Wysłany: 2018-03-26, 04:13 Lodgy - mocowanie kanapy i osobnych foteli 3 rzędu
Czy ktoś ma zdjęcie podłogi bez wykładziny od strony bagażnika najlepiej wersji 2017 (bo nie wiem czy się coś nie zmieniło w stosunku do 2017 i do 2018).
W sobotę sprzątałem moje 7 osobową lodgy i ku mojemu zdziwieniu na wykładzinie w bagażniku wyczułem tak jakby wytłoczenia na fotele osobne jak to jest w wersji 2018, więc być może wystarczyło by dokupienie mocować i foteli mam wersje 6 osobową.
Miejsca te są w sumie tak umiejscowione jak w wersji 2018.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2949 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-03-26, 07:06
Najprawdopodobniej sa to uchwyty do foteli.
Najprosciej odslonic podloge i zobaczyc. Nawet jezeli masz uchwyty na fotel/kanape to i tak nie masz pasow zamontowanych, no i w dowodzie 5 miejsc.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ale w dowodzie masz 5 osób, jak zamontujesz dodatkowy fotel i weźmiesz dodatkowego pasażera to duże prawdopodobieństwo, że policjant cię zabierze DR i wlepi jeszcze mandat.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Michele, ilu osobową masz w końcu lodgy? Bo najpierw (w pierwszym poście) piszesz o 7 osobach, po czym po chwili dodajesz, że chcesz zamontować fotel, by mieć 6-osobową.
Kurcze jest szansa. U Zięby w Katowicach dowiedziałem się, że nie ma problemu z fotelem, całość do złożenia nawet w kolorze tapicerki, jaki mam. Jedyny problem, to musiałbym sprawdzić płytę podłogową pod uchwyty, czy uda się zamontować, jeśli tak, to można się zabierać za upgrade auta.
Ja w końcu dzisiaj zadzwoniłem do Dyszkiewicza w Konstancinie z pytaniem czy jest opcja z wymianą tylnej kanapy na pojedyncze siedzenia ale usłyszałem tylko potok problemów od że generalnie to oni nie zajmują się w ogóle przeróbkami, potem że muszę się sam zorientować czy pojedyncze siedzenia są do dostania, że do centrali Dacii mam dzwonić dopytać jak to ew wpłynie na gwarancję a na końcu doszło do tego żebym się dowiedział na stacji kontroli pojazdów jak taką wymianę zalegalizować i czy ma wpływ na homologację ....
Także mi na razie się odechciało przeróbki ale może jednak ktoś już zgłębił temat tylko zapomniał się pochwalić
tyle ile umiałem temat ogarnąć, to niestety ale wygląda na to, że podłoga ma wyprofilowanie w miejsce nowych uchwytów, więc raczej się nie da zmienić. To tak wygląda na ile mogłem w salonie podglądnąć. Musiałbym rozkręcać tapicerkę, a na to mi nie pozwolą.
Jedna opcja, to jeszcze sprawdzić po vinie, czy podłogi się różnią pod tylne siedzenie. Jeśli nie to raczej powinno pasować.
Fotele do zamówienia, ale jak przyjdą, to należy je sobie samemu poskładać (osobna tapicerka, gąbka, stelarz itd...). Koszt około 1500zł, ale nie pamiętam, czy za jeden, czy za oba + uchwyty do montażu.
Ogólnie jeśli uchwyty by pasowały pod to co teraz mamy, to z homologacją nie ma problemu, bo wszystko jest homologane, części itd..., gorzej jak masz rzeźbić.
Najbardziej interesujące dla nas jest sposób montażu środkowych haków, których daćki nie mają. Na oko wygląda, że w mojej daci brakowałoby by miejsca na nie między ryflami, ale może się mylę.
Czy na forum jest ochotnik, to weryfikacji i zrobienia nam zdjęcia z metrem, jak to pod wygładziną u niego wygląda? Albo by zapodał VIN, to sobie w serwisie bym porównał.
Aha, haki zewnętrzne są przesunięte bardziej na zewnątrz. Dodatkowo widzę, że śruby z haków są dostępne pod samochodem, więc jakbym chciał montować to nie wiem, czy nie musiałbym otworów wiercić, ściągać butli z gazem. Więc sporo roboty by było.
Wysłany: 2019-02-15, 16:40 Lodgy - kanapa lub osobne fotele w 3 rzędzie
Ponieważ pojawił się konkretny silnik do tego autka (1.3tce 130) to zacząłem o nim ponownie myśleć.
Patrząc na testy w internecie jedne lodzie mają z tyłu w 3 rzędzie taką małą kanapę 2 osobową (rozwiązanie wg mnie marne) a inne 2 osobne wyjmowane fotele (dobra koncepcja). Jak to jest, skąd te różnice?
W cenniku nie ma jeszcze wersji z silnikiem 1.3tce, czy może czegoś nie widzę...?
W Niemczech już jest, ok. 2 tys euro droższa niż 1.6sce. Więc pewnie na dniach i u nas będzie.
Ps. Jak to jest ze słynnymi w testach Dacii niezbyt sztywnymi ("bujającymi sie") fotelami zwłaszcza kierowcy? Rumuni/Francuzi ogarnęli jakoś ten temat?
Aktualnie czekam na odbiór Lodgy 7 pax,dwójka z tyłu dzielona 50/50 oparcie i siedzisko z możliwością wyciągnięcia każdego z nich bez dodatkowych opłat.
Wersja Techroad.
Te 2 osobne fotele w trzecim rzędzie to dobra rzecz - mieści się 6 osób i sporo bagażu gdy wyjmie się jeden z foteli.
Właśnie tak by mi to pasowało. Do tego niebawem porządny silnik i jest ciekawy temat. Jedynie te plastiki bolą i muszę się z tematem psychicznie zmierzyć Zobaczymy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum