Odświeżam temat kontrolki wielofunkcyjnej. U mnie przy ok. 100.000 km zapaliła się w dzień po wymianie serwisowej olejów, filtrów itp. Zakładam, że spece z ASO nie wyzerowali serwisu w komputerze, ale mam pewien dylemat. Po zapaleniu się tej kontrolki przestały działać kontrolki "asystenta zmiany biegów". Czy to normalne w tej sytuacji? Miał ktoś podobnie?
Potwierdzam, że to to. ponoć pojawił się "błąd filtra gazu" wynikający z niewyzerowania licznika po wymianie. Tak czy siak, po 15 minut w serwisie wszystko jest już w normie.
Czy posiada ktoś wiedzę jak wyzerować serwis samemu? Strzeliło mi 100000, ASO już nie zamierzam finansować, a olej wymieniam we wlasnym zakresie. Świeci mi się kluczyk po odpaleniu i od niedawna żółty zygzak.
Jeśli nie samemu to ogarnie to jakiś mechanik poza ASO?
Resetowanie: aby wyzerować licznik przebiegu pozostałego do przeglądu, nacisnąć i przytrzymać przez około 10 sekund przycisk 2 lub 3; zwolnić przycisk, gdy informacja o przebiegu będzie wyświetlana w sposób ciągły.
(Przyciski 2 i 3 to te z prawej strony na kierownicy).
Resetowanie: aby wyzerować licznik przebiegu pozostałego do przeglądu, nacisnąć i przytrzymać przez około 10 sekund przycisk 2 lub 3; zwolnić przycisk, gdy informacja o przebiegu będzie wyświetlana w sposób ciągły.
(Przyciski 2 i 3 to te z prawej strony na kierownicy).
Nie mam licznika pozostałego przebiegu(nie mam takiej opcji w menu) kluczyk wyświetla sie tylko po przekręceniu klucza w stacyjce i za chwile gaśnie. Gdyby to było takie proste juz bym to zrobił dawno :P
Tak podciągnę temat - pacjent Duster 2018 po wykonanym przeglądzie 2 lipca. $ lipca autku skończył się roczek i 5 lipca pojawiło się takie zestawienie. Zaglądałem w instrukcję i jest tylko kasowanie informacji o przebiegu do przeglądu. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Pisze też w niej by trzymać przycisk 2 lub 3 około 10 sekund. Niestety nie pomogło i nie kasuje mi tej żółtej lampki z kluczykiem i info - wykonaj przegląd :( - nie chce mi się jechać do serwisu bo to z drugiej strony mojego miasta ale wkurzające to jest że najprawdopodobniej ktoś zapomniał to wyzerować.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Tak się chyba skończy. Ale to dopiero jutro bo kurcze od piątku nie miałem czasu zbytnio zając się tą sprawą - myślałem że w weekend sam to zmienię według instrukcji. Ale się nie udało się.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Cześć.
Dzisiaj podczas jazdy również i mi zapaliła się pomarańczowa kontrolka wielofunkcyjna (zdjęcie w załączniku do wiadomości).
Czytając powyższy temat można wnioskować, że problem może być spowodowany nie wyzerowaniem licznika przeglądu. Czy w moim przypadku też tak może być, skoro do przeglądu mam ustawiony licznik na jeszcze 7 100 km? Wyświetlony jest też samochodzik -> kluczyk, ale wydaje mi się, że zawsze był.
Dalej - zaobserwowałem po zapaleniu się tej kontrolki, że auto traci moc, raz przy 90km na godzinę, a raz przy 70.... odczucie raczej jakby komputer ograniczał jego prędkość (obroty bez zmian).
Auto ma 3 lata, kupione w kwietniu pół roku temu - wtedy był licznik ustawiany na 20.000 km.
Wyświetlony jest też samochodzik -> kluczyk, ale wydaje mi się, że zawsze był.
informacja ta zapala się , jak samochód wzywa do wizyty w serwisie , razem z tą lampką ostrzegawczą informuje , że minął termin lub przebieg przewidziany do wymiany oleju silnikowego
Wyświetlony jest też samochodzik -> kluczyk, ale wydaje mi się, że zawsze był.
informacja ta zapala się , jak samochód wzywa do wizyty w serwisie , razem z tą lampką ostrzegawczą informuje , że minął termin lub przebieg przewidziany do wymiany oleju silnikowego
Spokojnie:)
Jak wyżej napisałem: do przeglądu serwisowego, ustalonego podczas zakupu auta, licznik KILOMETRÓW wskazuje jeszcze do przejechania 7 100km.
Czy zapaliłaby mi się ta kontrolka, jeżeli mam jeszcze tyle km do przejechania?
Edit: Ok, jadę dzisiaj do serwisu.
Ostatnio zmieniony przez BastarPL 2019-10-07, 07:12, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3883 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-07, 08:59
BastarPL napisał/a:
Jak wyżej napisałem: do przeglądu serwisowego, ustalonego podczas zakupu auta, licznik KILOMETRÓW wskazuje jeszcze do przejechania 7 100km.
Czy zapaliłaby mi się ta kontrolka, jeżeli mam jeszcze tyle km do przejechania?
Przebieg przebiegiem... A czas? Jeśli mija rok od poprzedniego przeglądu to też się zapali.
Ok rozumiem.
Na 13:00 jestem umówiony to zobaczymy.
Jaki czas wklepany jest, tego nie wiem. Czy oznacza to (jeżeli to to), że co roku będzie w kółko to samo? Jest jakiś sposób aby się tego pozbyć bez jeżdżenia do serwisu?
Próbowałem to zresetować samemu ale zresetowałem jedynie kilometry z powrotem do 20kk :)
A więc zła wiadomość.
W moim przypadku to nie jet "nie skasowana serwisówka" tylko uszkodzony czujnik ciśnienia spalin.
ASO wycenia to na 1222 zł
22 7701177R
20 8744694R czarny
20 8744694R zielony
82 00 600 463 *4 szt
To, że auto na rękojmi to nic nie znaczy. Kierownik ASO Sopot twierdzi, że awaria mogła być powodem mojego stylu jazdy, zaniedbań i w ogóle to (czujnik) to część eksploatacyjna i muszę to zrobić z własnej kieszeni.
A co nie jest w samochodzie częścią eksploatacyjną, poza tym każdy kit dobry żeby pozbyć się niewygodnego problemu. Najpierw spychologia, a jak klient natrętny to gwarancja do bramy, a później się nie znamy.
. Kierownik ASO Sopot twierdzi, że awaria mogła być powodem mojego stylu jazdy, zaniedbań i w ogóle to (czujnik) to część eksploatacyjna i muszę to zrobić z własnej kieszeni.
Dobry żart... Auto na gwarancji, więc pisz do RP z reklamacją. Tak samo można powiedzieć że jak sprzęgło padło po roku to wina stylu jazdy. UPG padła po miesiącu i wina kierowcy, bo ma zbyt ciężką nogę...
Nie, po prostu nie. Walcz, bo ASO chce Cię wydymać. Czy w instrukcji obsługi jest napisane jak masz dbać o ten czujnik? Czy jest w ogóle coś o nim wspomniane? Nie jest! Niech udowodnią że usterka powstała w wyniku Twoich zaniedbań, bo mają taki obowiązek odmawiając naprawy w ramach gwarancji.
Ostatnio zmieniony przez telecaster1951 2019-10-07, 19:30, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 52 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1779 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-10-07, 20:16
Dobra brednia :D
Chyba jedynie uszkodzenie mechaniczne czujnika wyklucza naprawę gwarancyjną. Ewentualnie dolewanie jakiegoś świństwa do paliwa. Tak na chłopski rozum jak tu dbać o czujnik temperatury spalin? Jak za ciepłe spaliny lecą to łapać to butelki czy jak?
Hej.
Dzisiaj ponownie zapaliła mi się ta sama kontrolka, czujnik wymieniany w listopadzie, czyli podziałało 7 miesięcy.Objawy identyczne jak poprzednio, nie podpowiada zmiany biegów, traci moc, nie chce przyspieszać, 70-90km na godzinę to max, co mogę wyciągnąć (ale też na siłę nie próbuję więcej).
Różnica jednak taka, że wtedy świeciła tylko kontrolka wielofunkcyjna, teraz zapala się również check engine...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum