje MN z kamerą , a inaczej lusterko z monitorkiem. Ja "powiązałem" zgodnie z opisami na forum kamerkę cofania z MN, a inteligentne lusterko wykorzystałem osobno, jako rejestrator jazdy na przód i tył /tylna kamerka przy lampie środkowej stopu/. Wszystko działa wyśmienicie i sobie nie przeszkadza. Rejestrator jazdy zabezpiecza w razie jakiegoś incydentu, MN jak go zaprojektowano, służy do podglądu wykonywanych manewrów. Dodatkowo automatyczny przełącznik uruchamia kamerkę ukrytą w prawym lusterku dającą podgląd na strefę niewidoczną z kabiny kierowcy. Wszystkie elementy dostępne tanio na Aliexpres. Warto pamiętać , że wiązki w Daci są dość ciasno poprowadzone i nie zaleca się tzw. wielokrotnego przeciągania dodatkowych kabli wzdłuż nich. Należy zrobić to raz a porządnie. I cieszyć się zaoszczędzonymi 900zł jak "wycenił" SilwerTM.
Ale ja to podrzuciłem Ajgor'owi bo napisał że nie ma media nav :(
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1152 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-05, 09:59
d3mol3k napisał/a:
Ajgor napisał/a:
Niestety, nie mam media nav ...
Ja sobie w Hyundai Sonata zamontowałem zestaw lusterko w monitorem + zestaw głośnomówiący bluetooth - mocowane w oryginalny uchwyt (nie wiem jak jest teraz w Dacii) + kamera zamontowana w lampie oświetlenia tablicy rejestracyjnej:
Reasumując , wstawcie sobie MN, wtedy porady się przydadzą.
Mimo wszystko w dusterze polecam za szybą pod światłem stop, w taką pogodę kamera pod blendą jest ciągle brudna i każdego dnia trzeba ja przecierać , a tą pod stopem wystarczy przetrzeć wycieraczką.
Mimo wszystko w dusterze polecam za szybą pod światłem stop, w taką pogodę kamera pod blendą jest ciągle brudna i każdego dnia trzeba ja przecierać , a tą pod stopem wystarczy przetrzeć wycieraczką.
Przymierzałem się do montażu za szybą pod światłem stop niemniej jednak wybrałem instalację "na zewnątrz". Wydaję mi się bardziej naturalnie i lepiej idzie określić odległość. Ale prawda jest taka, że co jakiś czas obiektyw trzeba przetrzeć.
Miałem tak i tak ale zostałem za szybą. Za szybą martwe pole wynosi ok 0,5m ale po dojechaniu do linii innego samochodu (parkowania tyłem) na te ostatnie 20-30 cm jade na wskazaniach czujników parkowania.
Natomiast moja kamera cofania również nagrywa jak ta przednia stąd umieszczenie jej na górze daje dużo lepszy obraz w przypadku zderzenia.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2018-02-05, 10:36, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-02-05, 12:25
Fruxo napisał/a:
Miałem tak i tak ale zostałem za szybą. Za szybą martwe pole wynosi ok 0,5m ale po dojechaniu do linii innego samochodu (parkowania tyłem) na te ostatnie 20-30 cm jade na wskazaniach czujników parkowania.
Natomiast moja kamera cofania również nagrywa jak ta przednia stąd umieszczenie jej na górze daje dużo lepszy obraz w przypadku zderzenia.
Widzę, że dyskusja dotyczy ilości kamer. A każde umiejscowienie ma swoje zalety i wady. Kamerka z rejestratora umieszczona za szybą pod światłem stop - trzeba wybrać jej odpowiedni kąt by widziała bezpośrednio za zderzakiem w manewrze cofania lub tak by również w trakcie jazdy -przy rejestracji przód i tył , widać było co za nami jedzie. Ja wybrałem tę drugą opcję, podobnie jak Fruxo, gdyż przy parkowaniu bezpośrednim jest dokładność teoretyczna, a dla rejestratora kamerka na górze świetnie jest zabezpieczona, zawsze wycieraczka wyczyści szybę. Oczywiście fabryczne czujniki z dźwiękiem też się przydają. Do samego cofania używam kamerki na dole , wychwyci wszystko , żadnego pieska czy kota nie mam na sumieniu Poniżej przykład.
... Ja "powiązałem" zgodnie z opisami na forum kamerkę cofania z MN, a inteligentne lusterko wykorzystałem osobno, jako rejestrator jazdy na przód i tył /tylna kamerka przy lampie środkowej stopu/. ...
Podoba mi się Twoje rozwiązanie, chyba pójdę w tym kierunku i tu prośba - możesz podpowiedzieć czy zasilanie wziąłeś z zapalniczki czy może bardziej elegancko gdzieś schowałeś zasilacz do lusterka. Co prawda sama tego nie będę robiła, ale muszę mojemu instalatorowi dokładnie opisać sposób montażu (demontażu kokpitu, kanałów itp)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum