Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3809 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-08-30, 10:31
W tym temacie, w ramach ciekawostki- w najnowszych egzemplarzach Renault Logan Stepway czy Renault Dokker Stepway w Rosji, pojawiły się nowe wyświetlacze komputera pokładowego. Powrócono do wskaźnika temperatury silnika w formie pionowych cegiełek- po lewej stronie, symetrycznie do wskaźnika poziomu paliwa.
Ciekawe czy ta wersja trafi też do Dacii...
Komputery_Rosja.jpg
Plik ściągnięto 155 raz(y) 86,77 KB
Zegary_Rosja.jpg
Plik ściągnięto 124 raz(y) 230,83 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-08-30, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3809 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-26, 14:49
effesse72 napisał/a:
Now I have to study hard for implement the Temp of Coolant of Engine (I don't like the little vertical bars)
Is this your picture? This screen is inactive in our Dacias. I would like to know how to enable this vertical indicator ... There is such an option in DDT4ALL, but unfortunately it is also inactive.
Now I have to study hard for implement the Temp of Coolant of Engine (I don't like the little vertical bars) and 4WD Inclination Data, if it will be possible
Is this your picture? This screen is inactive in our Dacias. I would like to know how to enable this vertical indicator ... There is such an option in DDT4ALL, but unfortunately it is also inactive.
4x4 indications will not be in Sandero. Only Duster has the module needed to read the slope
Yes Dymek, it is my car see this link for trying your-self , keep ENABLED the best Antivirus you have!
Wysłany: 2020-01-27, 08:34
Niestety- tak jak pisałem wcześniej- nie udaje mi się tego włączyć. Próbowałem z tym ćwiczyć już 2 lata temu.
U mnie pozycje w "Cluster TDB" mają inne nazwy. Niezależnie którą z nich wybiorę lewa część tej tabeli "Configuration 2" (czyli kolumna "Read") jest czerwona- nie odczytuje bieżących ustawień. Zapis jest również niemożliwy. Czyli "Configuration 2" nie działa, ale zakładka "GENERAL CONFIGURATION - SCREEN 1" działa bez problemu- włączałem tam już ekran z zegarkiem.
Może nowsze liczniki mają inny soft...?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-27, 09:17, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2020-01-27, 09:20
buladag napisał/a:
Sprawdź z boku wersją którą masz tam do wyboru. U mnie na wersji 5 wywalało błąd na czerwono natomiast poszło bez problemu na wersji 4.9.
Sprawdzałem każdą wersję... Jaka jest u Ciebie pełna nazwa tej pozycji z 4.9?
U mnie jest "CLUSTER_x52_X67_X79_X92_v4.9"- na pewno nie jest to taka krótka nazwa jak te podawane w opisie na linkowanej stronie, czyli "CLUSTER v4.9".
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-27, 09:40, w całości zmieniany 2 razy
Oj niestety nie pamiętam aktualnie rozłożyła mnie grypa bez podpinania do auta chyba nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić. Maby effesse72 know which version he choose?
Oj niestety nie pamiętam aktualnie rozłożyła mnie grypa bez podpinania do auta chyba nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić. Maby effesse72 know which version he choose?
I think the best is doing at first a search for the installed ECUs in DDT4ALL then choose the correct Cluster TDB. This evening I will try to use again the Wi-Fi OBD2 Interface because I need to turn off the External Temp and the Clock on the BC and I will check if the menu CLUSTER is v5.0, for example. Best regards, Stefano.
Ostatnio zmieniony przez effesse72 2020-01-27, 13:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-01-27, 15:36
Na niemieckim forum jest info, że temperaturę cieczy chłodzącej daje się aktywować dla liczników w wersji "14" (nie wiem jak to sprawdzić)- wyprodukowanych od września 2017. Mój licznik może być starszy.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-27, 15:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-01-28, 09:27
effesse72 napisał/a:
I think the best is doing at first a search for the installed ECUs in DDT4ALL then choose the correct Cluster TDB.
It won't work on my Sandero 2017. In DDT4ALL you can see that he is looking for five ECUs, including one CLUSTER TDB. This can be seen in the search line at the bottom of the screen. But after searching, the CLUSTER TDB found is not displayed, so it cannot be selected. All CLUSTERs permanently visible in DDT4ALL for Sandero II do not allow turning on the coolant temperature option. In "Configuration 2" all options are inactive.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-28, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
Ja nigdy nie wyszukuję, tylko wybieram ręcznie Lodgy i dalej to co tam potrzebuję. W tym przypadku do wyboru były dwie wersje i na 4.9 się zaprogramowało. Ddt4all używam tego pełnego, nie tylko obciętego dla Dacii bo w tym dla Dacii nie mogłem np. aktywować zegarka.
Wysłany: 2020-01-28, 09:45
buladag napisał/a:
Ja nigdy nie wyszukuję, tylko wybieram ręcznie Lodgy i dalej to co tam potrzebuję. W tym przypadku do wyboru były dwie wersje i na 4.9 się zaprogramowało. Ddt4all używam tego pełnego, nie tylko obciętego dla Dacii bo w tym dla Dacii nie mogłem np. aktywować zegarka.
No zgadzam się. Też używam pełnej i chyba ostatniej wersji DDT4ALL. Jednak próbowałem wyszukać i efekty są takie, że akurat podczas wyszukiwania pojawia się na dole info w rodzaju, że "Cluster TDB nie jest w 100% zgodny" i wyszukanego licznika w ogóle nie wyświetla. Przyjmuję więc, że jest tak jak podano na forum Dacianer.de- opcja nie działa w licznikach starszych niż wrzesień 2017. Mam samochód z grudnia więc może się to zgadzać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum