No bez przesady... Zamknięty olej i przechowywany w normalnych warunkach będzie na 100% zdatny do użytku kolejnego roku. To nie mleko. Rozumiem, jakby miał stać kilka lat...
Ja regularnie dokupuję baniak 5 litrowy ale zawsze z poprzedniego roku zużywam resztkę ok. 1 litra, która została z poprzedniej wymiany.
W tej kwestii praktycznie potwierdzili, że resztka oleju może stać ekstra rok - do kolejnej wymiany.
Jednocześnie proponuję o takie tematy pytać niezależnego chemika, a nie "przedstawicieli marki Castrol". Zamknięty szczelnie pojemnik z ograniczonym dostępem światła, tlenu i promieniowania UV przechowywany np. w chłodnej piwnicy gwarantuje utrzymanie parametrów oleju, zapewne znacznie dłużej niż rok. Producentowi mimo wszystko zależy na regularnej sprzedaży i opróżnianiu swoich magazynów.
W megane 1 1,4 16v lałem olej syntetyczny Elfa kupowany na znanym portalu aukcyjnym w okazyjnych cenach.
Najczęściej był to olej wycofany ze sklepów po terminie przydatności do użycia. Mogę tylko potwierdzić że silnik K4J jest niezniszczalny, na "tanim" oleju i polskich filtrach (wymiana co rok), Zrobił około 200tyś w eksploatacji typowo miejskiej. Silnik w zasadzie przy odsprzedaży auta był jedynym jego elementem któremu nic nie dolegało, ubytki oleju od wymiany do wymiany na bagnecie niezauważalne. Do roboty za to była belka skrętna i prace blacharskie ( auto było przytarte z każdej strony łącznie z dachem, ale rdzewiało ledwie w jednym miejscu przy wlewie paliwa).
Jeśli jest pewność że olej jest oryginalny to nie ma się co bać tylko lać, ważne jest aby co rok lub ~15tyś km wymienić olej i filtr oleju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum