Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-27, 09:59
rolka, serdeczne podziękowania za opis. Równie duże podziękowania dla kolegów Anioła oraz d3mol3k
Wreszcie się za to wziąłem. Uwolniłem nawigację programem, podmieniłem mapy ręcznie i wszystko śmiga.
Pozdrawiam i szerokości!
Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2019-07-19, 12:56
Panowie zapewne jesteście przed tym co mnie spotkało.
Podobno wszystkie pendrive kopiują cała zawartość MNE, a (JasPika) usuwa zawartość MNE następnie wgrywajac nowe mapy.
Problem jest inny, te programy dopisują kolejne mapy do folderu NNG i cała pozostała zawartość w odpowiednie foldery.
Przy 6 aktualizacji map (różne warianty krajów + aktualizacja) tym sposobem, wywala błąd :
Widok NNG
Aby ogarnąć aktualizacje musiałem wejść w Windowsa i usunąć ręcznie mapy, co dziwne wszystkie mogłem wywalić, bez żadnego problemu, nawi reaguje bez problemu i pokazuje faktycznie tylko te mapy co ma.
Dziwna sprawa
Ostatnio zmieniony przez sasio 2019-07-19, 12:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4016 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-19, 13:23
sasio napisał/a:
Problem jest inny, te programy dopisują kolejne mapy do folderu NNG...
Można to sprawdzić z poziomu Menu nawigacji- jeżeli jest kilka wersji map, to wszystkie duplikaty są tam widoczne. Osobiście nie potwierdzam takich problemów.
Raz się z tym spotkałem ale wgrywając nowe mapy i pozostałe składniki sposobem Romana. Wydaje mi się że powodem była różnica w nazwach map starych na MNEvo i tych nowych wgrywanych. Też musiałem usunąć stare mapy ręcznie.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Wysłany: 2019-07-21, 11:39
paul7 podobno wg JasPika nie można usuwać ręcznie map bo mapy widoczne w programie są niby nie usuwalne, a jak je usuniesz to znaczy że coś uwalone jest w oprogramowaniu - tak mi mówił JasPik.
Inna sprawa, zauważcie że zmodyfikowane oprogramowanie 9.1.3 gdy w nawigacji damy gromadzenie informacji o urządzeniu (tak jak aktualizowaliśmy mapy po raz 1szy przez ToolBox), odpalenie programu powoduje że nie widzi pendrive z treścią zgraną.
Zgranie danych z nie łamanej nawigacji powoduje normalną pracę ToolBoxa
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1269 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-21, 14:54
Jako bezpieczny używam zawsze dodatkowo dBoot. Opisany już lata temu.
Wiadomo, wszelka podmiana odbywa się przy wstrzymaniu procesu programu nawigacji, czyli pliki nie mogą być "podłączone " do programu. Dogrywanie może już odbywać się inaczej, bo program ich jeszcze nie zeskanował. Uwaga jas_pik oczywiście celna.
Co do zgrywania na pena w procesie toolbox, to o ile pamiętam , zgrywa obraz "posiadania" zawartości MN. Ale chyba nie zwraca uwagi na to, czy program nawig, był uwalniany. Sprawdza jego wersję.
Wysłany: 2019-07-21, 20:27
Hmm dziwne to.
Wkładam do siebie pendrive, zgrywa dane, wrzucam pedzia do kompa i komunikat „Nie wykryto USB”. Próba na 5 różnych pendrive i to samo.
Captur bez złamanego MNE na tych samych pendrive i smiga
Potwierdzam uwagi kol. Sasio
Uwolnione MNE w wersji 6.0.4 z nakładką Jas_pik , zrobiony odcisk na USB , program Toolbox nie widzi USB , testowane na różnych pendrive , oczywiście nie jest to problem
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1269 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-22, 14:53
Ciekawe..., trzeba by zobaczyć czy uwolnienie nie zmieniło wpisów w plikach systemowych, szczególnie identyfikacji MNE. Bo później ToolBox porównuje je każdorazowo.
Na swoim MNE nie sprawdzę ,bo mam tylko kopię plików zrobione po uwolnieniu ( radio reanimowane przez Jas_pik. W sumie gdy sprzęt jest uwolniony nie ma potrzeby korzystać z Toolbox . Wyjątek wersja 9.1.3 i poprawki
W sumie gdy sprzęt jest uwolniony nie ma potrzeby korzystać z Toolbox .
Potwierdzam
Robson68 napisał/a:
Wyjątek wersja 9.1.3 i poprawki
Nie potwierdzam.
A to dlatego że zazwyczaj wersje "uwolnione" sa pozbawione błędów wersji oryginalnych.
Bo uwolnienie to tylko u niektórych ( zazwyczaj u kolegów ze wschodu) podmiana samego pliku nawigacji "nngnavi.exe".
U mnie zazwyczaj jest to powiązane z wymianą również pliku NK.BIN oraz plików zależnych w których dokonuję pewnych zmian - poprawiam fabryczny sot
Pewnie , dlatego Toolbox nie czyta pewnych uwolnionych nawigacji a inne czyta ( inne zmiany w oprogramowaniu ) . Jedno jest pewne mając uwolniony program nic ciekawego nie znajdziemy na oficjalnej stronie , bo każda nowa wersja softu jedno naprawia a drugie psuje
Model: Trafic
Silnik: 1.6 dCi
Rocznik: 2016
Wysłany: 2019-08-26, 18:55
jas_pik napisał/a:
darthklu napisał/a:
Wlaczam Micom Config. Program sie włącza ale po chwili niestety jak zaczyna ładować pasek to od razu mam restart radia..
Micom czy Dmicom ?
Wejdź kodami testowymi.
Nie mam działającego dMicma na wersję 9.1.3
ok weszło kodami. ale dziwne bo pare dni temu ustawiłem pole RVC z off na RVC ale opcji kamery w ustawieniach radia dalej nie było. Dziś jednak zadziałało. Dzięki.
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-09-26, 11:54
No i próbuje wgrać nowe mapy i nie mogę skasować starych. Ani map, ani poi, ani speedcam. Udało się tylko skasować stary plik z budynkami 3D i wgrać nowy. Reszta starych z pozostałych folderów nie chce się skasować. Mogę tylko wgrać nowe. O co chodzi? Paul7 pisał coś o wstrzymaniu procesu nawigacji. Ale jak to zrobić? Uruchomiłem auto i od razu wziąłem się za podmianę plików. Nawi nie włączyłem.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum