Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-06-03, 11:35 Wyświetlanie obrazu z kamer przy większej prędkości
Kojarzycie może czy za pomocą ddt4all jest możliwość zwiększenia limitu prędkości, przy którym można mieć podgląd z kamer Multiview w DD2? Normalnie działają mniej więcej do prędkości 20 km/h, potem się wyłączają. A chodzi o to, żeby działały przy większych prędkościach.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Czyżbyś chciał się chować pod kierownicą i jeździć na kamerze, zacząłeś się obawiać bo ktoś na Ciebie zaczął nalatywać( no wiesz ten którego nicka nie podam)
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-06-04, 19:54
Niech sobie nalatuje, jak ma takie potrzeby. Wiem, gdzie mieszka. Bardziej chodzi o mojego syna, bo strasznie go te kamery jarają i ciekaw jest jak by to wyglądało przy większej prędkości.
Ewentualnie sam poszperam.
U mnie też się zastanawiano nad wyłączeniem funkcji - wygaszania obrazu z kamer w zależności od prędkości, ale poprzez wyłącznik na pin 13. Nie wiem czy by to zadziałało, bo nigdy nie spróbowano.
Wysłany: 2019-06-05, 08:48
Mam rejestrator z małym wyświetlaczem idealnie schowany za środkowym lusterkiem. A duży wyświetlacz by mi zasłaniał.
Ciekaw jestem po prostu, czy z fabrycznymi kamerami jest możliwość zrobienia jakiegoś tuningu.
A ja się podłączę: trochę mnie też wkurza mały limit prędkości, przy którym kamery się wyłączają i brakuje mi funkcji, którą opisałbym tak: włączam kamery "na stałe", przy czym po przekroczeniu zadanej prędkości się one wyłączają, a po zmniejszeniu prędkości poniżej tego progu znów się włączają bez ingerencji kierowcy. Teraz jest tak, że sobie włączam kamerę, ale lekko przyspieszę, obraz znika i żeby znów się pojawił, to muszę szukać przycisku. Oczywiście, funkcję automatycznego włączania powinno dać się zdeaktywować, ale zmniejszyłaby ona mój stopień irytacji, gdy chcę kamerę, a ona przy 20 km/h co rusz się wyłącza.
Bo z założenia są to kamery parkingowe, które działają przy prędkościach parkingowych, a od kontrolowania drogi przy większych prędkościach jest przednia szyba. Jak ktoś ma kaprys ciągłej pracy kamery przedniej to niech szuka rozwiązania na własną rękę, tym bardziej, że kamera jest szerokokątna i przekłamuje odległość.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-06-05, 10:35, w całości zmieniany 1 raz
Przepraszam , ale to jest dla mojej przerzedzonej czupryny bez sensu - oglądać podczas jazdy na monitorze to samo , co znaczne lepiej widać bezpośrednio przez przednią szybę ? To może idźmy na całość i zamontujmy z przodu monitor 4K na całą szybę . Jeśli ktoś to odbiera jako złośliwość , to informuję , że tak miało być .
Ostatnio zmieniony przez EBmazur 2019-06-06, 06:13, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że chyba nikomu nie chodzi o posługiwanie się kamerą w czasie rzeczywistym w trakcie jazdy jak to ma miejsce np. w Mercedesie (nocne wspomaganie)
https://www.youtube.com/watch?v=l6DMidknVCo
ponieważ usytuowanie i wielkość ekranu MNe na to nie pozwala. Tak się jednak złożyło, że zastanawiałam się też nad możliwością zwiększenia limitu prędkości (@Belphegor, @Dracid) uruchamiającej kamerę (lub w ogóle odłączania funkcji dezaktywacji kamer). Dodatkowo w MNe jest fabrycznie ustawiony stosunkowo długi czasu aktywacji ekranu (też można to ponoć zmieniać). Po co te dywagacje ? U mnie idea polegała na tym, że np. podjeżdżając do skrzyżowania z trudnym widokiem na lewo/prawo można by jeszcze przed zatrzymaniem włączać kamerę(y) lewo/prawo i zatrzymując się (mocno zwalniając) - ledwie co wystawiając nos samochodu- sprawdzić możliwość przejazdu i prawie płynnie kontynuować jazdę. W fabrycznych ustawieniach to jest nie możliwe i wygląda to w tej chwili tak; samochód musi prawie stanąć by przyjąć komendę uruchomienia kamer(y), a następnie odczekać chwilkę na jej uaktywnienie i dopiero wtedy można sprawdzić na ekranie czy coś nie jedzie - to wszystko trochę jednak trwa.
Ja jednak (po kilkutygodniowej praktyce - @EBmazur tu ma rację) odstąpiłam od pomysłu takiego wykorzystywania kamer, ponieważ było to trochę niebezpieczne - ekran jest zbyt mały, nie jest umiejscowiony centralnie (jak np. w Mercedesie) i ponadto kamera nie pozwala na widzenie 3D, tak, że nie możemy łatwo ocenić szybkości najeżdżających pojazdów np. motocykl w odległości 30m to na ekranie pewnie 2-3 piksele, a jeżeli jedzie 60km/h to mamy go za ok 2 sek na masce jeżeli tych pikseli nie zauważyliśmy. Reasumując – nie polecam stosowania przedniej kamery 180° (widok w kształcie motylka) do obserwacji drogi w czasie zwykłego ruchu , ale przy włączaniu się na spokojnie do ruchu już jest to OK. Natomiast dla eksperymentów lub zabawy pasażerów może jednak warto wiedzieć jak jej funkcje dodatkowo modyfikować (nawet do pracy non-stop i spróbować wykorzystać jako np. rejestrator).
Wysłany: 2019-06-06, 08:54
EBmazur napisał/a:
Przepraszam , ale to jest dla mojej przerzedzonej czupryny bez sensu - oglądać podczas jazdy na monitorze to samo , co znaczne lepiej widać bezpośrednio przez przednią szybę ? To może idźmy na całość i zamontujmy z przodu monitor 4K na całą szybę . Jeśli ktoś to odbiera jako złośliwość , to informuję , że tak miało być .
Belphegor napisał/a:
Bardziej chodzi o mojego syna, bo strasznie go te kamery jarają i ciekaw jest jak by to wyglądało przy większej prędkości.
Przeczytaj dokładnie co napisałem. Poza tym moje auto ma cztery kamery i on się bardzo lubi nimi bawić podczas powolnej jazdy obserwując bocznymi kamerami jak np. omijam przeszkody. Dlatego jest ciekaw jak by to wyglądało przy dużej prędkości. Np. podgląd kamery tylnej podczas jazdy autostradowej.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1253 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-06, 09:31
Tutaj wersja na 4 kamery.
Monitor z podglądem , mapami i monitorem pojazdu jest na górze kokpitu, więc jest dobrze widoczny dla kierowcy. Moim zdaniem , jakaś alternatywa, dodatek do słabych funkcji MN1 i MNE1.
Wejścia są analogowe, więc można też wykorzystać kamerki istniejące w nowszych wersjach.
Odpadam - może jestem za stary , ale realny świat , nieprzetworzony przez najnowsze zdobycze ludzkiej pomysłowości , jest dla mnie znacznie ciekawszy . Zaspokajanie "jarania się " dzieci tez w moim odczuciu ma swoje granice . AMEN
Wysłany: 2019-06-06, 11:08
EBmazur napisał/a:
Zaspokajanie "jarania się " dzieci tez w moim odczuciu ma swoje granice
A komuś robię krzywdę w ten sposób? Czy może niech dzieciak ma bezpieczne zajęcie podczas jazdy, a nie gada, że mu się nudzi lub pyta, czy daleko jeszcze.
Co jest nierealnego w tym, że dzieciak chce sobie poobserwować drogę inaczej, niż przez okna auta? Zawsze to coś innego, niż dotychczas. To dalej jest realny świat, a nie gra, czy siedzenie na fejsie.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3986 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-06, 12:20
Belphegor napisał/a:
Is this screen from ddt4all?
Dla mnie to wygląda jak z fabrycznego programu CLIPA...
Przeglądając opcje MNE w ddt4all nie trafiłem na takie ustawienie gdzie byłaby podana prędkość w kontekście kamer. To jest raczej funkcja zewnętrznego modułu kamer 360*.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-06-06, 21:12
maugu napisał/a:
U mnie też się zastanawiano nad wyłączeniem funkcji - wygaszania obrazu z kamer w zależności od prędkości, ale poprzez wyłącznik na pin 13. Nie wiem czy by to zadziałało, bo nigdy nie spróbowano.
Raczej nie. MN pobiera jeszcze prędkość z GPS.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Raczej nie. MN pobiera jeszcze prędkość z GPS.
Heh :) Wyobraziłam sobie, że kol. Belphegorowi może łatwiej byłoby to sprawdzić nie poprzez odpinanie pinu 13 tylko poprzez uruchomienie kamery w DD przewożonym na lawecie, GPS wykaże prędkość, a sygnału z pin 13 nie będzie.
Eksperyment w stylu "Pogromców mitów"- pomijam sprawy BHP :)
_________________ Od f126p do Dustera
Ostatnio zmieniony przez maugu 2019-06-07, 07:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum