Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady i cenne sugestie! Po długich namysłach ostatecznie w grze zostaje tylko Berlingo i Rifter - ponieważ są to bliźniacze konstrukcje, zdecyduje cena i wyposażenie, jakie uda się ostatecznie wynegocjować.
Też rozważałem Berlingo/Rifter/Combo/Proace City. Jednak tam nie ma nawiewu na drugi/trzeci rząd siedzeń. To dla mnie jest problem nie do przejścia, nawiew musi być.
Może w nowej Toyocie będzie ten nawiew?
A wygląd w środku moim (subiektywnym) zdaniem nie jest lepszy niż w Lodgy.
Tak więc póki co w grze pozostaje jedynie Lodgy.
No i różnica w cenie jednak duża. Lodgy (Stepway, 1.5 dCi 115 KM) mam za ok. 70k zł, a najtańszy z czworaczków (z podobnym silnikiem i wyposażeniem) za minimum 95k zł. To jednak duża różnica.
Jednak tam nie ma nawiewu na drugi/trzeci rząd siedzeń. To dla mnie jest problem nie do przejścia, nawiew musi być.
Hmm, Golf jest pierwszym moim autem, który ma takie nawiewy.
A mimo to moja luba siedząc z tyłu w każdym aucie darła się na mnie "przykręć tę klimę, bo mi tutaj zimno!"
Nie wiem, może to ona jest dziwna... teściowa ostrzegała...
marwojc napisał/a:
No i różnica w cenie jednak duża. Lodgy (Stepway, 1.5 dCi 115 KM) mam za ok. 70k zł, a najtańszy z czworaczków (z podobnym silnikiem i wyposażeniem) za minimum 95k zł. To jednak duża różnica.
Mamy grudzień.
Za kilkadziesiąt dni cennikowe różnice pomiędzy Lodgy 2020 a Berlingo 2019 spadną o połowę.
Ostatnio zmieniony przez GRL 2019-12-23, 17:37, w całości zmieniany 1 raz
Hmm, Golf jest pierwszym moim autem, który ma takie nawiewy.
A mimo to moja luba siedząc z tyłu w każdym aucie darła się na mnie "przykręć tę klimę, bo mi tutaj zimno!"
Nie wiem, może to ona jest dziwna... teściowa ostrzegała...
U mnie odwrotnie. Kierowcy jest za zimno, pasażerom z tyłu za gorąco.
GRL napisał/a:
Mamy grudzień.
Za kilkadziesiąt dni cennikowe różnice pomiędzy Lodgy 2020 a Berlingo 2019 spadną o połowę.
Lodgy zdrożeje czy Berlingo stanieje? A może jedno i drugie naraz?
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1806 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-12-23, 21:39
Chyba wszystkie tak mają. Jak jechałem gdzieś dalej z moją była to ja na dwustrefowce 20-21 a ona 24 :D w lato to wiało tam ciepłym. Ale co zrobisz jak jej zimno było.
Ostatnio zmieniony przez toka93 2019-12-23, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
Ustawiam nawiewy tak by nie wiały prosto na mnie, tylko wychładzały powietrze wokół mnie.
Oczywiście. Wianie zimnym po twarzy nie jest przyjemne, ale ja jestem ciepłolubny. W lato, jeśli jest poniżej 35 stopni, to w zasadzie klimy nie używam. Co innego jesienią, zimą - wtedy się bardzo przydaje.
A jeśliby w Lodgy część nawiewów z przodu zamknąć, to siła wiania z tyłu znacząco wzrośnie? Próbował ktoś takiego eksperymentu?
GRL napisał/a:
W Dacii w ramach wyprzedaży rocznika dostaniesz co najwyżej darmowe zimówki.
U konkurencji rabaty nawet po kilkanaście tysięcy.
Ale wyprzedaż już trwa od jesieni i są spore rabaty. Nie sądzę aby w lutym, marcu były większe. Ale mogę się mylić, bo nowe auto kupuję pierwszy raz w życiu.
Czyli jednak były (albo są) Riftery z nawiewem na tył. Jeśli tak, to muszę zweryfikować swoje plany odnośnie zakupu Lodgy... A skoro Rifter ma to może Toyota Proace City również...
Jechałem rifterem z nawiewem na tył w konsoli na jeździe próbnej, a w Berlingo się nad nim zastanawiałem coś koło 2000 zł kosztował ale teraz go nie widzę w cenniku może chwilowo a może na stałe :/
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1806 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-12-25, 10:52
alojz1 napisał/a:
Jechałem rifterem z nawiewem na tył w konsoli na jeździe próbnej, a w Berlingo się nad nim zastanawiałem coś koło 2000 zł kosztował ale teraz go nie widzę w cenniku może chwilowo a może na stałe :/
2 tysiące złotych za nawiew na tył w takim samochodzie
W moim poprzednim fiacie stilo 15 lat temu było to w standardzie nawet w najuboższej wersji, tak samo w mojej obecnej cromie. A niby fiat to tanie auto dla ludu
Dla potomnych,
w cenniku Berlingo od lipca 2019 była opcja
- kontrola centralna z schowkiem i gniazdem USB (dla klimy manual)
oraz
- kontrola centralna z regulacją klimatyzacji dla Rzędu 2 (tylko razem z klimą automat)
i ta opcja kosztowała od najtańszego Live 4700 zł / Feel 2300 zł / Shine (w standardzie klima automat) 1200 zł
Regulacja polegała na dwóch guzikach + oraz - i wyświetlaczu siły nawiewu
w cenniku od listopada 2019 obie opcje "wyparowały"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum