Siemanko. Ostatnio zmieniłem telefon na taki z Android 10 i po połączeniu z MNE przez BT lub USB nie ma internetu? Przy znaczku WiFi wyskakuje to ! Co i gdzie zmienić, aby było OK
.... po połączeniu z MNE przez BT lub USB nie ma internetu? Przy znaczku WiFi wyskakuje to ! ...
Ale co ?
"!"-Wykrzyknik. Coś odcina mi internet. Pytanie co?
W starym telefonie można było w aplikacji AA z apk bodajże w pierwszym ustawieniu to zmienić. Tu jakby tego nie widzę .........
Generalnie nowy telefon z Androidem 10 i własnymi ustawieniami, za każdym odpaleniem auta próbował automatycznie poprzez wifi łączyć się z kamerką viofo. Nieudana próba połączenia kończyła się blokadą neta nawet dla danych komórkowych, dlaczego? Nie wiem. Po wejściu w ustawienia odhaczyłem automatyczne łączenie i teraz hula
Pamiętam że jak sie łączyłem z OBD po WiFi to w Androidzie 10, telefon informował że ta sieć nie ma dostępu do Internetu i czy w związku z tym włączyć dane komórkowe. Od tego czasu włącza te dane komórkowe zawsze gdy WiFi nie ma dostępu do Internetu. U mnie dotyczy to Kamerki i OBD. Gdzieś w starszych Androidach trzeba było się nagimnastykować żeby tak to działało a tu sam zapytał.
posiadam telefon Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Po podłączeniu do systemu Media Nav Evolution za pomocą Android Auto telefon co jakiś czas się rozłącza. Dzieje się to w "losowych momentach". Czasem działa 25 minut a czasami nie będzie działał nawet 5 sekund. Na wyświetlaczu wyskakuje napis - urządzenie rozłączone. Nadmieniam, że nie ma to związku ze stanem naładowania baterii w telefonie.
Po aktualizacji Android Auto do najnowszej wersji telefon w momencie rozłączenia się wyświetla mi błąd Android Auto nr 16. Pogrzebałem trochę w internecie i wyczytałem że problem dotyczy sklonowanych aplikacji. Ja po wejściu właśnie w tą funkcję w telefonie stwierdzam, że wszystkie sklonowane aplikacje mam wyłączone.
i teraz: czy ktoś z Was przerabiał taki problem ? Można temu jakoś skutecznie zaradzić ? Zmiana telefonu mi się nie uśmiecha ponieważ ten jest nowy, a trochę słabo jak tak przydatna funkcja jak AA nie działa....
Wysłany: 2020-12-09, 00:56 Re: Media Nav Evolution
materwyx napisał/a:
i teraz: czy ktoś z Was przerabiał taki problem ? Można temu jakoś skutecznie zaradzić ? Zmiana telefonu mi się nie uśmiecha ponieważ ten jest nowy, a trochę słabo jak tak przydatna funkcja jak AA nie działa....
Cześć, jeśli nie masz na pokładzie Androida 10tki, tylko jeszcze 9tkę, to AA jest aplikacją przez Ciebie dograną. Co oznacza tyle, że działają na nią standardowe ustawienia oszczędzania baterii. Przytrzymaj palcem na ikonie AA, kliknij informacje i będą Cię interesowały takie rzeczy jak:
Autostart (włącz)
Oszczędzanie energii (Bez ograniczeń)
Powiadomienia (tak)
W dziale uprawnień warto dać mu wszystko.
Materwyx sprawdź jak masz wersję oprogramowania MediaNav
Miałem podobne problemy z AA i z tym telefonem póki nie zainstalowlem najnowszej wersji softu na medianav. Najnowsza wersja softu to 1.0.13.3
Ostatnio zmieniony przez Robson68 2020-12-09, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Już wszystko wiem. Może komuś się przyda. Miałem zainstalowanego najnowszego Android Auto, najnowsze oprogramowanie systemu Media Nav, oraz Android 10 w telefonie. Przyczyną rozłączania był kabel USB. Po wymianie na nowy problem ustąpił.
Panie i Panowie,
temperatura z android auto. Kiedyś była i się zmyła. Aktualizowałem ostatnio AA na dwóch telefonach. Z jednego wyświetla, ale dopiero po włączeniu odtwarzacza multimediów, na drugim nie... Oczywiście w aplikacji mam ustawione wyświetlanie informacji o pogodzie.
Ja mam pytanie jeszcze odnośnie Android Auto. Działa tylko po kablu czy bezprzewodowo już też? Telefon spełnia wymagania tj. minimum Android 10 a ja mam wgrany Android 11 u siebie.
Poniżej cytat z Twojego linku - słowa klucz "kompatybilny samochód"
Cytat:
Przed przystąpieniem do procesu konfiguracji bezprzewodowego Android Auto musimy upewnić się, że posiadamy kompatybilny smartfon oraz samochód.
Do działania bezprzewodowego Android Auto potrzebujemy:
Smartfona z Androidem 11 oraz Wi-Fi 5 GHz, smartfona Samsunga lub Google z Androidem 10 lub Samsunga Galaxy S8/S8+/Note 8 z Androidem 9 i dodatkową aplikacją Android Auto
Auto kompatybilne z bezprzewodowym Android Auto
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-15, 08:37
Czajo napisał/a:
...tutaj nic nie jest napisane o wymogu wifi. Chyba, że po połączeniu BT potem leci po wifi.
Tylko przez kabel i kropka, naprawdę nie roztrząsaj tematu. Ściągnij sobie instrukcję obsługi MediaNav jeśli chcesz się zapoznać z obsługą przed zakupem samochodu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-01-15, 08:38, w całości zmieniany 1 raz
Waze blokował się na starcie i nie dostawał nowych danych GPS
Trzeba ustawić baterię bez ograniczeń dla apki Waze
Nie działał tryb telefonu w AA
Android Auto nie radzi sobie z dual simem (prywatna i służbowa karta). Rozwiązaniem jest wybranie jednej domyślnej karty sim do połączeń i zrobienie czegoś na zasadzie routingu na drugą kartę sim. Można to zrobić np. przez program Dual SIM Selector Pro dostępny przez alternatywny sklep Aptoide. Po zainstalowaniu trzeba nadać uprawnienia do czytania kart sim. Potem w programie wybiera się kontakty/grupy/numery, które mają być wykonywane z drugiej karty. U mnie domyślnym ustawieniem jest karta prywatna, do kontaktów służbowych przypisałem sobie odpowiednie ustawienia w apce.
Używanie innych programów streamujących
Osobiście korzystam z Youtube Vanced (brak reklam i można zablokować ekran na czas słuchania) i wkurzało mnie to, że mogę wybrać tylko spotify (które bez abonamentu jest strasznie ograniczone). Twórcy YT Vanced wypuścili też swoją wersję Youtube Music i to już można włączyć w Android Auto, jednak trzeba się trochę nagimnastykować.
Aby się dostać do opcji programistycznych w najnowszym AA należy: wejść w AA na telefonie, który nie jest podłączony do radia, wybrać 3 kreski (hamburger) z lewej strony -> następnie kliknąć w ustawienia -> zjechać na sam dół i poklikać w napis wersja tak z 10 razy -> teraz 3 kropki z prawej -> ustawienia programisty -> tryb aplikacji "dla programistów" -> na samym dole ustawień programisty zaptaszkować nieznane źródła
W moim przypadku AA zobaczył YT Music, który zainstalowałem od twórców YT Vanced
Yanosik na ekranie AA (nieoficjalny)
Na chwilę obecną z Yanosika na AA można tylko korzystać poprzez screen mirroring. Aby wszystko poprawnie działało potrzeba:
* - dla Androida 11 Magisk w wersji min. 21 (i włączenie opcji disable SELinux w innych opcjach Screen2Auto, o czym poniżej), dla Androida 10 Magisk w wersji 20.4
1. Instalujemy AA AIO TWEAKER i Screen2Auto i nadajemy wszystkie uprawnienia (szczególnie uprawnienia SuperUser).
2. Wchodzimy w AA AIO TWEAKER i wybieramy opcję "Wybierz aplikacje" -> wybieramy z listy screen2auto, a następnie klikamy "łatka aplikacje niestandardowe" i robimy restart telefonu
Bez tego Screen2Auto nie pojawi się na liście aplikacji dostępnych w Android Auto!
3. Włączamy screen2auto i konfigurujemy pod siebie.
4. Podłączamy się pod radio i z listy aplikacji w AA wybieramy screen2auto. Jeżeli nie działa dotyk trzeba wejść w ustawienia screen2auto w Inne ustawienia i wybrać opcję "Automatic shutdown of SELinux"
APLIKACJA POZOSTAJE W FAZIE ROZWOJOWEJ
Ostatnio zmieniony przez laisar 2021-05-17, 11:23, w całości zmieniany 2 razy
Pojawiło się światełko w tunelu jest to AAWireless podpinane do USB radia pozwala na komunikację telefonu z AA po WiFi. AAWireless wyceniono na 65 dolarów (około 250 złotych). Powstała także specjalna aplikacja do jego obsługi, którą znajdziemy w Google Play Store.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum