Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2018-02-20, 14:04
Podczas dzisiejszej jazdy przeżyłem osobiście to , co wcześniej już widziałem z perspektywy pieszego ; jest w mojej dzielnicy takie obszerne skrzyżowanie do którego dochodzą 4 podporządkowane ulice , przy których wlotach stojąś trójkąty podporządkowania .
A zawracający na tym skrzyżowaniu ma znak "stop " .
https://youtu.be/Cz3Mv8C922Q
Na filmiku widać ; ja ruszyłem spod znaku stop a z prawej strony wyjechał czerwony renault.
On ruszył spod trójkąta podpoprządkowania . Kto z nas 2 miał pierwszeńswo w tym miejscu
Już kilka razy widziałem w tym miejscu trąbiących na siebie kierowców
W 2 części filmiku widać jak kierowca autobusu poprzez chwiliwe włączenie " awaryjnych "
- dziękuje innym za ułatwienie mu włączenia się do ruchu . A przecież to jest nakazane w przepisach , by autobus wyjeżdżający z zatoki przepuścić
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Znak STOP nakazuje bezwzględne zatrzymanie pojazdu przed tym znakiem, a co ten miał trójkąt to był na drodze przyporządkowanej do innej drogi na skrzyżowaniu. Tutaj trzeba na to uważać, bo to jest mała pułapka. W tym przypadku działa zasada prawej ręki czyli pierwszeństwo miało auto z prawej strony.
A co do kierowcy z autobusu to po prostu taki gest podziękowania za przepuszczenie.
Wiadomo, że obowiązkiem kierowcy aut osobowych jest przepuszczenie autobusu do ruchu z zatoki przystankowej, ale nie wszyscy kierowcy to respektują....
Czyli jednym słowem: JAZDA Z OGRANICZONYM ZAUFANIEM.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2018-03-02, 18:58
Czas na weselsze wiadomości ; dziś na liczniku mojej sandusi wybiło 4000 km .
Po 1 roku i 8 miesiącach używania
Dziś również zatankowałem do pełna i po przeliczeniu wyszło , że na 100 km sanderka paliła 8,5 litra tyle że poprzednio zatankowałem benzynę 98 i do dziś jeździłem na takiej mieszance ;
pól na pół benzyny 95 i 98 . Dziś zatankowałem 23 litry benz 95 . Wcześniej tankowałem benz 95 i wychodziło 10 l na setkę . czyżby więc uŻywanie benz 98 zmniejszało spalanie
20180302_155347_2 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 157,44 KB
Nie zawsze i nie wszędzie. Zależy od układu skrzyżowania. Mam tak pod domem, ze droga z pierwszeństwem biegnie prosto i w lewo, tzw łamane pierwszeństwo. Całe skrzyżowanie ma kształt krzyża. Po prawej stronie id drogi z pierwszeństwem jest droga ze znakiem ustąp pierwszeństwa, a druga ma znak stop. Ta ze znakiem stop jest po prawej stronie w stosunku do tej ze znakiem ustąp pierwszeństwa. W tym wypadku po zatrzymaniu się na stopie jedziemy przed tym co ma ustąp.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-03-03, 11:03
wielokrotnie w praktyce udowodniono, że tankowanie 98 w żaden zauważalny sposób wpływa na wysokość spalania - szczególnie w przypadku tego rodzaju silnika. Wręcz odwrotnie - to paliwo ma niższą wartość energetyczną. Ale skoro twierdzisz , że mniej ci pali , to nikt nie zabroni ci tankować . Tak na marginesie - na zużycia paliwa wpływ ma wiele czynników - temperatura , kierunek i siła wiatru, wilgotność powietrza, prędkość, rodzaj i przyczepność nawierzchni, rodzaj i stan ogumienia, nawet typ smaru użytego do smarowania łożysk czy oleju silnikowego i przekładniowego. Wymieniać tak można długo. Ale największy wpływ na powyższe ma kierowca
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2018-03-03, 11:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie zawsze i nie wszędzie. Zależy od układu skrzyżowania. Mam tak pod domem, ze droga z pierwszeństwem biegnie prosto i w lewo, tzw łamane pierwszeństwo. Całe skrzyżowanie ma kształt krzyża. Po prawej stronie id drogi z pierwszeństwem jest droga ze znakiem ustąp pierwszeństwa, a druga ma znak stop. Ta ze znakiem stop jest po prawej stronie w stosunku do tej ze znakiem ustąp pierwszeństwa. W tym wypadku po zatrzymaniu się na stopie jedziemy przed tym co ma ustąp.
Czyli jeśli zamienić "stop" i "ustąp pierwszeństwa" miejscami, to rozumiem, że będziesz twierdzić, że "ustąp pierwszeństwa" wcale nie znaczy "ustąp pierwszeństwa"? Nieźle.
Chyba każdy wie, że "stop" niczym się nie różni od "ustąp" oprócz konieczności zatrzymania się. A że czasem skrzyżowanie jest takie, że okazujemy się w sytuacji równorzędnej z kimś, kto też jest na drodze podporządkowanej i musimy skorzystać z zasady prawej strony, tej reguły nie zmienia.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2018-03-03, 14:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-03-08, 17:50
Powiedzcie mi ludzie ; co powinno się w naszym kraju stać aby kierowcy i w ogóle ludzie , nie byli tacy narwani , prędcy jak obecnie .
Na początku filmiku widać ,jak kierowca czewonej Astry nie mógł poczekać tą chwilę aż ja spokojnie zaparkuję , ale pchał się od razy . A gdybym tak ja przez nieuwagę zdjął na chwilę nogę z hamulca i autko potoczyło by się troche do przodu https://youtu.be/-1SDBsTL0BQ
Stłuczka gotowa
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2018-03-08, 18:54
Ty misiu też wcale święty nie jesteś. Po chodniku jazda a można było normalnie wjechać na miejsce, pieszy na przejściu a Ty mu prosto przed nosem. Nie przejechałeś mu po palcach?
Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 369 Skąd: KR
Wysłany: 2018-03-08, 21:52
Film pierwszy, cóż wyjeżdżasz z miejsca postojowego....
Drugi - wymuszenie pierwszeństwa na pieszych, jazda wzdłuż przejścia dla pieszych, jazda po chodniku, kiedy można było po Bożemu wjechać na miejsce dla inwalidy. I kto tu jest nerwowy?
Masz szczęście, że drogówka tego nie widziała, choć ślad w necie jest 😁
Po mojemu prawko do zostawienia w miejscu, gdzie zostało wydane.
_________________ miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: XII 2016
Wysłany: 2018-03-09, 07:31
filmiki jak filmiki, ale komentarze kierującego typu "gdzie się pcha stary dziad" są naprawdę bezcenne:-)
apeluję, by tego tematu nie niszczyć - to jest piękny skansen. Wiem, zasady forum, elementarna kultura etc., to wszystko jasne - ale możemy sobie może pozwolić na taki jeden, malutki, maluśki wyjątek?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum