Chleb też drożeje, a jakoś ludzie nie stracili zainteresowania.
Jak widzisz, można się przerzucić na bułki.
Tipo "bieda edyszyn" w ciągu jakiś 1,5 roku szło tak: 42600 => 43200 => 44900 => powyżej 48000 z częstymi promocjami w okolicach 45000 (np. wyprzedaż rocznika).
Oczywiście proporcjonalnie wyższe konfiguracje też nie taniały...
W efekcie z hurraoptymistycznego początku nagle stał się sprzedażowym średniakiem.
Duster będzie tak długo hitem, jak długo pozostawi bezpieczny bufor cenowy poniżej np. Vitary.
Jak będzie zbyt szybko drożeć, to Renault może się zdziwić...
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 933 Skąd: EL
Wysłany: 2019-11-22, 16:21
To porównanie popytów na auta i chleb jest nietrafione. Dwa różnego typu dobra w sensie ekonomicznym - dwie różne elastyczności. Popyt na drożejące auta jest bardziej elastyczny, a na chleb - bardziej sztywny. Nie musimy jeździć, ale musimy jeść.
vitara na 2020rok 1.4 t 140KM 6mt 4wd w bieda wersji paroma akcesoriami 95 tyś
duster w full 1.3 150 KM 6MT 4wd w full opcji 83 tyś
ja już zacząłem się zastanawiać
Nie wiem czy żartujesz czy nie...
...ale Duster Comfort 1.0 zaczyna się od 55600, a Vitara Comfort 1.0 zaczyna się od 60900 w aktualnej promocji (normalnie 64900).
Niech teraz jeszcze Dacia porządnie przyszaleje z ceną...
A przypomnę, że 1.6 Comfort było całkiem niedawno poniżej 52kzł.
ale ale ty patrzysz na goły cenik a ja już skalkulowane samochody pod siebie gdzie suzuki akcesoria to znacząca cześć ceny
a o silniku 1.0 przemilczę bo mam 0.9 w sandero ale dusterze to już żart
Marka: Peugeot
Model: 206
Silnik: 1.1 Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Kwi 2017 Posty: 410 Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-11-23, 10:29
[quote="Fruxo"]ale ale ty patrzysz na goły cenik a ja już skalkulowane samochody pod siebie gdzie suzuki akcesoria to znacząca cześć ceny
Ceny akcesoriów w Suzuki są kosmiczne ale nie patrz na ceny w katalogu lub konfiguratorze. Ja jak zamawiałem samochód to wg katalogu akcesoria by mnie wyszły ok. 5tys. a po rabatach od dealera zapłaciłem ok.800 zł plus montaż gratis. W przypadku Suzuki najlepiej wybrać się do salonu i tam konfigurować auto. W przypadku akcesoriów sprzedawcy mają duże pole manewru. Ja w swoim mieście byłem w dwóch dużych salonach i tam nie dostałem dobrej oferty na auto jak i akcesoria natomiast w najmniejszym salonie nie było problemów
na stronie już nowe ceny Lodgy (cennik jeszcze stary)
TCe 100 +1500zł
TCe 130 +3500zł
dCi 95 +500zł
i na koniec ciekawostka
dCi 115 - 2100zł
tak tam jest minus różnica pomiędzy stepwayem Tce130 a dCi115 spadła z 8000 na 2400 zł
Ostatnio zmieniony przez alojz1 2019-11-25, 22:44, w całości zmieniany 1 raz
Ceny Lodgy były tylko przez chwilę,
Za to teraz ciekawostka bo jest w konfiguratorze nowa wersja limitowana SL celebration taki techroad tyle że zamiast czerwonych dodatków ma niebieskie, inną tapicerkę i nie ma czujników cofania cena w porównaniu z techroad + czujniki
TCe 130 + 4300 zł
Dci 115 - 1400 zł
Słabo, że pasy bezpieczeństwa nie są niebieskie. Bardzo fajnie się prezentują, w rodzinie jest Logan z takimi pasami. Szkoda, że outdoora nie wypuszczali z pomarańczowymi .
Ostatnio zmieniony przez kicpra 2019-12-20, 19:24, w całości zmieniany 1 raz
chyba zdecydowałem się na Dacię Lodgy 1.5 dCi 115 KM, wersja Stepway. Auto będzie na zamówienie.
W salonie powiedzieli mi, że w nowym roku zrównają się ceny benzyny i diesla. Benzyna znacznie w górę, a diesel minimalnie w dół (1000 - 1500 zł według słów sprzedawcy).
Nie wiem czy czekać na nowy cennik, czy zamawiać jeszcze w grudniu? Ma ktoś wiarygodne informacje? No i w ogóle kiedy ten nowy cennik wejdzie, na początku stycznia.
Wiem, że to trudne pytania i może jeszcze teraz nic nie wiadomo, ale liczę na jakieś przecieki.
vitara na 2020rok 1.4 t 140KM 6mt 4wd w bieda wersji paroma akcesoriami 95 tyś
duster w full 1.3 150 KM 6MT 4wd w full opcji 83 tyś
ja już zacząłem się zastanawiać
Jestem po zamówieniu takowej wersji. Ceny w Krakowie zaczynały się od 80,5 tyś ( gdzie zachciałem gratisu i dostałem montaż haka i wycieraczki gumowe)
Potem przesłałem tą ofertę do Warszawy i zaproponowali mi cenę 79 tysi
Mam tam wszystko plus hak i gumy.
W salonie przy zamówieniu w tym roku, otrzymujesz gwarancję ceny więc podwyżki 3100 nie ma.
W 2020 nie będzie tak fajnie, natomiast wszystkie auta drożeją.
No i jest nowy cennik. Duster 4x4 Prestige startuje od 77500 za TCe lub 78400 za dCi. Doliczyć do tego dodatki i wychodzi fiu fiu. Ufff jakim jestem szczęśliwcem z ostatnim wychodzącym SCe :)
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2020-01-09, 11:27
GRL napisał/a:
Zdecydowanie nie podoba mi się brak jakiejś sensowniej wycenionej wersji 4x4 do zarzynania po bezdrożach - trzeba wydać minimum 70kzł.
Smuteczek...
Jak kupowałem w 2010 to było to 60 tyś - sama dopłata za 4x4 wynosiła 10 tyś a więc biorąc pod uwagę skumulowaną inflację jest to ta sama kwota - po prostu przez te lata była nieustannia promocja a teraz wróciło do normy
Inna sprawa, że warto się zastanowić, czy ktoś naprawdę potrzebuje tego 4x4 z najmocniejszym silnikiem. Jednym słowem jeśli Cię nie stać to nie kupuj, a jak stać to co marudzisz.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2020-01-09, 14:09, w całości zmieniany 1 raz
Spójrz w nowy cennik. Tam jest tylko wersja 4x4 tylko z silnikiem dci oraz 1,3 benzyna w wersji comfort i prestige. Realnie więc trzeba wydać ponad 70 tyś. PLN za najtańszą wersję z napędem 4x4. Nie wiemy czy w późniejszym czasie będą dostępne tańsze wersje z napędem 4x4 ale dyskutujemy o obecnym cenniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum